dijous, 5 de març del 2020

La decisió sobre la ubicació del nou Trueta hauria d’estar ben a prop


La consellera de Salut Alba Vergés es va comprometre a finals de novembre de l’any passat, a decidir quina seria la decisió definitiva sobre la ubicació del nou Hospital Josep Trueta abans que finalitzés aquest primer trimestre del 2020. Com es sabut són dues les opcions que estan sobre la taula per la futura ubicació del vaixell insígnia de la sanitat gironina: D’una banda els solars de la zona de Domeny, que és la solució preferida per l’alcaldessa de Girona Marta Madrenas, i de l’altre, les rodalies del Parc Martí Julià (Salt) on s’ubica entre altres dependències sanitàries l’Hospital Sta. Caterina. Aquesta segona opció és la que comptaria amb els suport pràcticament unànime dels professionals èdics gironins.  




L’objectiu de l’alcaldessa de situar el nou equipament sanitari al Nord de la ciutat es fonamenta en criteris d’equilibri del territori i de mobilitat  atès que Domeny és a 30 metres de l’accés per autopista. Aquesta ubicació al Nord també permet que la ciutat de Girona es configuri amb dos pols sanitaris: un al Sud (Clínica de Girona) i un altre al Nord (Nou Trueta). La ubicació del Nord també hauria de permetre el creixement ordenat de la ciutat per la zona de Domeny. El gran inconvenient d’aquesta solució és la manca d’espais per un creixement futur, atès que els espais previstos semblen insuficients.

A l’altre banda de la decisió, hi tenim als professionals de l’Hospital Trueta, que entenen, i no els manca raó, que la ubicació idònia és la zona propera al Parc Martí Julià, en la que s’hi poden ubicar a més la recerca i al docència en ciències de la salut, formant tot plegat un conglomerat sanitari-universitari-investigador de primer nivell, amb les sinèrgies i els economies d’escala que es deriven de la proximitat dels diferents equipaments. Aquesta ubicació permetria la consolidació de cara al futur d’un campus sanitari molt complert i coherent. El ran inconvenient és que el Trueta deixaria d’estar en el terme municipal de Girona. 

Davant d’aquesta dualitat de visions tan oposades, al novembre de l’any passat la consellera de Salut Alba Vergés es va comprometre a tenir presa una decisió dins del primer trimestre del 2020, termini que està a punt de complir-se. Segons va explicar la consellera la decisió es basaria exclusivament en criteris tècnics, però val a dir que hi ha condicionants polítics que de ben segur pesaran sobre els serveis tècnics del departament a l’hora de prendre una decisió. I no oblidem, perquè no és baladí que mentre l’alcaldessa de Girona pertany a JuntsxCat, l’alcalde de Salt (on s’ubica el Parc Martí Julià) és d’ERC, exactament el mateix partit que laconsellera de Salut.   

Tanmateix, val a dir que malgrat que a alguns ens sembli una solució fàcil de prendre, en els fons no ho deu ser tant. I aquesta dificultat a l’hora de decidir resulta evident quan existeix tanta disparitat entre diferents entitats de la vida social i associativa de la ciutat en favor d’una o altre alternativa. Veiem quins són aquests posicionaments:

A favor de Domenys:
Ajuntament de Girona 
Col·legi d’Infermers i infermeres de Girona
CCOO

A favor de Salt:
El sindicat Metges de Catalunya
Col·legi de Metges de Girona 
Associació de Veïns Santa Eugènia 
Ajuntament de Salt  

A destacar de tots aquests posicionaments el de CCOO que ha presentat més d’11 mil signatures demanat que el nou Trueta s’ubiqui a Domeny. He volgut indagar sobre les motivacions que podria tenir aquest sindicat a l’hora de significar-se per alguna de les opcions, i finalment algú m’ha fet entendre la verdadera raó: Si el nou Trueta s’ubica a les proximitats del Parc Martí Julià, és possible que el règim del personal del nou Trueta i del Sta. Caterina s’unifiquin fet que al sindicat no li agrada, com tampoc li agrada que el conjunt assistencial fos dirigit per algun organisme local diferent de l’ICS, i això a CCOO és evident que els crea “zarpullido”... per tant, l’opinió de CCOO no té res a veure amb els criteris tècnics que s’han de considerar a l’hora de prendre una decisió d’aquesta envergadura.  

Aviat sortirem de dubtes, a no ser que el departament de Salut vulgui allargar el problema “ad calendes graecas..”     

4 comentaris:

  1. Mes valdria que et preocupessis del IDI que tantes mancances té cap als seus treballadors i treballadores...pel que fa a matèrua de prevenció de riscos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Escric sobre allò del que tinc informació. Gràcies

      Elimina
  2. Et deixes més entitats i/o persones a favor del Trueta a Girona Domeny:
    -Sindicat SATSE Catalunya
    -Comissió Salut del Parlament de Catalunya
    - Junta de Personal Hospital Trueta (15 a 8)
    -Ex-consellera Marina Geli
    -1.100 professionals Trueta
    -Carles Puigdemont
    -IES Narcís Xifra
    -Associació Veins Fontajau
    - Associació Veins Taialà i Germans Sàbat
    .......i altres

    ResponElimina