dissabte, 23 de maig del 2015

Quan l’estil de gestió pot generar conflictes...


A Vall d’Hebron s’estan reproduint situacions conflictives que ja es van viure a Girona per part del mateix gerent


La reorganització d’Urgències està en la base del problema


Fa algunes setmanes vaig escriure una entrada al blog, després d’una conversa amb el gerent de l’ICS, en la que partint dels objectius que es definien en el Nou Model de l’ICS, vaig voler explicar una experiència interessant que es volia dur a terme a Vall d’Hebron. Es tractava d’organitzar l’Hospital per processos, sent un dels primers el d’Urgències.

Doncs bé, és en aquest procés on estan apareixen dificultats no tant pel que fa a l’estructura del procés en sí, sinó per la manera com s’estan fent les coses a nivell d’actituds dels que lideren el projecte, i en particular del gerent del centre.  Fa dies, quan vaig explicar en el blog aquesta iniciativa de Vall d’Hebron, es va produir un fet malauradament poc habitual. Un dels lectors va deixar de manera anònima un comentari en el que a banda de criticar el blog per ser segons ell un instrument propagandístic del Departament, deia algunes coses que de ser certes em van semblar preocupants. 

Deia el lector anònim: En el caso del Hospital Vall d'Hebron y de su "nueva gerencia", la desinformación es flagrante. Sr. Bosch, las cosas no son como usted dice. Por favor, infórmese de la realidad de lo que está ocurriendo en este centro, de la percepción real de una gran mayoría de los profesionales de la institución y del verdadero talante del nuevo gerente”

I més endavant afegia: Los conductos reglamentarios y el diálogo no existen desde la llegada de la nueva gerencia. Tanto los profesionales de la medicina como los de enfermería se han visto sorprendidos por un cambio de rumbo brusco que se vive con inquietud y sorpresa. Es cierto que la gerencia anterior hizo mal muchas cosas, o no les dejaron hacerlas bien desde instancias superiores. Sin embargo, a menos de cinco meses de unas elecciones con cambio asegurado de Conseller (y por lo tanto de gerente del ICS) se hace difícil entender una ruptura tan brusca en el modelo de gestión de una institución tan emblemática y al mismo tiempo tan frágil.”

El que em va semblar més preocupant de tot va ser això del “verdader tarannà del nou gerent”, per que ho vaig relacionar amb la nota que a l’any 2013, havia sortit publicada al diari de Girona  relativa a les queixes de la Junta de Personal del l’Hospital Trueta en la que a més exigien al dimissió del gerent del centre. I qui era el gerent? Doncs el Dr. Vicenç Martínez Ibáñez actual gerent de Vall d’Hebron. En aquella nota els sindicats acusaven Martínez d’haver tingut una actitud despòtica i de menyspreu vers els treballadors.

El Dr. Vicenç Martínez gerent de
 Vall d'Hebron
Dons bé, avui el Sindicat Metges de Catalunya (MC) publica en la seva web un escrit en el que denúncia una política de represàlies a Vall d’Hebron per part del nou gerent Vicenç Martínez. Com en el cas de Girona, en aquesta nota de MC s’utilitza el qualificatiu de dèspota al referir-se al gerent. El secretari general de MC, el Dr. Francesc Duch ha arribat a dir “Hi ha comandaments de l’Institut Català de la Salut que confonen la gestió d’una empresa pública amb un feu medieval, on ningú mana més que ells i, a més, en fan ostentació pública”.

És veritat que una flor no fa estiu, i segurament dues tampoc, i que per donar credibilitat a uns qualificatius sobre un determinat tarannà cal quelcom més que unes acusacions fetes des d’un sindicat que mereix tots els respectes, però que, no ho oblidem, té entre les seves funcions desacreditar als directius sanitaris quan aquests no els segueixen el ritme tal com a ells els agradaria. Tanmateix, i a l’altre plat de la balança també és evident que el sindicat MC tampoc hauria de tenir cap raó per, als tres mesos del seu nomenament, carregar contra el nou gerent si no hi haguessin causes objectives que ho justifiquessin.


Sigui com sigui, aquest divendres uns 200 facultatius es van concentrar a les portes de Vall d’Hebron en protesta contra la política de represàlies del nou gerent, mentre que el dia anterior el col·lectiu d’infermeria a Urgències mostrava el seu malestar pels canvis en les rotacions dels torns. I això ja és quelcom més que simples indicis de que alguna cosa no està anant com caldria…  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada