dimecres, 6 de maig del 2015

El Ier conveni del SISCAT s’està cuinant


Contràriament  al que semblava, la setmana vinent hi podria haver acord


Sembla que alguns sindicats estarien disposats a arribar a consensos



Avui s’ha celebrat l’esperada reunió de la mesa negociadora del Ier Conveni Col·lectiu del SISCAT, en la que els sindicats, tal com havia demanat el president de la mesa, han presentat la seva plataforma conjunta per la negociació. Era una plataforma densa, que incloïa les pretensions de CCOO, UGT, SATSE i Metges de Catalunya.

Una vegada presentada la plataforma, les patronals han demanat un recés, per analitzar el contingut i fer-ne una primera valoració. Pel que ha transcendit, en la represa de la reunió després del recés, les patronals han detallat alguns dels punts de confluència en els que hi podia haver-hi acord, però han remarcat molt clarament  les línies vermelles que en cap cas seran ultrapassades. Aquests línies vermelles són:
  • La jornada laboral
  • No es posaran més diners a la taula de la negociació que els ingressos derivats del 3,6% de revisió de tarifes que ha aprovat el  CatSalut

Després s’ha produït un nou recés i el president de la taula negociadora s’ha reunit per separat amb patronals i sindicats. Acabats aquests contactes bilaterals, el president ha reunit novament a les més de 60 persones (entre negociadors i assessors) que avui constituïen la mesa i els ha comunicat que divendres vinent farà arribar a les parts una proposta mediadora, de la que demanarà opinió. Només tornarà a convocar a la mesa de negociació si de les respostes rebudes veu possibilitats d’acord.

Des de l’any 2008 en que es va signar l’últim conveni (el VIIe de la XHUP) no s’havia estat mai tan a prop d’un possible acord. Veurem si les expectatives que avui existeixen, es confirmen els propers dies. En principi la vigència del conveni seria a partir de l’1 de maig (data en que ha estat efectiva la pujada de tarifes del CatSalut)  i fins el 31 de desembre de 2016.

Cas de produir-se l’acord, aquest podria ser subscrit per CCOO, UGT i també el SATSE, que no és probable que es vulgui quedar fora de l’acord. Al ser un conveni del sector, el conveni sociosanitari quedaria subsumit en aquest Ier. Conveni Col·lectiu del SISCAT.


Recordem que la patronal ha presentat la mateixa plataforma empresarial que ja havia presentat en les negociacions del novembre de l’any passat, però ha deixat clar en la reunió d’avui que els únics diners que pot posar sobre la taula de negociació són els derivats d’un increment de tarifes del 3%, sempre que es mantingui la jornada laboral tal com preveia la seva plataforma a la que abans m’he referit. L’acord, de produir-se significaria de fet retornar a les taules salarials del 2008, fet que permetria als treballadors dels centres del SISCAT recuperar el 5% del sou que varen perdre ara fa dos anys a conseqüència dels acords que varen permetre  signar el Ier conveni sociosanitari. Les DPO es mantindrien però seguirien subjectes a l’equilibri econòmic i pressupostari de les institucions.  

Aquesta recuperació salarial del 5% seria efectiva també per les EPiC que a l’estar afectades per un decret de reducció salarial, podrien recuperar el 5% per la via de les retribucions variables. Pel cas que hi hagi institucions que no haguessin retallat el 5% als seus treballadors, ara estarien obligades a negociar amb els seus treballadors per veure com es distribuiria el 3,6% procedent de les tarifes, per que tampoc seria just que aquestes empreses es quedessin per elles aquest increment de tarifes que es vol que serveixi per recuperar salaris.  

Recordem que la representació en la mesa de negociació és:
  • representació empresarial: CAPPS 7 representants; UCH 7 representants; ACES 1 representant
  • representació sindical: CCOO 6 representants; UGT 5 representants; Metges de Catalunya 2 representants, SATSE 2 representants.


Partint de la base que el sindicat Metges de Catalunya mai signa cap acord, la majoria s’obté amb la suma dels altres tres sindicats, o bé amb la suma d’UGT més CCOO, o CCOO més SATSE. Veurem que acaba passant.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada