dilluns, 7 de desembre del 2020

A Salut continuen els nomenaments a dit

 

Primerament vull deixar ben clar que aquest escrit no és de cap manera un escrit crític contra el Dr. Anton Benet, nou gerent de l’Hospital Sant Joan de Reus. No el conec ni personalment ni professional i per tant no tindria cap sentit que jo critiqui la idoneïtat del seu nomenament. Si que és una crítica contra els nomenaments a dit, sense justificació, sense cap respecte a les responsabilitats de gestió, a l’amiguisme, al desconeixement de la funció gerencial, al caciquisme local, al sectarisme i a la manca de transparència. 




Nomenar un gerent és un acte de responsabilitat. Situar a un gerent al capdavant d’una organització significa fer confiança a una persona que entre altres coses ha de garantir eficiència en l’exercici de les seves funcions, equitat en el tracte amb els seus col·laboradors, coherència en les decisions i professionalitat en la conducció de l’organització cap els objectius que tingui assignats.  Cal per tant que la persona triada compleixi dos requisits mínims imprescindibles: experiència en càrrecs i responsabilitats similars i una formació adequada a les responsabilitats que ha d’assumir. 


Abans de nomenar a un gerent, cal definir el perfil professional que es busca en base a les característiques específiques de l’organització per la que hagi de treballar i dels objectius que se li vulguin assenyalar. Una vegada definit aquest perfil es busca a la persona més adequada.

 

Per assegurar-se que realment la persona triada és el millor candidat possible, cal fer una cerca de candidats, que es pot fer a través d’una convocatòria pública (el procediment més transparent), o demanant algun professional en la selecció de directius (head hunter) que busqui candidats que responguin a un determinat perfil. Sigui quin sigui el procediment, l’objectiu és garantir que s’escollirà al millor candidat de entre tots els que hagin participat en el procés de selecció. 

 

Què ha passat a Reus? Doncs que algú ha tirat pel dret, i sense encomanar-se a cap sant ha decidit posar a la gerència de l’Hospital a algú de la seva confiança. És a dir, per sobre de la professionalitat s’ha buscat a algú que et degui el nomenament i en conseqüència es converteixi en una persona obedient, submisa, que en cap cas discutirà les directrius tècniques o polítiques que pugui rebre. I això és el que ha passat amb el Dr. Anton Benet, que ha esdevingut gerent de l’Hospital Sant Joan de Reus. 

 

El gerent de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona és el Dr. Ramon Descàrrega. El Dr. Descàrrega, abans d’accedir també a dit, al seu càrrec actual, era metge de família i gerent de l’EBA que gestiona el CAP d’Alcover en la mateixa època en la que el Dr. Benet era director del Pius Hospital de Valls i amb qui va establir una relació professional i d’amistat. Les relacions entre el Dr. Descàrrega i l’anterior gerent de l’Hospital Sant Joan no han anat pel millor dels camins i a conseqüència d’això, quan el Dr. Descàrrega ha trobat l’ocasió oportuna ha proposat a la direcció del CatSalut la substitució d’un gerent per l’altre. I ho ha fet sense cap criteri de professionalitat, sense cap anàlisi de perfils, sense cap contrastació de candidats, i sense cap transparència.

 

El menyspreu a la funció gerencial continua sent “norma de la casa” a Salut. Ja no es busca al millor professional per assolir els millors resultats possibles, ni es determina quin seria el perfil professional que hauria de tenir el candidat. Es busca a l’amiguet, al recomanat, al del partit, al que passava per allà... i el que menys importa és la seva capacitació professional per assolir les responsabilitats inherents al càrrec. Tot plegat demostra que els actuals rectors de la sanitat catalana no creuen en els gerents, als que consideren els braç executor dels seus objectius polítics; els tenen com a representants de les directives polítiques en els centres; el demés, la gestió, la professionalitat, els resultats, l’experiència...tot això són minúcies...           


Una vegada més Salut cau en la temptació dels nomenaments a dit. Tota una tradició en un departament en el que la seva titular (oficial) es vanta de transparència. Doncs massa, massa, no n’hi ha, la veritat. Per altre banda, quan a l’Hospital de Reus, en molt poc temps, s’ha hagut de canviar diverses vegades de gerent, és que hi ha un problema seriós, i no precisament amb els gerents, sinó amb el model d’Hospital. La gestió no fa miracles, de manera que si els polítics no solucionen de manera clara i definitiva el problema del model, a l’Hospital de Reus no s’arreglarà res i d’aquí a poc temps, quan el problema torni a cremar els dits dels polítics de torn, tornaran a canviar de gerent. I així successivament.     

 

Vull acabar l’entrada al blog mostrant el meu absolut respecte pel Dr. Anton Benet. Ell no és el culpable que des de Salut s’hagin fet les coses molt malament. El temps dirà si malgrat que el procediment no ha estat el més adequat, la seva gestió és positiva per a l’Hospital reusenc. Tant de bo sigui així, però des d’aquí li recomano que lluiti per modificar el model. L’actual ha fracassat rotundament.         

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada