dijous, 25 de juliol del 2013

Alguns sindicats demanen la desaparició de les patronals sanitàries


S’han produït decisions judicials que omplen d’incertesa les relacions laborals



Ahir 8 sindicats de l’àmbit sanitari van presentar en un acte conjunt un comunicat  en el que refusen continuar negociant els convenis laborals amb les patronals del sector (ACES, CAPPS del CSC, i UCH), i li demanen a la Generalitat, junt amb altres peticions poder negociar el conveni laboral de tot el sector sanitari directament amb la pròpia Generalitat, eliminant del procés el que aquests sindicats denominen “un intermediari”, fent referència a les patronals esmentades. Aquests sindicats són: Metges de Catalunya, Unió Sindical Obrera de Catalunya (USO), SATSE, CGT, USAE (auxiliars d’infermeria), IAC (Intersindical Alternativa de Catalunya), Coordinadora Laboral de Centres Sanitaris de Catalunya i FAPIC (Federació d’Associacions Professionals d’Infermeria de Catalunya)

El Dr. Xavier Lleonart, portaveu de Metges de Catalunya
  1. Suprimir tots els ens gestors (patronals sanitàries) que comporten una pèrdua de recursos malbaratats en intermediaris.
  2. Articular els mecanismes legals per tal que els treballadors de la XHUP negociïn les seves condicions laborals directament amb la Generalitat de Catalunya.
  3. Proporcionar provisionalment un marc legal estable per als treballadors de la XHUP, mitjançant el manteniment del darrer conveni col·lectiu vigent.
  4. Mantenir i paulatinament incrementar els pressupostos que es destinen a Salut, tenint en compte l’infrafinançament que estem patint els darrers anys. No es pot pretendre mantenir l’actual sistema amb un dels pitjors finançaments de l’Estat espanyol.
  5. Restablir tots els serveis reduïts o tancats en aquests darrers anys.
  6. Evitar la precarització de les condicions laborals dels professionals del Servei Català de la Salut i restituir allò que se’ls hi ha retallat de forma injusta.
  7. Aturar el fraccionament i conversió de l’ICS en entitats similars a les de la XHUP.   

Entenc aquest comunicat com una primera resposta al fet que patronals, però també els dos sindicats majoritaris del sector (CCOO i UGT) han deixat fora de la mesa de seguiment del conveni recentment signat al sindicat Metges de Catalunya, fet que sens dubte portarà conseqüències greus al sector. No es pot deixar fora de la negociació als sindicats que representen d’una manera majoritària al personal sanitari: Metges de Catalunya i SATSE. Aquest és un error estratègic important. 

No crec de cap manera que els sindicats signants d’aquest manifest se’n surtin amb la seva. El que si és cert és que la discòrdia està sembrada, i a partir de la discòrdia vindrà la conflictivitat, i a partir de la mateixa...esperem que el resultat sigui controlable.

No ajuda gens a mantenir la calma, algunes sentències que s’estan produint: Ahir es va saber que l’Audiència Nacional havia fallat a favor d’una demanda interposada pel sindicat SEPLA en la que es reclamava la vigència del conveni antic, una vegada esgotat el període d’ultra activitat. En concret la sentència diu que els convenis col·lectius signats abans de l'aprovació de la reforma laboral tenen vigència més enllà de l'any estipulat en la nova normativa laboral perquè expirin. Aquesta sentència és  la primera en que la Sala Social d'aquest Tribunal es pronuncia sobre la ultra activitat dels convenis, i els magistrats estimen la demanda interposada pel sindicat Sepla-Air Nostrum contra la companyia, en la que l'Audiència declara la vigència de l'acord fins a l'aprovació d'un nou conveni. Contra aquesta sentència hi cap un recurs de cassació davant del Tribunal Suprem. Per tant no és una sentència  ferma. Tanmateix  tenim un nou conflicte a la vista: Si algun dia aquesta sentència esdevè ferma ens podrem trobar dins del SISCAT (antiga XHUP) uns centres sota la vigència del VII conveni; uns altres sota la vigència dels convenis d’empresa que alguns centres ja han signat, i finalment uns altres centres emparats pel conveni del sector sociosanitari. Embolica que fa fort... De tota manera sembla que aquesta sentència no afectarà al sistema sanitari català, atès que el conveni de la XHUP en cap clàusula preveu que mentre es negocia el nou conveni s'apliquin les condicions previstes en l'anterior. Menys mal!, però afectarà a alguns sectors, segur. 

Si algú es pensava que ell era el més llest de la classe...doncs resulta que potser al final li sortirà el tret per la culata






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada