diumenge, 8 de desembre del 2019

El nou Trueta, una olla de cols...


Ara també s’hi posa pel mig el Parlament de Catalunya, instant al govern de la Generalitat a construir el nou Hospital Josep Trueta en els terrenys de Domeny, sense aportar cap argument de caràcter tècnic per justificar la proposició.  
La proposta de resolució, presentada per “Catalunya En Comú Podem” ha comptat amb el suport de JuntsxCat, la CUP, i el PP; PSC i Ciutadans s’han abstingut i ERC hi ha votat en contra. No és la primera vegada que el Parlament fica cullerada en el projecte: A l’any 2011 una majoria parlamentària va instar al govern d’aquella època a encarregar el projecte executiu del nou Trueta en els entorns de l’Hospital actual.   
Aquesta manera de fer denota que som un país poc seriós: Com pot un Parlament forçar a un govern a fer una cosa i uns anys més tard fer el contrari, demanant construir un equipament sanitari en un emplaçament diferent, sense que els experts opinin sobre la idoneïtat d’aquest emplaçament?  







Fa temps que es parla de la necessitat de construir un nou Hospital Trueta a Girona, ateses les mancances i inconvenients que presenta l’edifici actual que data de l’any 1956 i que va ser batejat com a Hospital Álvarez de Castro al 1959. No va ser fins l’any 1990, que l’Hospital va adquirir el seu nom actual. De llavors ençà l’Hospital ha prestat ininterrompudament serveis de salut als habitants de les comarques gironines .

L'opció de construir el nou hospital a l'entorn de l'actual
va ser descartada   
Després de tants anys de funcionament, el deteriorament de les seves instal·lacions, la insuficiència dels seus espais, l’obsolescència dels criteris tècnics que s’havien utilitzat per la seva construcció, i la impossibilitat de readaptar aquell edifici a les noves necessitats, etc.,  van posar sobre la taula la necessitat de construir un nou hospital. Va ser a l’any 2006 quan el departament de Salut, conscient de la precarietat d’aquell edifici i de les dificultats dels professionals per fer bé la seva feina, va decidir endegar un concurs d’idees per construir un nou hospital en el mateix recinte en que s’aixecava l’antic hospital.

Han passat quasi 15 anys i els gironins, amb l'ajut de polítics i altres actors barcelonins, continuen discutint si són  verdes o si són madures. En tot aquest temps no han estat capaços de decidir-se per on volen el nou Trueta. Fins ara s’han barrejat en les converses tres ubicacions diferents: les proximitats de l’Hospital actual, els espais de Domeny i la zona propera a l’actual Parc Martí Julià a Salt. Embolica que fa fort...

Perquè s’ha arribat a aquesta situació? Les causes són múltiples. La primera i molt important es la crisi econòmica que hem patit a partir de l’any 2009. Tanmateix acceptant que la crisi hagi estat la responsable de demores en l’execució del projecte, aquesta no ha estat, des del meu punt de vista, la causa principal. Crec que l’origen dels problemes està en la manca d’un plantejament unitari per part de les forces vives gironines, entenent per forces vives els partits polítics, la universitat, els ajuntaments implicats, els professionals de la salut, els seus col·legis professionals, l’ICS i altres associacions ciutadanes interessades en el projecte. Seria hora que aquestes forces vives gironines s’adonin que sense la unitat, sense una voluntat clarament majoritària d’anar tots en la mateixa direcció, i apostar tots per la mateixa solució, no se’n sortiran. No tindran nou hospital si no pacten entre tots ells una sortida, la que sigui, però que sigui defensada i volguda per una majoria clara de ciutadans. 

Quan això no passa et trobes amb aquestes resolucions absurdes d’un Parlament que avui diu una cosa i demà (una anys més tard), diu la contrària. Un Parlament que hauria de ser molt més seriós. La diputada que ha presentat aquesta última moció és la Sra. Marta Ribas, que té una ment privilegiada; estaràs o no d’acord amb ella, però és una dona intel·ligent. Tanmateix i precisament perquè reconeixem la seva intel·ligència cal preguntar-se perquè recolza una opció determinada sinó té arguments tècnics per defensar-la? Quins objectius s’amaguen al darrere d’aquesta acció del seu partit? 


El raonable seria que l’ICS i el CatSalut decidissin, entre les diferents possibilitats, quina és la que millor s’adapta als requisits i a les exigències del nou hospital. I que això es fes ja; sense esperar els 3 mesos de marge que han anunciat; esperar tres mesos són ganes de marejar la perdiu perquè ara ja saben sobradament on volen ubicar el nou hospital. El que cal és que abans de fer-ho públic es consensuï la decisió entre els diferents actors d’aquest sainet, bàsicament ajuntaments de Girona i Salt i els professionals i que tothom hi surti guanyant alguna cosa. El premi important, “la grossa” és albergar el nou hospital, però l’ajuntament que vegi descartada la seva opció necessita una “premi de consolació” per poder explicar dignament als seus convilatans que han donat el braç a tòrcer. En això consisteix fer política... No en presentar resolucions al Parlament sense una fonamentació tècnica que les sustenti. 


                        

2 comentaris:

  1. CatsiQueEsPot, segueix a CC.OO un sindicat covard en aqueste tema i que te por de que si van a Sta. Caterina els posaran el mateix règim laboral que els del IAS. Un sindicat te de defensar el seu regim laboral i millorar-lo si pot. I en tot cas donar suport als traballadors del IAS, per millorar el régim laboral que tenen, en la meva época CC.OO era un sindiicat valent, degut a aquest problema vaig donarme de baixa. He sigut metge del Trueta i de Sta Caterina, ara ja jubilat. Diplomat en Gestió Hospitalaria i Economia Médica.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Masses interessos en joc. Dels uns i del altres. Caldria unitat o un consens molt ampli en un tema tant important per els gironins, o no només hi juga les característiques del solar si no també la facilitat d’accessos, la densitat del trànsit, les comunicacions, etc ...
      Totalment d’acord amb el que apuntes en la teva nota

      Elimina