dimecres, 27 de setembre del 2017

Pas enrere en la presentació de la candidatura de Barcelona per acollir l’EMA


L’Estat espanyol ajorna la presentació de la candidatura barcelonina que s’havia de fer a Brussel·les.

 
Barcelona competirà amb les altres ciutats candidates sense haver presentat a la Comissió la seva candidatura, cosa que si han fet altres ciutats candidates.



La Comissió Europea segueix endavant amb el seu calendari per decidir quina ciutat acollirà la seu de l’Agència Europea del Medicament (EMA) quan a causa del Brexit, aquesta hagi de sortir de la Gran Bretanya, i el proper dia 30 de setembre farà públic un informe en el que s’haurà fet una avaluació objectiva de les diferents candidatures en relació als criteris que en el seu moment es varen acordar. Aquests criteris eren: l'accessibilitat de la ubicació, l'existència d'instal·lacions educatives adequades per als fills dels treballadors, accés adequat al mercat laboral, seguretat social i assistència mèdica per als seus fills i cònjuges. També, es valorarà la garantia que l'agència podrà estar operativa i en funcionament el mateix dia de la sortida de Regne Unit, així com que es doni continuïtat al negoci i a l’expansió geogràfica de la pròpia agència.

En total són 19 les ciutats candidates, i totes elles a excepció de Barcelona, hauran tingut l’ocasió de presentar la seva candidatura als experts de la Comissió Europea. Barcelona ho havia d’haver fet dilluns 25 de setembre, però segons la versió del Ministerio de Sanidad, aquesta presentació s’ha ajornat al mes d’octubre, sense especificar cap data concreta. No cal dir que a l’octubre les avaluacions de les diferents candidatures ja estaran fetes, i per tant no queda clar de què pot servir la presentació de la de Barcelona. El cert és que no han transcendit les autèntiques raons d’aquest ajornament. El ministerio s’ha limitat a dir que l’ajornament s’ha produït per problemes d’agenda de la ministra Dolors Montserrat.

Però no ens enganyem, això dels problemes d’agenda sona a excusa de mal pagador, perquè en tot cas, aquest tema hauria d’haver estat prioritari en l’agenda de la ministra. Tanmateix el seguiment de la seva agenda pública d’activitat demostra que dilluns 25, la Sra. Ministra no tenia cap acte oficial a la seva agenda i el dia 26 de setembre, la Sra. Ministra de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad, només hi tenia un sol acte previst: una entrevista a RAC1 a les 10 del matí. Aquesta constatació mostra clarament que els problemes d’agenda eren purament una excusa. Quines són les autèntiques raons de l’ajornament?

En l’entrevista que li han fet a RAC1, Dolors Montserrat contradient la informació facilitada pel ministerio ha posat com excusa de l’ajornament que el ministre d’exteriors era als USA acompanyant al president Rajoy, quan de fet, cap dels dos polítics eren imprescindibles en la presentació de la candidatura barcelonina. Per tant les raons són unes altres, i de ben segur que no són alienes al referèndum convocat per al proper dia 1 d’octubre per més que la Sra. Ministra ho hagi volgut dissimular. Estem per tant davant de la utilització política d’una qüestió cabdal de gran interès per Catalunya. La Sra. Dolors Montserrat també va afegir que la presentació de la candidatura de Barcelona es volia fer allunyada de la de Milà; si fos així segur que haurien anunciat la nova data, però és evident que les motivacions són unes altres. Imaginar que el PP pogués afavorir amb alguna decisió política a Catalunya era somniar truites. Una vegada més, se’ls ha vist les verdaderes intencions respecte a Catalunya. El govern espanyol ha preferit perjudicar els interessos de la candidatura de Barcelona abans que, en vigílies del 1-O, aparèixer en una fotografia juntament amb el govern català. Heus aquí la raó de tot plegat.         

Com és sabut, la candidatura de Barcelona havia estat defensada fins ara d’una manera unitària pel govern espanyol, pel govern de la Generalitat, (en particular per el departament de Salut) i per l’Ajuntament de Barcelona. Des del departament de Salut no s’ha fet cap comentari al respecte i el secretari general del departament que és la persona que coordina aquest assumpte tampoc no ha fet cap comunicat sobre el tema.


Sigui com sigui, el calendari de la UE per decidir on s’ubicarà l’EMA segueix el seu curs, independentment dels vaivens que està seguint la candidatura de Barcelona. Sens dubte, entre la fortalesa d’altres ciutats rivals també candidates, el no haver presentat a la UE les característiques de la nostra candidatura quan calia, i que Espanya compta ja amb altres tres agències europees, tot plegat incrementa les dificultats per aconseguir que l’EMA vingui a Barcelona. A partir de la setmana vinent s’inicia la fase 3 del procediment d’elecció. Caldrà veure quina és la valoració que la Comissió de la UE haurà fet de la candidatura de Barcelona   

2 comentaris:

  1. Tenim un Gobierno ben irresponsable.No es mereixen cap confiança.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Les seves prioritats no són ni la democràcia ni els interessos dels catalans. Han triat les seves conveniències polítiques

      Elimina