dissabte, 5 de desembre del 2020

Departament de Salut i Hospital Sant Joan de Reus: continuen les incoherències


Ha fet tot just dos anys que el Dr. Mateu Huguet va ser nomenat gerent de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus; des de l’1 de novembre passat ha estat substituït per el Dr. Anton Benet, fins ara director del Pius Hospital de Valls. Des de l’any 2012 fins ara, sis professionals han assumit la gerència del centre, fet que demostra que el problema no és la figura del gerent. Un hospital que des de la seva posada en funcionament a l’any 2010 no ha aconseguit l’equilibri ni econòmic ni tan sols a nivell directiu, té un altre tipus de problema derivat de la incompetència dels polítics, de la seva monumental concepció  i de la manca de criteri del departament de Salut que demostra, una vegada més, que no sap on va, i que no té un model clar ni per l’Hospital de Reus, ni per la sanitat pública catalana.




El Dr. Mateu Huguet va arribar, al setembre de l’any 2018 a l’edat de 64 anys, a la gerència de l’Hospital Sant Joan de Reus. Arribava precedit d’una àmplia trajectòria en el món de la gestió sanitària, no exempta d’alguna dificultat derivada del seu fort temperament. Els hospitals de Viladecans, Son Dureta, Joan XXIII a Tarragona, Sant Hospital de La Seu d’Urgell o Arnau de Vilanova de Lleida conformaven una carrera professional en l’àmbit de la gestió. Era el cinquè gerent de la dècada en assumir aquesta responsabilitat en un hospital que arrossegava des de la seva inauguració, un dèficit econòmic important derivat d’una estructura inapropiada per la càrrega assistencial que havia d’assumir. Un hospital concebut amb aires de grandesa, com si la comarca del Baix Camp fos un més dels emirats àrabs enriquits per els pous de petroli en cru. 


L’etapa de Mateu Huguet al front de l’Hospital de Reus ha estat marcada pel traspàs de la Institució a la Generalitat atès el fracàs rotund dels reusencs a l’hora de gestionar el seu Hospital, que a l’hora de la veritat, i després d’acumular un dèficit molt elevat, ha estat rescatat amb els impostos de tots els catalans; els del Baix Camp i també els de la resta de Catalunya. A banda d’aquest fet, no destaca cap més fet rellevant en la gestió del Dr. Huguet a Reus. Segons algunes veus internes de l’organització, l’etapa Huguet ha passat sense pena ni glòria, i en tot cas es comenten els seus enfrontaments amb la direcció d’infermeria o amb el cap de servei d’oncologia de l’Hospital. També expliquen les baralles d’Huguet amb l’Ajuntament de Reus i la mala relació amb la Regió Sanitària del Camp de Tarragona. Masses enemics a l’hora per poder treballar amb tranquil·litat. Ara sembla que una vegada cessat en el seu càrrec (a Reus han explicat que s’havia jubilat), el Dr. Huguet ha estat ressituat, per allò de les portes giratòries, a la Regió Sanitària de Barcelona.

 

Tot plegat demostra vàries incoherències del departament de Salut. La primera és situar a una persona de 64 anys al front d’un projecte que necessita un replantejament a fons. És sabut que per un gerent, consolidar un projecte requereix un mínim de tres anys, i per tant no s’entén que es posi al front de l’Hospital de Reus a algú que dos anys després s’hagi de jubilar. La segona incoherència també és evident: si el Dr. Huguet ha deixat la gerència de Reus per jubilació, com és que el col·loquen a la Regió Sanitària de Barcelona? Certament al departament de Salut han perdut el Nord. De fet és que no tenen un model a seguir ni una idea clara de com articular territorialment la sanitat pública a Catalunya. El problema és de model, de direcció política, i de persones. I així ens va.

 

El substitut del Dr. Huguet és el Dr. Anton Benet, que actualment era director del Pius Hospital de Valls, sense experiència remarcable en gestió, més enllà de la direcció mèdica dels hospitals del Dos de Maig de Barcelona i de l’Hospital Moisés Broggi. El Dr. Benet és veí de Reus, i els que el coneixen destaquen les seves qualitats personals i professionals amb una visió d’abast territorial de la sanitat. Sembla que ha estat promogut a la gerència de l’Hospital Sant Joan de Reus per el Dr. Ramon Descàrrega, actual gerent de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona amb qui s’havia relacionat professionalment quan aquest últim era metge de família a l’EBA d’Alcover a tocar de l’Hospital de Valls. Tant de bo al Dr. Benet li vagi bé per Reus però fins que no s’abordi amb seriositat i a fons el problema de l’Hospital Sant Joan de Reus els problemes no es solucionaran per art de màgia.


Com he dit al començament, el problema de l’Hospital reusenc no és de gerents; és un problema de model i de claredat dels líders polítics locals i de la Generalitat, i fins que aquesta qüestió no sigui abordada amb criteri per part del departament de Salut, veurem canvis de gerents, i veurem com el dèficit continua incrementant-se. O s’adapta el model, o no hi ha res a fer. I avui per avui, amb la manca de criteri sobradament demostrada per el departament de Salut, a Reus continuaran patint per un Hospital que no sap trobar, o no el deixen trobar, el seu lloc i la seva dimensió.

 

Per afrontar aquesta adaptació de model hospitalari amb una visió global de les comarques tarragonines cal un lideratge polític en l’àmbit sanitari potent, i malauradament no el tenim. “Entre totes i tots, com no podia ser d’altre manera”, no el tenim...             

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada