divendres, 16 de maig del 2014

Toc d’atenció al Govern de la Generalitat



No es pot continuar amb la política de retallades si no es vol posar en risc la pau social i sobretot la qualitat de l’assistència sanitària.


Quan el govern entén que “hem tocat ós” és que hem tocat ós; passar el ribot ho sap fer tothom: caldria esperar del conseller d’economia solucions més imaginatives.



Aquestes últimes setmanes s’han anat confirmant els rumors de les noves retallades de l’any 2014 a Salut: 20 milions a l’ICS i 40 milions al sector concertat. En paraules del conseller de Salut Boi Ruiz aquesta retallada seria “selectiva” en el sentit que s’aplicaria sobretot en aquells centres en els que com a conseqüència de les retallades dels anys anteriors s’hagin produït menys millores en l’eficiència, i tinguin per tant un cert marge per continuar reduint les seves despeses. Segons el conseller, aquest anàlisi es faria en funció de la informació disponible a la central de balanços intentant repercutir la reducció en aquells centres que tinguin més marge per poder-ho fer. Em sembla en teoria un molt bon plantejament, però pràcticament impossible de dur a la pràctica.

A Bellvitge professionals i associacions de ciutadans
protesten contra les noves retallades
Fins aquí la teoria. Quina és la realitat? Dons la realitat ens diu que segons informacions sindicals, a l’Hospital de Bellvitge es volen retallar entre 7 i 11 milions d’€ (en funció de la font consultada) dels 20 que li tocarien a l’ICS, cosa que de ser certa em semblaria un disbarat molt gran. Sembla que en el cas de Bellvitge la retallada es deu al dèficit generat l’any anterior, que es carrega contra el pressupost del 2014 i això comportarà l’eliminació de les hores extres, es reduirà encara més la contractació de personal per suplències, s’intentarà  reduir la despesa en farmàcia hospitalària, i reduir tant com es pugui altres serveis no assistencials. No acabo d’entendre que Bellvitge es sotmeti a aquests plantejaments tan estrictes, mentre a Vall d’Hebron sembla que tinguin carta blanca.

Estem davant d’un cas que té, si més no, dos aspectes criticables: el primer relacionat amb la transparència, retiment de comptes i codis ètics dels que tant ha fet bandera últimament el Departament de Salut. Si som tan transparents, i volem retre comptes a la societat, tant costa explicar amb pèls i senyals el dèficit real del centre l’any 2013? Una vegada més una política de comunicació horrible, amb gent que quan s’explica en lloc d’aclarir la situació, el que aconsegueix amb els seus silencis i contradiccions és crear una major crispació i elevar el ja prou alt grau de desconfiança.

L’altre aspecte criticable cal que el situem en la conselleria d’Economia, on el seu titular el professor Mas Colell, fa com la majoria de polítics (seguint l'exemple del ministre espanyol  Montoro): passar el ribot allà on ho té més fàcil, que vol dir actuar sobre les masses dineràries grans on amb un petit esforç es pot aconseguir un resultat més significatiu. Ho entenc, però quan es tracta de la Sanitat, que ha estat objecte de retallades continuades des de l’any  2010 aquets tipus d’actuacions esdevenen inadmissibles. En paraules del propi president Mas, amb les retallades a sanitat "hem tocat os". Jo se que el conseller Mas Colell té una papereta difícil de resoldre; molt difícil; segurament irresoluble, però cal esperar de la seva capacitat (que la té) i la de la gent que l’envolta (a aquests la capacitat només se’ls suposa) mesures diferents que continuar passant el ribot a Sanitat. Jo en podria suggerir una:

Segons la vicepresidenta Ortega, amb la reforma de
les administracions hauríem d'haver estalviat
1000 milions d€. On són?
La vicepresidenta Joana Ortega es va comprometre a una reorganització de l’Administració a tots els nivells: s’havien d’aprimar els consells comarcals, fins i tot se’n havia d’eliminar algun; es pretenia agrupar ajuntaments per compartir serveis, i no se quantes coses mes. La consellera Ortega va arribar a quantificar els estalvis en 1.000 milions d’€. Què s’ha fet de tot allò? Paraules i més paraules sense cap resultat. Entenc que aquesta senyora hauria de presentar la seva dimissió a partir del moment en el que el conseller Mas Colell es veu avocat a retallar un any més la sanitat. Ho trobo intolerable.

Perquè no es tira endavant aquesta reducció de l’estructura administrativa que pesa sobre el país i que és una autèntica llosa que a més redueix enormement l’eficiència?, per què no es racionalitza molt més la despesa de l’administració catalana?  Perquè no es redueixen les estructures de les Diputacions? Perquè no es fa tot allò que es va dir que es faria? Per no afectar el “modus vivendi” de determinats polítics? Aquesta és la raó Sra. Ortega?

I mentre tant, anem retallant a Sanitat... El que passa és que en aquesta ocasió poden haver-hi conseqüències: Ahir es van manifestar al voltant de 500 persones a Bellvitge protestant contra les retallades. A aquesta protesta,  a més dels professionals sanitaris si van començar a aplegar algunes plataformes ciutadanes que reivindiquen una sanitat pública digne. Pot ser el començament d’un moviment ciutadà que s’ho emporti tot pel davant. No pot ser que els nostres dirigents tinguin tan poca sensibilitat. Professor Mas Colell, vostè és un excel·lent economista, però vostè està molt allunyat de la realitat ciutadana que ens envolta; els seus col·laboradors immediats li pinten un panorama que no es correspon amb la realitat. Miri-s’ho bé abans de continuar per aquest camí.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada