divendres, 29 de setembre del 2017

El conseller Comin cessa a tots els presidents de les Empreses públiques i Consorcis dependents del Servei Català de la Salut.


També substitueix els representants de la Generalitat en els òrgans de govern d’aquests ens, per una mena de “nucli dur” del Departament de Salut constituït per les mateixes quatre persones en totes les EPiC.


El conseller, que assumeix personalment i temporal la presidència de les EPIC i la competència en gestió de recursos humans en tots elles, aplica aquesta mesura per protegir a les persones substituïdes, ateses les responsabilitats que es poden derivar del referèndum del dia 1 d’octubre. És un acte de valentia, responsabilitat política i compromís amb el país, que cal posar en valor.



Ja fa alguns dies que corria pel sector el rumor sobre el probable cessament dels màxims  responsables de les EPiC davant del problema generat pel referèndum de l’1-O. Aquest dia, hi haurà molts centres sanitaris funcionant i alguns d’ells podrien ser utilitzats com a col·legis electorals. A banda d’això, el dia 1 d’octubre hi haurà treballadors dels sistema sanitari que els tocarà treballar, i aquest fet genera la necessitat d’atorgar permisos retribuïts a aquelles persones que vulguin exercir el seu dret al vot, segons vaig explicar en una recent entrada al blog.

Finalment el rumor s’ha confirmat i els presidents d’una trentena d’organismes públics (consorcis i empreses públiques del CatSalut) s’han vist cessats en les seves funcions. És el propi conseller qui assumeix temporalment la presidència de totes les EPiC i també les funcions relatives a la gestió dels recursos humans de totes elles. També s’ha substituït a les persones que ocupaven un lloc en representació de la Generalitat en els òrgans de govern d’aquests institucions i en concret en totes les entitats han estat substituïts per un mena de “nucli dur” integrat per David Elvira (director del CatSalut), Josep Maria Argimon (subdirector del CatSalut), Eva Sánchez (directora d’Entitats Públiques, Patrimoni i Inversions també del Catsalut) i Francesc Xavier Rodríguez (director de Serveis del Departament de Salut). La única excepció és l’ICS institució en la que el president ja és David Elvira, i la mesura que s’ha pres ha estat la de manllevar algunes funcions del president que han estat assumides pel conseller Comin. Per tant, presidents d’organismes públics del CatSalut, gestors i professionals poden estar ben tranquils davant de l’1-O.

És una mesura de protecció dels funcionaris a l’estil de la que dies enrere havia pres la consellera d’Ensenyament Clara Ponsatí, en assumir la presidència del Consorci d’Educació de Barcelona, tot i que ara, els directors d’instituts l’hi estan demanant a la consellera que com en els cas de Salut els cessi temporalment també a ells. Fins i tot el president Puigdemont ha hagut de tranquil·litzar als directors i als funcionaris en general dient que tota la responsabilitat l’assumeix el govern català.

Cal remarcar la valentia del conseller Comin en un acte ple generositat i responsabilitat política, assumint en primera persona les responsabilitats que es puguin derivar i que passen per la possible cessió d’espais físics (CAP i Hospitals) com a seus de col·legis electorals, desobeint les instruccions del Tribunal Constitucional, Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i de la Fiscalia General de l’Estat, per cometre prevaricació concedint permisos a treballadors i malversació de fons si aquests permisos es retribueixen. Per tant, val a dir-ho, una decisió valenta que mereix el respecte de tots els ciutadans en general i en particular dels equips directius dels centres sanitaris de titularitat pública. No cal dir que els centres de titularitat privada queden fora d’aquesta decisió del conseller Comin, atès que no hauran de cedir espais per a col·legis electorals i en quant a permisos i la seva retribució, sent institucions privades no corren cap dels riscos enumerats més amunt.

D’aquesta manera, a banda de donar cobertura i seguretat als responsables dels centres sanitaris, el conseller Comin aconsegueix un altre efecte que és el d’evitar l’assetjament a que tots aquests càrrecs haurien pogut estar sotmesos i que de manera indiscriminada s’estan fent en amplis sectors del país.     

No cal dir que les mesures preses pel conseller han estat molt ben acollides pel sector, evidentment per part de les persones afectades, però també pels treballadors i les organitzacions patronals i sindicals. En general tothom aplaudeix la mesura.


Les resolucions corresponents signades pel conseller han estat penjades en les respectives pàgines web de cada una de les entitats afectades per els cessaments i nomenaments que ha dut a terme el conseller Comin.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada