dijous, 17 de desembre del 2020

Les contradiccions del vicepresident Aragonès, en temes de salut

 

És de domini públic que el vicepresident Aragonès va ser un dels grans obstacles amb que el president de la Generalitat Quim Torra va topar a l’hora de decretar el confinament comarcal del Segrià. Després d’una discussió a Palau en la que el president Torra va haver de posar ferms al seu vicepresident, la Generalitat va acordar el tancament perimetral de la comarca lleidatana. Amb aquests antecedents sorprèn que ara el Sr. Aragonés vulgui treure pit dels resultats d’unes actuacions amb les que ell no hi ha estat plenament d’acord.




El Sr. Aragonès es mostra satisfet amb el fet que “gràcies” a les mesures adoptades per Salut, Catalunya ha doblegat de moment fins a dues onades de la Covid-19. El que no s’adona és que interpretant d’un altre manera les seves pròpies paraules, es podria afirmar que “gràcies” a les mesures adoptades per Salut, Catalunya ja està iniciant la tercera onada. Esperem que no s’acompleixin les prediccions d’algun expert, que valorant les mesures que està prenent Salut, anuncia ja un autèntic tsunami en lloc d’un seguit d'onades.     

 

 

El Parlament de Catalunya va ser testimoni d’unes paraules de Pere Aragonès, vicepresident del govern de Catalunya, en les que textualment ha dit: "Aquest país ha estat capaç de doblegar una primera i una segona onada, salvant més vides. És per això que tots hem de continuar seguint les indicacions de les autoritats sanitàries”.


Aquesta frase genera alguns comentaris:

1) Les indicacions de les autoritats sanitàries ha estat caòtiques. Després de “doblegar la corba” a la primavera, i a conseqüència d’una des-escalada feta amb presses i malament, gestionada a Catalunya per el departament de Salut, va arribar una segona onada.

Quan l’objectiu del govern va ser salvar el turisme, i es varen relaxar les mesures amb masses presses, va aparèixer una segona onada.

2) Aquells erros comesos per Salut en la primera onada s’han reproduït fil per randa en aquesta segona, on han fracassat de forma molt evident el rastreig dels contactes estrets de les persones contagiades, i el manteniment escrupolós de les quarantenes.

3) En la primera onada es volia salvar la industria del turisme, i en lloc d’això es varen assentar les bases per generar la segona onada. 

Ara s’ha intentat salvar el Nadal, no des del punt de vista de les celebracions familiars i/o religioses, sinó fonamentalment per dinamitzar el comerç i altres sectors de l’activitat econòmica. Aquest nou relaxament  ha significat l’inici de la tercera onada

4) Queda clar que si hem de seguir les indicacions de les autoritats sanitàries, supeditades a determinats interessos econòmics, podem esperar encara unes quantes onades més.

5) Aquells que coneixen mínimament el sector, saben que sense les pressions polítiques, sense les pressions dels diferents lobbys, sense les pressions dels diferents gremis, les autoritats sanitàries haurien pres un altre tipus de mesures.

6) És evident doncs que moltes de les mesures contradictòries que s’han pres, han estat preses sota pressió. I que el Sr. Pere Aragonès no és aliè a aquestes pressions. Ja hi va tenir una incidència negativa en la primera onada, i l’ha continuat tenint en les onades posteriors.

7) Per últim, recordar-li al Sr. Aragonès que tal com ell diu, “aquest país ha estat capaç de doblegar una primera i segona onades”. És el mateix país però, que ha estat capaç de generar fins a tres onades (de moment), gràcies també a la ineptitud de responsables polítics a qui ell protegeix.  

 

Quan un polític aspira a guanyar unes eleccions, no pot afirmar una cosa i fer la contrària, no pot passar per sobre de la realitat només pel fet de salvaguardar determinats interessos que tot i ser legítims, haurien de supeditar-se al dret a la salut de tots els ciutadans. És normal que un conseller d’Economia rebi pressions dels sectors econòmics; forma part del seu dia a dia, però no es pot satisfer a tothom sobretot quan els interessos són contraposats. I el dret a la vida està per sobre dels interessos dels restauradors, dels comerciants, de la gent de la cultura, de les grans superfícies, o de l’oci nocturn. 


Per això, per questa actitud ambigua que el Sr. Aragonès ha mantingut, per aquest si però no, per aquest voler-nos fer passar bou per bèstia grossa, no em sembla èticament correcte que ara vulgui fer veure que la gestió de la pandèmia, que ell ha controlat des de les bambolines, ens vulgui fer veure que ha estat un èxit quan els resultats indiquen que no és així, que la tercera onada ja la tenim a tocar, i si aquesta arriba, ningú podrà dir que ens ha arribat per casualitat, i el Sr. Aragonès és qui menys ho podrà dir, perquè tots sabem que moltes de les decisions equivocades que ha pres el departament de Salut, en el fons les ha pres ell. Per això el Sr. Quim Torra, últim president de la Generalitat, que coneix molt bé el tarannà del Sr. Aragonès, en una piulada a Twitter ha demanat al que fou el seu vicepresident que cal prendre decisions ja, en una demostració evident de la gravetat del moment que estem vivint, i a la manca d’una resposta contundent i efectiva per part del govern català.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada