dimarts, 29 de desembre del 2020

Ferrovial kaputt


Més tard que d’hora el departament de Salut, finalment ha donat compliment a la moció del Parlament de Catalunya, que reclamava a la Generalitat l’extinció immediata del contracte amb la Filial de Ferrovial (Ferroser) que tenia com a objecte les funcions de rastreig dels contactes estrets de les persones contagiades amb la Covid-19. Han hagut de passar gairebé 6 mesos des que el Parlament es manifestés fins que Salut acabés complint el que se li instava.
Pel mig, excuses de la consellera de Salut adduint l’elevat cost d’una rescissió anticipada del contracte, i uns diners (més de 17 milions d’€) que no han reportat cap valor afegit en la lluita contra la pandèmia a Catalunya.
Tot i que la notícia s’ha donat a conèixer el dia dels Sants innocents, esperem que sigui certa i Salut la faci efectiva. De fet, la gran innocentada a tots els catalans, va ser la contractació a dit d’aquesta empresa, una contractació emparada per l’estat d’alarma decretat pel govern espanyol, a una empresa que no aportava cap experiència en aquest tipus de prestacions.
 

 

El sindicat metges de Catalunya i altres professionals sanitaris varen posar el crit en el cel quan es va fer públic que el departament de Salut havia contractat, per fer el rastreig de contactes, a una empresa externa. Només conèixer la notícia moltes veus es van aixecar exigint a Salut que destinés els diners (17 milions d’€) a l’assistència primària enlloc de regalar-los a una empresa que no acreditava cap expertesa a l’hora de fer aquest servei. Algunes veus fins i tot van arribar a denunciar que un alt directiu de l’empresa contractada era germà del president d’ERC Oriol Junqueras. El malestar en el sector era generalitzat.


Ara, el departament de Salut ha optat per complir finalment el mandat del Parlament de Catalunya i ha decidit que a partir del 31 de gener gestionarà directament aquest servei. Un servei que fins ara ha estat un desastre i que ha servit de ben poc tal com ho varen denunciar el propis treballadors contractats per Ferrovial per dur a terme les tasques de rastreig. Pel que sembla, no caldrà indemnitzar a Ferrovial, atès que el contracte incorporava una clàusula per la qual es podia produir la rescissió del mateix, a partir del moment en que es comences a vacunar als ciutadans. Sincerament, l’existència d’aquesta clàusula és una mica difícil d’explicar, atès que quan es va signar el contracte, de les vacunes ni se’n parlava. Deu ser que el va redactar algú que disposava d’una magnífica bola de vidre.

 

Tanmateix sobta que paral·lelament a l’anunci fet per la consellera relatiu a la rescissió d’aquest contracte, un alt càrrec del departament ha valorat molt positivament la tasca feta per Ferroser (filial de Ferrovial), arribant a dir que la participació de l’empresa ha estat molt important en la lluita contra la pandèmia. Costa entendre que un alt directiu del departament de Salut faci aquesta mena d’afirmacions que es contraposen absolutament amb la visió que molts ciutadans tenim de l’aportació real de l’empresa, de la visió que en tenen els propis professionals d’atenció primària, i fins i tot de l’opinió que els propis treballadors de Ferroser han expressat sobre la qualitat del seu treball. És evident que afirmacions d’aquest tipus només poden estar relacionades amb la defensa aferrissada d’alguna cosa que grinyola. 

 

Hi haurà qui opinarà que a altres països europeus el rastreig de contactes tampoc ha resultat massa exitós, però aquesta és una pobre argumentació. Podríem posar sobre la taula molts altres temes que diferents països han resolt molt millor que nosaltres, però aquesta és una comparació que no aporta res de valor al fracàs rotund i indiscutible del rastreig de contactes a Catalunya. 

 

La data prevista d’extinció del contracte és el 31 de gener. De manera que el departament de Salut té fins aquella data per contractar les persones amb els perfils adequats per assumir les tasques pròpies del rastreig a més d’unes noves funcions que se’ls vol assignar com per exemple donar cites als contagis estrets per fer-se proves diagnòstiques, avaluar la salut emocional d’aquestes persones, i detectar possibles mancances o dificultats que alguns puguin tenir a l’hora de complimentar eficaçment les quarantenes. 


Comença doncs una nova etapa, amb el rastreig integrat a l’Agència de Salut Pública de Catalunya, i amb un cost estimat d’uns 19 milions d’€ que vindran a sumar-se als més de 17 milions que s’ha embutxacat Ferrovial per no aportar prou valor a la lluita contra la Covid-19. 

 

En un país seriós, algú hauria de donar explicacions d’aquest contracte, de perquè es va triar aquesta empresa, de perquè no es va rescindir veient que no aportava prou valor, i de perquè es varen acceptar unes clàusules draconianes. Han passat moltes coses estranyes en aquesta contractació i la transparència ha brillat per la seva absència. Afortunadament tornem a ser on hauríem d’haver estat des del primer moment: el rastreig serà cosa de Salut Pública; Ferrovial Kaputt !   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada