dissabte, 19 de desembre del 2020

Els metges avisen: o complim les mesures, o complim les mesures. No hi ha altre camí


Uns quaranta professionals sanitaris dels grans hospitals de Barcelona i de l’assistència primària, signen un manifest demanant prudència i rigor col·lectiu a la ciutadania davant de la tercera onada de la Covid-19 que ja tenim a sobre. També demanen que els ciutadans es vacunin sense cap mena de recança contra el virus, amb l’objectiu d’assolir una immunitat comunitària que ens permeti veure la llum al final del túnel.  


El manifest coincideix amb un “enduriment” per part del govern català, de les mesures preventives contra l’expansió del virus. Unes mesures que a judici de molts professionals de la salut es queden excessivament curtes, i no són suficients per poder tallar eficaçment l’expansió de la infecció. 

 

 

Per els ciutadans resulta desconcertant veure com alguns gremis protesten per les mesures més restrictives que està prenent el govern i en canvi altres col·lectius, com per exemple el mèdic, estan a favor d’endurir encara més les mesures que el govern ha aprovat. I és que de fet estem davant de dos enfocaments diferents de l’estratègia contra el virus: la dels països de l’Est asiàtic que s’han marcat com a objectiu eliminar completament el virus, front altres països que han pretès disminuir significativament la seva presència. L’estratègia seguida per el govern català i també per la immensa majoria de països occidentals ha estat aquest intent de disminuir la presència del virus i permetre així una certa activitat econòmica. Tanmateix, a Catalunya, entre un si altres, no ens en acabem de sortir.


El resultat de no haver eliminat completament el virus és que ja anem per la tercera onada, i això ha tingut uns efectes col·laterals negatius per la salut de la població, més enllà dels afectats directament per la Covid-19. Es tracta de totes aquelles atencions mèdiques que no s’han pogut efectuar atès que el sistema sanitari està centrat i concentrat en l’atenció de les persones afectades per la pandèmia. I és aquí on els metges envien un senyal d’alerta.    

 

En el seu comunicat els metges expliquen que en el que va d’any, respecte al mateix període de l’any anterior, han diagnosticat un 15% menys de malalts afectats de càncer. Fixem-nos bé que això no vol dir que la prevalença de la malaltia hagi disminuït, sinó que els malalts que ho pateixen hi són, però lamentablement, a causa de la pandèmia no han estat diagnosticats, amb els efectes tan negatius per a la seva salut que això comporta. I el mateix diuen respecte d’altres malalties, com per exemple les mentals, en les que el nombre de primeres visites s’ha reduït d’un 40%. També assenyalen la gravetat dels infarts cardíacs i dels cerebrals arribant a uns nivells que feia anys que no es veien.

 

Els signants del comunicat expliquen que ens enfrontem a aquesta tercera onada que ja tenim a sobre, “amb la ciutadania cansada per tot l’esforç de les limitacions de la mobilitat i de la socialització fet fins ara i amb unes pèrdues econòmiques i una situació de crisi com no es recorden des del final de les guerres europees del segle passat i que afecten moltíssimes famílies. Així mateix, els professionals dels àmbits sanitaris i socials estan molt fatigats” 

 

El metges signants, que pertanyen a les plantilles dels Hospitals Clínic, Parc de Salut Mar, Sant Pau i Vall d’Hebron a més de professionals de l‘assistència primària, afegeixen que:   

“ens hem de prendre molt seriosament les recomanacions epidemiològiques i sanitàries que siguin més apropiades perquè l’impacte de la tercera onada sigui el menor possible tant en malalts afectats de Covid-19 com en els que tenen altres malalties i que precisen un diagnòstic, un tractament i un seguiment adequats. Una nova situació d’emergència sanitària com la de la primera onada produiria una pèrdua de salut a la societat que ens costaria molts anys tornar a recuperar, tal com la prestigiosa revista ​The Lancet ha mencionat. El programa de vacunacions serà fonamental, i des d’aquí encoratgem la població a vacunar-se tal com ho indiquin les autoritats sanitàries per aconseguir com abans millor la immunitat comunitària”


Per tant, a les ja conegudes mesures de protecció individual (mans, mascareta i distància), els metges demanen a més, a cadascun dels ciutadans, responsabilitat social i vacunació. Només això ens pot permete, recuperar una vida més normalitzada. 

 

Caldria afegir-hi a aquesta petició del col·lectiu mèdic, un govern català que estigués a l’alçada, capaç de prendre decisions difícils, fent prevaldre la salut dels ciutadans davant d’altres interessos. Avui, el govern de Catalunya està prenent una sèrie de mesures que no són ni contundents, ni clares....   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada