“Salut Terres de l’Ebre”, la nova empresa pública creada pel CatSalut, gestionarà l’Hospital Comarcal de Mora d'Ebre, entre altres dispositius sanitaris de les comarques de l’Ebre.
Tanmateix, el procediment anunciat pel CatSalut per la seva creació, (compra de GECOHSA a l’Hospital de Reus) no deixa de ser, a priori, una mica tèrbol, i per això caldran explicacions convincents i clares
Va ser fa ja més de 2 anys quan el llavors conseller de Salut Antoni Comin va anunciar la creació de l’empresa pública “Salut Terres de l’Ebre”, amb l’objectiu de gestionar l’Hospital de Mora entre altres possibles dispositius sanitaris de les comarques de l’Ebre, com per exemple l’Hospital d’Amposta o la Clínica Terres de l’Ebre de Tortosa, entre altres. El conseller Comin prenia aquesta decisió per apartar a l’empresa GECOHSA, propietat de l’Hospital Sant Joan de Reus, que gestionava l’Hospital ebrenc i que per la mala situació econòmica de l’Hospital del Baix Camp, transferia diners excedents de l’Hospital de Mora al centre reusenc per evitar la seva dissolució.
El vicepresident Aragonès |
Ja formava part de la idea inicial, que el CatSalut Comprés GECOHSA a l’Hospital de Reus per convertir-la en la nova entitat gestora “Salut Terres de l’Ebre”. Per això l’Ajuntament de Reus va prendre l’acord al maig del 2018 (fa més d’un any) d’autoritzar la venda de GECOHSA al CatSalut. En aquells acords s’establia que el personal de GECOHSA se subrogaria en la nova empresa que havia de crear el CatSalut per gestionar l’Hospital de Mora d’Ebre.
Amb tots els diners que l’Hospital de Reus ens està costant a tots els catalans, tenim tot el dret a demanar transparència al departament de Salut, i en aquest sentit hi ha unes dades mínimes que caldria saber: què costarà a l’erari públic la compra de GECOHSA; quin són els actius i els passius que el CatSalut rebrà a canvi d’aquesta compra; quantes persones formen part de la plantilla de GECOHSA afectats per aquests subrogació a la que el CatSalut està obligat; què passarà amb els diners de l’Hospital de Mora que GECOHSA ha transferit a l’Hospital de Reus, etc.
Recordem que Salut Terres de l’Ebre serà un empresa pública, concebuda intel·lectualment per el tàndem Toni Comin-David Elvira. El dos anys que aquest tàndem va estar funcionant al front de la sanitat catalana varen ser dos anys controvertits, però dos any divertits i positius perquè a Salut passaven coses. Algunes bones, altres no tan bones i també n’hi va haver de dolentes. Entre les bones cal esmentar el plantejament consistent en que el CatSalut tingués una empresa pública en cada Regió Sanitària. Ja en tenia a Barcelona (Parc Sanitari Pere Virgili), a Girona (Institut d’Assistència Sanitària), a Tarragona (Gestió i Prestació de Serveis de Salut), i a Lleida (Gestió de Serveis Sanitaris). Només calia per tant, estructurar dues noves empreses públiques a les que es va posar ràpidament nom: “Salut Terres de l’Ebre” per gestionar recursos sanitaris públics a les comarques de l’Ebre , i “Salut Catalunya Central” per fer el mateix a les comarques del centre de Catalunya.
Aquest plantejament del departament de Salut es va veure tallat de soca-rel per l’aplicació a Catalunya de l’article 155 de la Constitució. Desprès de les eleccions consegüents, el nou equip econòmic del govern català, encapçalat per el vicepresident del govern i conseller d’Economia Pere Aragonès, varen començar a posar traves a la creació d’aquestes dues empreses públiques propiciades per l’equip del conseller Comin, fins el punt que el plantejament va decaure. Ara, davant el dèficit galopant que està assolint l’Hospital de Reus i davant del fet que per evitar la seva fallida només es pot aconseguir descapitalitzant l’Hospital de Mora a través de GECOHSA, algú li deu haver fet veure al Sr. Aragonès, que si no actuaven ràpid, els hospitals a salvar no seria només un, el de Reus, sinó que caldria portar a la UVI també a l’Hospital de Mora.
L'exconseller Comin, i la consellera Vergés |
Sigui com sigui, el Consell de Direcció del CatSalut d’aquest dilluns 30 de setembre, aprovarà la creació de l’empresa pública “Salut Terres de l’Ebre”. Només ens queda per saber les condicions dels acords assolits amb l’Ajuntament de Reus.
Aquesta cessió del vicepresident Aragonès hauria de permetre també la propera creació de l’altre empresa pública “Salut Catalunya Central” que entre altres dispositius sanitaris havia de servir per gestionar i revitalitzar l’Hospital de Berga. Què malament li va a la sanitat catalana, quan el màxim responsable del departament de Salut està del tot supeditat al d’Economia, que és qui realment acaba tenint la última paraula en els temes amb repercussió econòmica, que són quasi tots.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada