diumenge, 22 de setembre del 2019

Compareixença de la consellera Vergés al Parlament de Catalunya en un exercici de “más de lo mismo”


En una compareixença a la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya, la consellera de Salut Alba Vergés ha explicat les accions endegades aquest primer any al front del departament. Mirat globalment el balanç no és excessivament positiu ni en quantitat ni en qualitat.
La consellera ha tornat a insistir en la despesa de l’exercici 2018 com la “més gran de la història”, fet que al no estar suportat per un pressupost implicarà noves retallades, i incidirà negativament en el proper pressupost que aprovi el Parlament, si és que n’aprova algun.
També va parlar d’una decisió presa per ella a l’inici del seu mandat que de ben segur tindrà una incidència de futur molt important per a la sanitat catalana: la creació de la direcció general de Professionals de la Salut. No tant el “fòrum de professionals” que acabar generant més frustració que no pas altre cosa, sinó que el que serà positiu serà el desenvolupament de les funcions que té assignades aquesta nova direcció general. 

    

La consellera Vergés va comparèixer a la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya, en una sessió informativa al voltant de les actuacions del departament de Salut per a donar resposta als nous reptes que la sanitat catalana té plantejats. Diguem d’entrada que el balanç és força decebedor. En un any de marge, només han pogut crear un “espai de transformació” amb l’objectiu d’adaptar el sistema de salut als nous reptes que té plantejats i garantir que d’aquí a 20 anys mantingui els seus trets característics: universal, públic, equitatiu, sostenible, de qualitat i accessible. Això de crear espais de transformació entra de ple en allò del bla, bla, bla... 

En la seva exposició la consellera va voler marcar diferències, explicant altre cop, que a l’any 2018 el departament de Salut va fer la despesa més gran de la història arribant fins els 10.400 milions d’€. Amb això de la ”despesa més gran de la història” la consellera va recordar el pitjors moments del conseller Comin molt donat també a relacionar la història amb algunes de les seves decisions. El que no va explicar la consellera és que els més de 1.400 milions de dèficit del seu departament algú ho haurà d’acabar pagant. La consellera Vergés és economista i sap sobradament que quan les despeses superen les previsions del pressupost i els ingressos resten per sota de les despeses, la diferència és un dèficit com una catedral, i com més gran és aquesta diferència més gran és la catedral. 

Encara que la consellera Vergés s’entesti a parlar d’inversió, el cert és que el dèficit generat en un exercici s’acaba pagant a l’exercici següent, o dit en altres paraules, el pressupost de l’any següent al del dèficit neix retallat en una quantitat igual al dèficit generat en l’exercici anterior. Per tant la prudència aconsellaria a no parlar d’una inversió històrica en sanitat al 2018, perquè el correcte és dir que al 2018 es va produir un dèficit històric. 

I encara que la consellera llenci tota mena d’improperis contra Madrid (raó no n’hi falta), no hi haurà més remei que assumir noves retallades, i si no són a      quest any serà a l’any vinent, però hi seran perquè algú acabarà un dia o altre pagant als proveïdors. De fet, malauradament, aquests fugides endavant els catalans ja les coneixem: el dèficit generat per el tripartit del president Montilla estava en la base de totes les retallades que els catalans hem patit aquesta última dècada. Certament la humanitat és la única espècie del planeta  que s’entrebanca dues vegades amb la mateixa pedra...                       

En la seva intervenció la consellera va tenir que fer front a les crítiques de l’oposició sobre l’increment de les llistes d’espera. Va intentar esquivar les xifres, però va quedar ben clar que les llistes d’espera s’incrementen a la primària (que la consellera va definir de nou amb la ja molt utilitzada frase de “convertir l’atenció primària de salut en l’eix del sistema sanitari”) i a l’activitat quirúrgica, en la que molts hospitals han vist desaparèixer els incentius per reduir les llistes d’espera quirúrgiques; el famós Pla de Xoc que havia instaurat el conseller Comin.  

Va ser una mica lleig l’intent de la consellera de fer seu el mèrit “d’apoderar” a la infermeria, quan el departament de Salut s’ha limitat a donar continuïtat al Real Decreto de prescripció infermera aprovat per el govern espanyol.  

En clau de futur destacar un anunci de la consellera sobre un  nou decret que persegueix millorar l’accessibilitat a l’assistència sanitària que vol prioritzar aquesta possibilitat d’accés d’una manera diferent a l’actual, que modificarà els procediments en temps de garantia i inclourà plans d’accions per a patologies complexes. I poc més de si va donar aquesta compareixença de la consellera Vergés a la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya.        

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada