dimarts, 3 de març del 2020

Davant el coronavirus, veus autoritzades criden a la calma



Els exconsellers Marina Geli i Boi Ruiz, així com el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, exposen en diversos mitjans que davant l’extensió del coronavirus a nivell mundial, cal sobretot confiança en la comunitat científica, en el nostre sistema de salut, extremar les precaucions higièniques bàsiques, i vetllar per la deguda protecció dels professionals sanitaris.




El Periódico de Catalunya publica un article de l’exconsellera de Salut Marina Geli titulat “Coronavirus, gestionar la incertesa”, en el que entre altres coses explica que en aquests dos últims mesos, la comunitat científica internacional ha pogut identificat el virus, ha seqüenciat el genoma, ha creat eines de diagnòstic fàcil de la malaltia i en aquests moments es busquen medicaments adequats i una vacuna que ajudi a combatre l’extensió del virus.

També posa en valor el sistema sanitari català, del que destaca el sistema de vigilància epidemiològica, i per tal de transmetre confiança a la població remarca com elements claus la transparència en la informació, que la comunicació es faci des de “l’auctoritas” tant a nivell polític com tècnic, que es prenguin mesures que preservin de possibles infeccions als professionals i que es reforci els sistema sanitari per l’atenció dels cassos greus. També insisteix en les mesures higièniques de protecció. L’article de l’exconsellera Geli acaba amb una frase per transmetre tranquil·litat davant la incertesa: “La confiança en la comunitat científica nacional i internacional és el millor antídot per a l’alarma social davant de l’alerta sanitària del nou coronavirus”

Per la seva banda, l’exconseller de Salut Boi Ruiz, en una entrevista al diari digital “Planta doce” explica que en la seva opinió els governs estan gestionant adequadament la situació derivada del coronavirus, atès que avui l’únic que es pot fer és detectar les persones infectades, analitzar els seus entorns, aïllar aquests entorns i evitar així la disseminació del contagi. Remarca que tot i que les dades indiquen que el coronavirus no és molt més perillós que la grip estacional, les mesures contundents que s’estan prenent també tenen a veure amb el component de por que existeix en la població. Tanmateix afirma que “la letalitat del coronavirus és una mica més alta que la de la grip comuna i sempre incideix en grups de població amb un estat de salut més delicat”. Per últim Boi Ruiz entén que els països que tenen sistemes públics de salut estan en millors condicions per afrontar situacions com les que està generant el coronavirus que no pas aquells amb models de lliure mercat, que comporten un major risc per les persones.   

Per la seva banda, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, veient la situació epidemiològica actual del coronavirus, que comporta un increment progressiu de cassos a Catalunya (a dia d’avui hi ha 17 cassos confirmats), ha fet públiques les següents consideracions:

1. Els professionals sanitaris són un punt molt important en la cadena de control de la malaltia Covid-19 i estan exposats al contagi en relació amb la seva pràctica clínica. Seguint sempre els criteris de l’autoritat sanitària i els protocols establerts, han de prendre mesures de protecció i vetllar per la seva pròpia salut per tal de no emmalaltir.
2. També, per tal de poder garantir que no esdevenen agents transmissors del contagi a d’altres persones o professionals.
3. En el moment actual, és important poder garantir la plena disponibilitat de professionals per fer front a la malaltia en les millors condicions possibles.
4. Aquests fets fan que el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya recomani explícitament que els professionals sanitaris s’abstinguin de participar presencialment en jornades o congressos nombrosos, on hi pot haver risc de contagi.

Per tant, tots aquells que tenen una autoritat reconeguda  en la matèria, demanen mesures preventives tant per les persones en general, com per els professionals que tenen cura de les persones. És per això que en aquest context sobta que des de la irresponsabilitat d’alguns dirigents polítics es puguin produir situacions com les que denuncia un ciutadà català que ha arribat a l’aeroport de Barcelona provinent de l’Iran. Com és sabut, Iran és un dels països en els que el coronavirus presenta una forta incidència. Abans de pujar a l’avió a l’aeroport de Teheran, aquesta persona va ser sotmesa a dos controls de temperatura. A l’arribada a Barcelona, 6 hores més tard en un vol directe, cap control. Només un fulletó de recollida voluntària, amb la recomanació de vigilar la seva salut durant 14 dies i si en aquest període es trobava malament, trucar al 112. Davant de la serietat i el coneixement dels professionals i experts sanitaris, la frivolitat dels polítics que tenen la responsabilitat sobre l’aeroport del Prat. 

Finalment, fer esment a la resposta del govern de la Generalitat davant l’expansió del coronavirus: Revisió del Pla de Protecció Civil d’Emergències per tal de millorar la coordinació dels diferents departaments del govern català. Veurem si amb això es poden compensar  les negligències d’alguns.      

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada