divendres, 11 de desembre del 2020

Al CatSalut hi ha algú que hi posa una mica de seny...

Adrià Comella, director del CatSalut adverteix que estem davant de 12 setmanes en les que es correrà un risc de contagi molt elevat. En altres paraules està dient que en aquests tres propers mesos ens juguem la possibilitat de recuperar una certa normalitat en les nostres vides, però per això cal que la gent redueixi al màxim la seva mobilitat. La seva apreciació coincideix amb la de la cancellera alemanya Àngela Merkel que prega als ciutadans del seu país que no es moguin de casa.


Aquí a Catalunya, el govern tan cagadubtes i contradictori que tenim, s’està replantejant reobrir els centres comercials i les pistes d’esquí. Quin contrast entre els polítics seriosos i els que només segueixen les consignes dels partits.
A Catalunya sembla que entre la classe política i els ciutadans, ho estem fent tot per aconseguir que la tercera onada del SARS-CoV-2 sigui una realitat. En els àpats de Nadal, nosaltres que som molt guapos i molt eixerits, i tenim molt controlada la Covid-19, hem decidit que puguin haver-hi fins a 10 comensals, nens inclosos. A qui hem de felicitar? 

 

 

Adrià Comella envia un avís a navegants: els tres propers mesos seran claus per determinar com serà l’any 2021 que ens tocarà viure i per això demana als ciutadans la màxima disciplina, per no engegar a rodar tot l’esforç i sacrificis fets fins ara. 


I la resposta a l’assenyada observació del Dr. Comella li ha arribat des del mateix govern. Un govern incapaç de resistir la pressió dels gremis; un govern que sota la batuta de Pere Aragonès és més dèbil que mai, i que canvia constantment de criteri; que filtra les decisions abans de prendre-les per intentar copsar quina serà la reacció de la ciutadania, fet que confirma que les decisions no es prenen en funció de les necessitats sinó de les conveniències. Un govern massa influït per grups de poder i gremis professionals. Per això ara s’obrirà l’aixeta a l’obertura de centres comercials i pistes d’esquí entre altres activitats, fet que sens dubte comportarà un pas enrere en el control de la pandèmia.

 

Una pandèmia que no està sota control, sinó que està en una situació que en física s’anomenaria d’equilibri inestable, atès que qualsevol incidència per petita que sigui pot fer que les xifres de nous contagis creixin vertiginosament de nou, donant origen a una tercera onada. I si aquest fet malauradament passa, llavors caldrà prendre decisions i no només d’abast sanitari.

 

Si arriba aquesta temuda tercera onada, es demostrarà amb tota claredat que estem governats per incompetents, en especial al departament de Salut. Quedarà ben palès que el pitjor que li pot passar a un país quan pateix una pandèmia és que l’estructura del departament de Salut estigui plena de gent de partit, sense capacitació professional per ocupar els càrrecs, i que hi són només per poder finançar a ERC a través de la carta financera. Un autèntic frau a la societat, perquè s’omple l’administració pública de gent sense preparació només pel fet de cotitzar al partit. Deu ser una situació jurídicament legal però reprovable des d’un punt de vista ètic.

 

A aquesta situació de dèficit competencial dels responsables de moltes àrees, se li afegeix la feblesa de qui porta les regnes del departament de Salut, que està sota el rígid control del conseller d’Economia que de fet actua com a conseller de Salut a l’ombra. Per això prevalen els criteris econòmics per sobre la salut dels ciutadans; per això s’obren pistes d’esquí o centres comercials i per això, lamentablement, patirem una tercera onada.   


Intentar fer compatibles salut i economia, és un error. El funcionament de l’economia exigeix mobilitat de persones i de mercaderies, i això facilita molt l’expansió del virus. Els països orientals han donat una resposta molt més efectiva a la pandèmia perquè han obligat als seus ciutadans a no moure’s de casa fins que el virus fos molt i molt residual quan no inexistent. Nosaltres vàrem obligar a la gent a quedar-se a casa però ràpidament els interessos de l’economia varen forçar una des-escalada prematura i precipitada. Resultat: sant tornem-hi. 

 

Ara, a Alemanya, veient com han anat les coses la cancellera Merkel, gairebé implora als seus ciutadans que es quedin a casa. Nosaltres obrim centres comercials i pistes d’esquí. Viva la Pepa !         

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada