dijous, 31 de desembre del 2020

Sota la influència directa de Pere Aragonès, Salut va estenent dubtes en lloc de generar confiança.

 

Quan els indicadors del seguiment de la pandèmia alarmen a tots els experts, el departament de Salut manté les restriccions del seu Pla de Nadal com si el pont de Nadal no hagués estat prou cruel amb la salut dels catalans. Salut ha decidit no endurir les restriccions davant l’amenaça d’un altre pont diabòlic: el d’Any Nou.
Això passa mentre el destituït president de la Generalitat Quim Torra, no perd ocasió a les xarxes per demanar més restriccions al govern, de cara a un final d’any que pot ser determinant a l’hora de tenir que confinar a tot el país passat festes, a banda de les vides que malauradament estan en risc per la falta de valentia d’un govern incapaç de prendre decisions difícils, però que són necessàries. 

 
I és que dins del govern, tot i disposar de la mateixa informació, hi ha interpretacions oposades, i la que s’imposa és la del vicepresident i conseller d’Economia, i també conseller de Salut a l’ombra, Pere Aragonès. Ell és l’únic responsable del desgavell en les mesures que s’estan prenent i del que pugui succeir les properes setmanes a Catalunya.  

 




 

Tal com els experts venien anunciant, i com a conseqüència d'unes mesures inadequades pel pont de Nadal, el departament de Salut ha comunicat unes dades de nou esfereïdores: més de 10.750 nous contagis en els darrers 3 dies, i 172 noves defuncions en el mateix període. Amb aquest panorama, l’inefable “Procicat”, en una reunió celebrada el dia 28, va decidir mantenir el nivell de restriccions de cara al diabòlic pont d’Any Nou. Deu ser que el govern disposa d’altres dades que no es donen a conèixer, quan davant del drama sanitari que estant vivint tantes i tantes famílies a Catalunya, decideix preservar els interessos econòmics i de determinats lobbys de poder, per sobre de la salut dels seus ciutadans.  


I sembla clar que malgrat que es vulgui aparentar el contrari, en el si del Procicat hi havia visions diferents. El mateix conseller d’Interior Miquel Sàmper havia manifestat tan sols dos dies abans de la reunió, que si les dades sanitàries eren dolentes caldria retocar l’horari del toc de queda nocturn per Cap d’Any. Doncs bé, les dades sanitàries han sigut no dolentes, sinó molt dolentes i en canvi les restriccions s’han quedat on estaven. 

 

La notícia ha estat molt criticada per la pràctica totalitat d’experts i professionals coneixedors d’aquesta problemàtica. És el cas del president Torra que de manera incansable insisteix a les xarxes socials que davant de les dades que es van coneixent no es por demorar ni un dia més la presa de mesures molt més dràstiques de cara a la nit de Cap d’Any. El president Torra ha avisat al govern que “ara no ens la podem jugar”, però Pere Aragonès fent seus els interessos de patronals i lobbys, ha preferit fer cas omís al president destituït, mantenint les restriccions al nivell que estaven, mentre que des de Salut s’accepten resignadament les decisions preses per el vicepresident Aragonès   

 

La reacció del sector sanitari no s’ha fet esperar, i el Dr. Jaume Padrós president del CoMB ha exigit mesures més contundents i efectives de cara al sopar de Cap d’Any, reduint la mobilitat i demanant al mateix temps més responsabilitat als ciutadans. També el Dr. Trilla cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic ha dit que calia endurir les mesures sobretot pel sopar de Cap d’Any. Altres investigadors com Oriol Mitjà, Àlex Arenas i Salvador Macip, han considerat molt insuficients les mesures si es tenen en compte les dades epidemiològiques. Dies enrere, Álex Arenas va definir la situació com una tempesta perfecta atès que tenim “1. un govern en la inòpia, feble, assessorat per aquells que els hi ballen l'aigua, i responsabilitzant als ciutadans; 2. un sistema sanitari esgotat física i mentalment; 3. una ciutadania cansada ignorant del perill, i confusa. Què pot sortir malament?”


I el cert és que efectivament el Sr. Arenas té molta raó. Esquerra Republicana de Catalunya, governa i controla el departament de Salut, realment amb molta feblesa, amb molt poca “auctoritas” i excessiva “potestas”, sense expertesa, que supedita la salut dels ciutadans a interessos varis, que no escolta als que experts que en saben, i que està sotmès a la voluntat del Sr. Pere Aragonès. En aquests condicions, no es poden esperar masses miracles.

 

Per tot plegat, per sembrar tants dubtes, per tantes anades i vingudes, és evident que Salut ha perdut els papers. Per quan l'assumpció de responsabilitats per part d'uns polítics ineptes?      

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada