dissabte, 16 de novembre del 2019

El Pla d’hivern 2019-2020


Com és sabut, un dels plantejaments més efectius que ha formalitzat el CatSalut aquests darreres anys és el PLANUC. El Pla Nacional d’Urgències de Catalunya va néixer a conseqüència d’una iniciativa de l’exconseller Antoni Comin per donar una millor resposta a la pressió assistencial a que es veien sotmesos els serveis d’urgències dels hospitals catalans quan arribava l’hivern. Les grips, les malalties respiratòries, i altres patologies originaven altes demandes d’atenció que saturaven els serveis d’urgències hospitalaris que entre altres problemes comportaven aquelles imatges que tots recordem dels malalts aparcats en lliteres als passadissos dels hospitals pendents que s’alliberés un llit a les plantes d’hospitalització. Aquesta situació va ser denunciada en nombroses ocasions per associacions vàries, sindicats, partits polítics i altres, i el llavors conseller Comin va decidir encarregar-li la solució del problema a la Dra. Cristina Nadal que era qui ocupava el càrrec de directora de l’Àrea Sanitària del CatSalut.



Després de mesos de feina va aparèixer el PLANUC, l’aplicació del qual, en aquests últims dos anys, ha mostrat la seva vigència i la seva efectivitat atès que els serveis d’urgències dels nostres hospitals no s’han vist sotmesos a aquelles situacions tan complicades de fa uns anys. Dos anys és poc per avaluar la bonança d’una eina com el PLANUC, però cap de les mesures preses fins aquell moment s’havien mostrat tan efectives com ho ha estat els PLANUC. Una bona part de les mesures que incorporava el Pla Nacional d’Urgències de Catalunya han estat incorporades al Pla d’Hivern que el departament de Salut actualitza cada any per pal·liar la pressió assistencial que històricament el sistema sanitari pateix en aquestes dates. Un Pla d’Hivern per aquest any, que ha estat presentat a finals d’octubre per l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

El Pla d’Hivern 2019-2020, no incorpora excessives novetats respecte al d’altres anys, i es planteja com a objectius incrementar la cobertura de vacunació a les persones majors de 60 anys en general, a aquelles que tenen problemes de salut crònics, a les dones embarassades i també als professionals sanitaris, la cobertura dels quals avui en dia no arriba al 30%. Aquesta baixa cobertura dels professionals sanitaris els converteix a ells mateixos en possibles agents transmissors dels virus de la grip.  

L’any passat l’increment de visites als CUAP es va situar en un 2,3%. Mica en mica aquests dispositius de l’assistència primària s’estan convertint en punts d’atenció d’urgències molt resolutius per situacions que es situïn en els nivells 4 o 5 del sistema de triatge, és a dir de mitjana i baixa complexitat, i per tant actuen de sobreeixidor dels serveis d’urgències hospitalaris tot i que els malats hi acudeixen directament cada vegada més, i s’han convertit, junt amb d’altres mesures previstes al PLANUC en un complement ideal de l’atenció sanitària urgent. El seu equipament els permet fer exploracions radiològiques i un bon nombre de determinacions analítiques i la preparació dels professionals que hi treballen els fa molt eficients.  

Vista l’efectivitat dels CUAP, el PLANUC preveia la progressiva implantació d’aquests dispositius en el territori, i seguint la planificació prevista s’acaba d’inaugurar un  nou CUAP aquesta vegada a Badalona, en el mateix edifici on està ubicat el CAP Dr. Robert, que s’ocuparà de l’atenció continuada i urgent les 24 hores del dia a Badalona, Tiana, Montgat, Alella, El Masnou, Teià i Sant Adrià de Besòs, donant servei a més de 300.000 persones. En aquest nou CUAP el servei serà atès per 13 metges i 11 infermeres a banda del personal de suport. Les guàrdies seran assumides per metges de família de la zona.

Tal com va explicar la consellera Vergés durant la inauguració, aquest CUAP complirà una doble funció: evitarà derivacions innecessàries als hospitals de la zona, i servirà per esponjar els serveis d’urgències dels dos hospitals més propers de la xarxa pública,  l’Hospital Municipal de Badalona i l’Hospital Germans Trias i Pujol.

Ara només falta que la grip no tingui una incidència d’aquelles que desmunten qualsevol planificació, i que el PLANUC pugui acumular un tercer any de bons resultats després de la seva creació.          

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada