dimecres, 9 de desembre del 2020

Tot plegat una olla de cols


 

Sembla que millora l’acompliment de les quarantenes, però i la consciència ciutadana davant la pandèmia? Què ha passat aquest pont de la Puríssima? Barcelona i altres capitals catalanes han vist com els seus carrers s’omplien de ciutadans fent cues de més d’una hora per entrar a les botigues, sense distància de seguretat.
Tot plegat és el reflex d’un govern que no sap transmetre a la ciutadania la gravetat del moment, i d’uns ciutadans que salvant les excepcions, fan cas omís de les instruccions i recomanacions de les autoritats sanitàries.


Hi ha consellers del govern que parlen del “Pla de Nadal”, desvinculant-lo de la situació real de la pandèmia que hi haurà aquells dies; hi ha consellers que elucubren amb si s’han d’obrir o no els centres comercials. I mentre tot això passa, la pandèmia continua sense novetat, incrementat dia si, dia també, el nombre total de contagiats i el nombre de persones que han perdut la vida.
Hem passat de criticar allò de “el virus no entiende de territorios” a assegurar de facto, que el virus hi entén de festivitats i horaris. Tot un despropòsit... 

 


Marc Ramentol, secretari general del departament de Salut ens ha aportat en roda de premsa una notícia positiva, referent a l’acompliment de les quarantenes de les persones que han estat identificades com a contactes estrets d’un contagiat per la Covid-19. Segons ha informat aquest acompliment avui és superior al 73% en front dels 60% de setmanes enrere, i molt superior a la que hi havia quan el secretari de l’Agència de Salut Pública reconeixia al setembre que un dels problemes greus que tenien, era l’acompliment de les quarantenes. Per tant, en alguna cosa hem millorat. 

 

Tanmateix continuem generant inputs contradictoris. Mentre alguns científics experts exposen amb tota cruesa els efectes de la relaxació de la ciutadania davant de la pandèmia, membres del govern de Catalunya, en el seu afany de fer-se els simpàtics, o captar vots, o potser les dues coses, no paren d’enviar missatges a la població que generen un cert esperit de relaxació. 

 

És el cas del conseller Ramon Tremosa, que ficant-se on no el demanen, està generant dubtes explicant abans d’hora que el govern està valorant obrir centres comercials. Si el govern ho està valorant, quina necessitat té ell de fer-ho públic abans que el govern ho hagi decidit? Aquests comentaris de Tremosa “fent-se el maco” han contribuït sens dubte a l’espectacle lamentable que s’ha viscut aquests dilluns a Barcelona i altres ciutats catalanes amb els carrers abarrotats de gent, i cues de més d’una hora per entrar a fer compres en algunes botigues. La relaxació de la gent és directament proporcional a la frivolitat d’alguns polítics. 

 


Però el cas del conseller Tremosa no és una excepció. La consellera de Salut Alba Vergés també ha contribuït a generar una falsa sensació de seguretat i a l’anunciar que el “Pla de Nadal” que el govern ha elaborat, de moment es mantindrà, malgrat l’empitjorament sobtat d’alguns dels indicadors de seguiment de la pandèmia. Fer aquestes afirmacions genera una falsa sensació de confiança a la població que indefectiblement baixa la guàrdia davant del virus. Derivat d’aquesta manca d’una única veu en el govern, i dels “matisos” que alguns consellers introdueixen en els seus missatges, la població es confia, relaxa les mesures de seguretat que hagi pogut adoptar i involuntàriament, contribueix a l’expansió de la malaltia


Malgrat que molts experts independents estan anunciant la gravetat d’una possible tercera onada, el Pla de Nadal elaborat per Salut determina entre altres qüestions, les següents: 

-Es poden reunir fins a un màxim de 10 persones. Recordem que tant en la Fase I com la 2 el màxim de persones permeses és de 6. Perquè aquesta excepció per Nadal i Any Nou? El virus entén de festivitats? Aquesta decisió és, si més no, discutible.

-Les nits de Nadal i Any Nou l’horari de tancament dels restaurants serà la 1 de la matinada, quan la resta de dies aquest horari és les 21,30. Una vegada més es pretén que el virus distingeixi entre els dies “normals” i els de celebracions.

-Es relaxa el control d’horaris, i d’entrades i sortides dels residents a les residències. Fet que corrobora que aquest virus també hi entén de residències socials.

-Si els dies “normals” el confinament nocturn va 22 hores de la nit, a les 6 del matí, per les nits de Nadal i Any nou aquest confinament nocturn començarà a la 1,30 de la matinada, i el dia de Reis començarà a les 11 de la nit. Com es pot veure estem davant d’un virus molt espavilat equipat amb un rellotge molt precís que li permet decidir quan ataca i quan no. 


En fi, qualsevol cosa menys serietat. Hem passat d'aquella frase del president del govern espanyol Pedro Sánchez dient que “el virus no entiende de territorios” i les crítiques que va suscitar a Catalunya per part del departament de Salut entre d’altres, i emulant al president Sánchez i hem encunyat una nova frase: “el virus no hi entén de territoris però si d’horaris i de festivitats”. És el que hi ha, i aquests són els polítics que tenim. Segurament com a societat tampoc ens mereixem res millor. 


Mentre això passa a casa nostra, dos països europeus, on la pandèmia està força més controlada que a casa nostra, han decidit augmentar les restriccions als seus ciutadans. Als dirigents polítics de Suïssa i Alemanya els importa relativament poc la celebració de les festes de Nadal i Cap d'Any. Prioritzen la salut dels seus ciutadans... el contrari que aquí.       


Tanmateix aviat arribarà el moment de passar comptes...       

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada