dilluns, 21 de desembre del 2020

Les mesures dictades per el govern són, a judici de molts experts, insuficients i un maremàgnum complicat d’interpretar per les moltes excepcions que contemplen.


Quan es volen fer compatibles diferents interessos a l’hora d’elaborar una normativa, aquesta acaba sent de difícil d’interpretació i sovint conté situacions contradictòries, que lluny de resoldre problemes, en crea de nous. Governar és prendre decisions en bé de la societat en el seu conjunt. Quan en situacions complexes com les que vivim, es vol fer content a tothom, és quan s’acaba fent enfadar a mig món, i al mateix temps es genera confusió; aquest és precisament el punt on ara ens trobem. 


Com explica molt bé la Dra. Magda Campins, Cap del servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, les mesures dictades pel govern català són “confuses, profuses i difuses”  

 

 

Veiem algunes de les excepcions que les mesures adoptades pel govern tenen en compte:

Confinament perimetral de Catalunya, excepte per a visites a familiars. En la pràctica això vol dir que tothom qui ho vulgui podrà entrar i sortir de Catalunya. Deu ser que el virus hi entén de consanguinitats: si ets de la mateixa família el virus no et contagiarà. 

Mobilitat restringida dins la comarca, excepte si una bombolla de convivència es desplaça a una segona residència, a un hotel o a una casa rural. És a dir, es permet que aquells que tenen més d’una residència, o són més adinerats, puguin continuar escampant el virus com aquell que res. Restringir la mobilitat a la comarca no serveix de res si alguns ciutadans privilegiats poden desplaçar-se a La Cerdanya, o a la costa, o on sigui. Sembla que a Catalunya el virus hi entengui de patrimoni. 

En quant al toc de queda de les 11 de la nit a les 6 del matí es manté, excepte les nits de Nadal, Cap d’Any i Reis. Amb aquesta excepció, el govern català està reconeixent que el virus també entén de festivitats.

Les activitats socials queden limitades a 6 persones com a màxim a excepció dels dies  24, 25, 26 i 31 de desembre i 1, 5 i 6 de gener on les trobades es podran ampliar fins a 10 persones sempre que com a màxim corresponguin a dues bombolles de convivència. Una nova acceptació que el virus també entén de dates i calendari. 


Cosa de tots? Sembla que el govern català
no es dona per al·ludit 

No fa falta afegir gaire cosa més per entendre que lres mesures són un autèntic batibull de difícil interpretació i per tant d’un compliment complicat atès que tothom ho pot interpretar segons els convingui.  En aquesta línia cal destacar la qualificatiu que ha utilitzat la Dra. Campins sobre les mesures adoptades per el nostre govern: “confuses, profuses i difuses”, i té tota la raó. 

 

Però no és només la Dra. Campins qui ha criticat les mesures del govern. Un altre metge de reconegut prestigi com el Dr. Antoni Trilla, cap del servei Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic ha dit que “s'ha optat per una solució que no és blanc ni negre, un compromís intermedi que deixarà insatisfet a uns i altres. Em preocupa que les mesures no siguin contundents ni clares perquè hi ha moltes possibilitats de fer excepcions i per tant la gent té tendència a fer interpretacions personals”. Més clar, l’aigua. Per la seva banda, el físic i investigador Àlex Arenas qualifica les mesures de tímides i decoratives, i Oriol Mitjà opina que hauríem d’anar pensant en no celebrar el Nadal perquè fer-ho és perillosíssim.    

 

El més preocupant és que aquestes mesures s’han pres després de comprovar com l’anomenat pont de la Puríssima ha estat un desastre pel que fa a la propagació del virus, i tot i així als nostres governants el que se'ls acut és adoptar mesures que no serveixen per restringir més la mobilitat dels ciutadans, i per tant no són prou efectives per una contenció del virus. Tanmateix cal remarcar que el conseller d'Interior Miquel Sàmper, reconeixent que va ser un error no allargar el confinament fins passat el pont de la Puríssima.   


Per tant, el govern català hauria de tenir en compte que les festes de Nadal, i Any Nou representen en la pràctica dos ponts seguits com el de la Puríssima, i després encara cal afegir-hi el dia de Reis. El tsunami previst per Àlex Arenas per al mes de gener ja el tenim a la línia de l’horitzó. Tenim un govern que el que hauria de fer és plegar i reconèixer la seva incompetència per gestionar aquesta crisis sanitària i la seva incapacitat per resistir les diferents pressions a les que s’ha vist sotmès. 


Pel que sembla, un dels consellers que s’ha significat en l’intent de reduir la intensitat de les mesures és el conseller d’Empresa i Coneixement Ramón Tremosa, què ha estat dues legislatures diputat del Parlament Europeu des de l’any 2009 fins al 2019, i en tot aquest període, ha fet ben poques aportacions positives als interessos de Catalunya. Ara, amb el seu càrrec de conseller recent estrenat, davant dels lobbys de poder de la seva àrea de responsabilitats, ha volgut significar-se fent veure que era un defensor del món empresarial, i el que ha acabat demostrant és que la salut de les persones és una qüestió secundària en la seva escala de valors. El conseller Tremosa ha estat un gran aliat del vicepresident Aragonès a l’hora de suavitzar tant com els ha estat possible les mesures.     

 

Quan la qualitat de les persones que formen part del govern és la que és, quan els consellers dels diferents rams en molts cassos no en saben un borrall dels seus àmbits de responsabilitat, al país li passa el que li passa, i són les persones, els habitants del país, qui n’acaba pagant les conseqüències.            

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada