dissabte, 10 de maig del 2014

Algunes amenaces sobre el Sistema Sanitari Català: conversa amb el conseller Ruiz (I)


Les falses acusacions de privatització, relacionant privatització i corrupció, és una de les amenaces més significatives.


El conseller demana la implicació de tothom en la defensa del sistema, i troba especialment en falta el recolzament de les patronals, davant les falses acusacions de privatització. 



En una recent trobada que juntament amb en Toni Iruela vàrem tenir ocasió de mantenir amb el conseller Ruiz, i en el context de les dificultats i amenaces que planegen sobre el Sistema Sanitari Català, un dels temes que va ser objecte de conversa fou el referent a les acusacions de “privatització” que des de molts àmbits s’estan fent sobre la sanitat catalana. Partits polítics d’esquerra, sindicats, diverses organitzacions de la societat civil coincideixen a denunciar una suposada privatització que en la realitat no existeix de cap manera. Fins i tot, ERC, el partit que recolza al govern, ha gosat fer aquest tipus d’afirmacions en el Parlament de Catalunya, fet que provoca en aquells que tenen un mínim de sentit comú, un rebuig a aquest tipus de política basada en el populisme, en la voluntat de desgastar als que governen i dirigida exclusivament a la caça del vot encara que sigui mentint.




Vàrem comentar amb el conseller el cas recent d’un diari que fa pocs dies titulava:  “Salud privatiza la atención oftalmològica de 126.000 personas del Baix Llobregat” . Escriure un titular així només pot ser degut a  dos motius, o a la ignorància (que no crec que sigui el cas) o a la intencionalitat política. De fet es tracta de malalts de la zona de Sant Boi, que s’atenien a Viladecans, i des que a Sant Boi s’ha implementat el servei d’oftalmologia que abans no existia, tornen a ser atesos al seu poble. Són malalts del sistema públic, atesos en hospitals de la xarxa pública. Així de senzill, i així de mal intencionada la notícia. A mi em sobta que cap veu autoritzada del Departament hagi sortit a desmentir aquesta informació, i al fer-li veure aquest fet al conseller aquest va dir que ell també troba a faltar un posicionament clar del sector, i en particular de les patronals, que també varen callar quan es tractava de traspassar malalts de trauma del Clínic al Sagrat Cor, que era el sector que realment els corresponia.  Queda clar doncs que el conseller demana una major implicació de les patronals en la defensa del Sistema amenaçat amb denúncies de privatització quan cap institució pública ha passat a ser de titularitat privada. Ni cap usuari ha de pagar pels serveis de salut que rep. On és doncs aquesta fal·làcia de la privatització? Amb quins arguments sòlids es sustenta? Quins son els verdaders interessos dels que mantenen aquestes falses acusacions?

Tampoc entenc massa com el partit del govern (la coalició CiU) no ha sortit a defensar que la sanitat a Catalunya no s'està privatitzant ni es privatitzarà i que totes aquestes lectures "business friendly"que intencionadament es fan contra el govern, en el cas de la sanitat són especulacions sense fonament. És incomprensible que amb la mala imtage i coseqüent pèrdua de vots que això implica, CiU no hagi sortit al pas d'aquestes falses acusacions.  

Al sistema l’hem de defensar entre tots. Hi estic d’acord, però també el Departament de Salut, el CatSalut en concret, ha de ser molt més visible en aquesta defensa del sistema. Coincideixo amb el paper d’estrassa de les patronals; pel que es veu no deixen content a ningú: ni als seus associats ni als màxims dirigents de la sanitat catalana. Tanmateix no he sentit a ningú del CatSalut defensar que la sanitat catalana no es privatitza. De fet n’hi hauria prou demanant als que denuncien aquesta privatització un sol exemple en el que hi hagi hagut els elements bàsics de tota privatització: canvi de la titularitat pública per titularitat privada, i pagament pel servei sanitari que es rep.

Seguint amb la privatització, vull denunciar des d’aquest blog, un altre comportament molt poc ètic. En aquest cas es tracta d’una diputada de les CUP i un metge de l’Hospital de Terrassa relacionat amb el sindicat Metges de Catalunya que estan difonent una tesi que em sembla reprovable. Denuncien un suposat pla de desmantellament de la sanitat pública catalana que consisteix a “escanyar progressivament els centre públics  i fer-los  progressivament més ineficients. Posteriorment,  quan ja s’identifica públic amb ineficiència, i privat amb eficiència, vendre els centres públics a grups privats amb ànim de lucre per tal que ho gestionin i en treguin profit”

Què els sembla l’argument? Maquiavel hauria quedat com un becari del maquiavel·lisme al costat d’aquest parell d’il·luminats. Al Sr. Dr., no el conec, però a la Sra. Diputada he tingut ocasió d’escoltar-la al Parlament  i m'ha semblat una atèntica especialista en demagògia populista. Com es poden arribar a dir aquestes barbaritats?

Continuant amb la conversa amb el conseller Ruiz, explicar que el pas de la privatització a  la corrupció és automàtic. Autonomia de gestió vol dir per alguns ficar ma al calaix i esquivar el control públic, consorcis vol dir privatitzar, es privatitza per enriquir-se, les portes giratòries asseguren impunitat en la transferència públic-privat, etc. etc. De totes les denúncies fetes fins ara d’irregularitats en la sanitat catalana, pel moment totes les sentencies que s’han anat substanciant, no n’hi ha cap d’inculpatòria, i algunes d’elles ni tan sols han estat admeses a tràmit.

Coincideixo amb el conseller: aquells que realment hi creiem, hem de defensar el model sanitari català. És un model fort, potent i d’èxit. Per això, tot i aquestes amenaces el model continua amb uns excel·lents resultats que contradiuen ells sols les maledicències de persones malintencionades o bé de bona fe, però enganyades.  M’agradaria molt sentir veus més autoritzades que la meva, veus de persones significades de la dreta i de l’esquerra defensant el model d’èxit de la nostra sanitat.


A Catalunya, la Sanitat NO s'està  privatitzant!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada