dijous, 21 de setembre del 2017

7enes Jornades TIC a Vic



La ciutat de Vic torna a ser per segona vegada consecutiva l’escenari de les Jornades TIC Salut i Social, que en les 5 edicions anteriors s’havien celebrat a Girona

Aquest any el programa està especialment dedicat al món dels sensors, com a eines tecnològiques, que entre moltes altres aplicacions, també poden ajudar a millorar la qualitat de vida de les persones. El conseller Comin serà un dels encarregats de clausurar la Jornada 
 


El proper 28 de setembre l’aula magna de la Universitat de Vic serà l’escenari de les 7es. Jornades R+D+I TIC Salut i Social 2017, que per segona vegada consecutiva es celebren a Vic. El programa d’enguany és força més reduït que el de l’any passat, atès que en lloc dels dos dies de la Jornada de l’any passat, la 7a. Jornada es redueix a una sola sessió matinal. Segons fonts de l’organització aquesta reducció es deu al fet que es vol que a les jornades s’hi puguin presentar projectes innovadors i si cada any es fes el format de dos dies, amb un any no hi ha temps perque els projectes puguin avançar i desenvolupar-se suficientment. Per això l’organització ha decidit que al haver-hi projectes tecnològics que necessiten més d’un any per madurar, les jornades aniran alternant anualment el format d’un i dos dies. Així doncs de cara a l’edició del 2018, es tornarà a la durada de dos dies.

Per l’edició del 2017, l’organització ha previst un programa en el que destaca la importància dels sensors aplicats al domicili dels ciutadans amb problemes de salut o amb necessitats de tipus social, i també al medi ambient o a resoldre problemes de les grans ciutats. En ambdós cassos les exposicions teòriques es veuran complementades amb experiències reals.    

Recordem que un sensor és un dispositiu que pot detectar accions o estímuls del seu entorn i transformar-los en informació. Hi ha molts tipus de sensors, de contacte, òptics, tèrmics, d’humitat, magnètics, infrarojos, etc., i la gran majoria d’ells transformen els senyals que capten en impulsos elèctrics normalment digitals, i aquesta informació pot ser analitzada i processada per la unitat de control a la que els sensors estan connectats.

Fa tan sols tres mesos, vaig oferir en el blog una informació sobre el robot Donatello basat en la tecnologia dels sensors. Es tracta d’una experiència que s’està duent a terme a l’Hospital General de Granollers, on un conjunt de sensors recullen informació sobre diferents paràmetres de la vida d’una persona que viu sola en un apartament, aquesta informació arriba al robot Donatello, i aquest l’envia a una unitat de control, des d’on poden saber que ha fet la persona en el seu apartament: si ha pujat o baixat les persianes, si ha obert o tancat la nevera, si s’ha pres o no la medicació, si ha sortit del llit; si s’ha assentat a la taula, si ha encès la cuina o el televisor, etc. I tot això gràcies als sensors. Tot això pot anar més enllà, i per posar uns exemples, al Japó es comercialitza un vàter amb sensors que avisa al metge en cas de canvis en l’orina, també hi ha paviments que detecten caigudes o matalassos que detecten la immobilitat per evitar l’aparició d’úlceres, etc.

Nano sensor pel control de la diabetis 
Els sensors poden aportar una informació molt més sofisticada en el camp de la salut; en aquest sentit el futur desenvolupament dels “smartwatches” incorporarà properament tota una sèrie de sensors que facilitaran dades que podran integrar-se amb temps real a aplicacions, fet que permetrà poder gestionar problemes de salut a distància millorant la qualitat de vida de les persones. Però no cal esperar al desenvolupament dels “smartwatches”, avui en dia hi ha ja respostes tecnològiques que per exemple poden contribuir a millorar el funcionament dels pàncrees artificials fet que permetria reduir la incidència de la diabetis en la salut de la població entre moltes altres aplicacions. Avui existeixen sensors que mesuren els nostres hàbits esportius, el nostre ritme cardíac, la qualitat del son o el nivell d’estrès entre altres funcions. En aquest sentit Institut de Biotecnologia de Catalunya en la seva pàgina web explica que “el tractament de senyals, els sensors, l’anàlisi de dades, la robòtica i els sistemes de control intel·ligent estan fent possible el desenvolupament de l’assistència remota o la vida assistida. Això permet que les persones afectades de demència o amb problemes de salut a llarg termini puguin viure al seu propi domicili.” I segurament els propers anys assistirem a un desenvolupament encara més important dels sensors aplicats a resoldre problemes de salut i problemes socials i per tant a millorar la qualitat de vida dels ciutadans.

L’aforament de l’Aula Magna on es durà a terme la Jornada és de 250 persones, i la inscripció que costa 20€ es tancarà una vegada coberta la capacitat de la sala. Les inscripcions poden fer-se clicant aquí.


La Jornada està organitzada per UVic-UCC (Càtedra TIC Salut i Càtedra Serveis Socials), Fundació TicSalut, Consorci Hospitalari de Vic, Institut Català de la Salut, Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, EBA Vic, EBA Centelles, Creacció. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada