diumenge, 17 de setembre del 2017

A final d’any decau el vigent conveni laboral del SISCAT (I)

 

El conveni, que està en fase d'ultra activitat, va ser denunciat per CCOO pressionat per les seves bases, tot i que semblava que estratègicament tant els sindicats com les patronals no ho veien com una prioritat.


És possible que s’acabi acordant prorrogar d’un any més el conveni actual, amb alguna petita modificació, per disposar d’un horitzó polític i pressupostari més concret i estable a l’hora de negociar. No es vol tornar a la situació del 2013 quan va decaure el conveni anterior i els pactes es van haver de dur a terme centre per centre.



El Dr. Jordi Cruz és el president del sindicat
Metges de Catalunya
Com és sabut CCOO va denunciar el 1er. conveni col·lectiu de treball dels hospitals d’aguts, centres d’atenció primària, centres sociosanitaris i centres de salut mental, concertats amb el Servei Català de la Salut. Aquest conveni va entrar en període d‘ultra activitat l’1 de gener d’aquest anys2017, i per tant el conveni decaurà a 31 de desembre d’enguany. Donava la sensació que tant per la part patronal com per la part sindical no hi havia excessiva pressa en denunciar el conveni, però finalment va ser el sindicat CCOO qui es va veure obligat a denunciar-lo forçat per les seves bases. Això comportava la obertura immediata de la taula negociadora.

De fet, tant patronals com sindicats saben que negociar ara un conveni, amb la perspectiva d’unes eleccions autonòmiques o constituents a l’horitzó, amb un pressupost per a l’any 2017 que no permet alegries, i una perspectiva política i pressupostària incerta de cara a l’any 2018, no serviria per millorar gaire les expectatives retributives del personal ni altres condicions de treball. Cal recordar que els professionals encara estan patint els efectes de les retallades, amb un pèrdua del seu poder adquisitiu que el sindicat Metges de Catalunya situa al voltant del 25% pel que fa als metges. Uns i altres veurien la pròrroga del conveni actual com un mal menor en espera de que les condicions millorin i l’escenari futur es vagi configurant. Per la seva banda, al CatSalut també li aniria de perles una pròrroga del conveni atès que les seves possibilitats pressupostàries estan més que al límit. Per tant. Si la pròrroga és el que més convé als afectats pel conveni, el més probable és que hi hagi pròrroga.

Sembla que fins avui només hi han hagut contactes bilaterals entre les patronals i els diferents sindicats per separat, però es preveu que a partir de l’octubre s’encetin ja les reunions de la mesa negociadora del conveni i s’està pendent que Treball determini quina ha de ser la representació en la mesa negociadora de cada una de les organitzacions interessades a ser-hi. Per evitar discussions i errors, sembla que els sindicats estan disposats a pactar i presentar al departament de Treball la llista de centres sobre els que s’han de fer els càlculs. 

Amb aquest escenari m’ha semblat interessant conèixer l'opinió del Dr. Jordi Cruz president del Sindicat Metges de Catalunya, amb qui he pogut mantenir una conversa interessant. El Dr. Cruz comença explicant que Metges de Catalunya no pot acceptar la pròrroga del conveni per una raó molt clara: quan aquest conveni es va signar ara fa una mica més de dos anys, els indicat no només no el va voler signar perquè era un conveni dolent per als metges, sinó que a més el va recorre, i ara tenen el recurs en el Tribunal Suprem pendent de sentència. Per tant, si en el seu moment el van recorre davant al justícia, no tindria cap sentit que ara acceptessin de bon grat la seva pròrroga. Tanmateix estan subjectes a la decisió que acabi prenent la mesa negociadora.  

Tot seguit el Dr. Cruz explica els motius pels quals el sindicat fa temps que reclama un conveni mèdic, i que fan referència a la capacitat d’incidència de la seva representativitat en la mesa negociadora del conveni general. Com se sap, la mesa negociadora està constituïda per 30 representants, 15 dels quals corresponen a les organitzacions patronals que es reparteixen d’acord a la seva representativitat en el sector. Igual succeeix amb els sindicats que es reparteixen les altres 15 cadires, també d’acord a la representativitat de cada un d’ells en els centres del SISCAT.

Quan el conveni col·lectiu integrava només als hospitals de la XHUP, la representativitat de Metges de Catalunya els permetia tenir un determinat pes en el si de la mesa negociadora. Ara, quan s’han afegit al conveni els centres sociosanitaris que tenen una menor presència de metges i les empreses públiques del CatSalut, el sindicat ha perdut representativitat en el sector, i això implica que puguin aspirar com a màxim a 3 representants en la mesa, dels 15 reservats als sindicats. Amb aquestes condicions és evident que les dificultats per poder aconseguir que les seves propostes siguin preses en consideració són molt importants. Rarament han aconseguit que alguna de les seves propostes arribés a bon fi. Val a dir que el sindicat, a l’ICS, és el que més representació té, però al SISCAT i com a conseqüència bàsicament de la incorporació dels sociosanitaris, empreses públiques i salut mental al conveni, amb un índex relativament baix de personal mèdic, la seva representativitat se’n ressent molt. 


(Continuarà...)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada