divendres, 19 de juliol del 2013

El conseller Ruiz a la defensiva a TV3


Tot i així, en alguns moments de l’entrevista es mostra rotund i encertat



Fa pocs dies el conseller Ruiz va ser entrevistat al programa “els matins”de TV3 per una furibunda Ariadna Oltra, que sembla que vulgui copiar l’estil agressiu i en ocasions desagradable que havia mostrat la seva antecessora Mònica Terribas. En l’entrevista, el conseller de Salut es va mostrar a la defensiva, en un to baix gens característic de la seva manera d’actuar davant dels mitjans; només en alguns moments de l’entrevista va donar la imatge de seguretat en ell habitual. El Boi Ruiz d’aquesta entrevista no és aquell Boi Ruiz que es menjava els micròfons, i que en tres frases era capaç, per bé o per mal, de descol·locar al seu interlocutor. Alguna cosa es mou al costat del conseller, que l’ha portat a aquesta actitud resignada. Potser són els cassos de presumptes i sovint infundades corrupteles que han afectat a persones del seu entorn, o potser l’han influït les dificultats que implica trobar una solució als problemes de l’Hospital de Sant Pau, o potser tot plegat. Però veient l’entrevista em vaig endur la imatge d’un conseller cansat, que es defensava, i que només en alguns moments va mostrar aquella agudesa mental que encertat o no, sempre havia posat de manifest. En l’entrevista es van tractar algunes qüestions que resumeixo en 6 blocs diferents:

El primer bloc va fer referència a la manca de diners del sistema sanitari català: 

El conseller va assegurar que el cop fort de les retallades l’han aguantat els treballadors del sistema sanitari. Amb menys diners, s’han mantingut els serveis, i només s’ha afectat a algunes llistes d’espera que també han notat els efectes de la crisi. “S’està atenent a tothom, excepte alguns que s’han d’esperar una mica més; la resta no ho ha notat”. "La recaptació de l'€ per recepta l'hem destinat a disminuir les llistes d'espera".

El conseller ha dit: “no tenim una sanitat pobre; tenim una sanitat que podria estar millor finançada però no pobre”. Ha explicat també que fins l’any 2032 el Departament de Salut té 5.000 milions d’€ hipotecats a causa d’obres ja fetes i que no es van pagar al seu dia. El conseller Ruiz ha assegurat que “no tancaré hospitals” 

El segon bloc s’ha centrat en la reducció de llits a l’Hospital de Bellvitge:

En aquest tema el conseller Ruiz s’ha mostrat convincent: ha explicat que al Baix Llobregat hi ha 9 hospitals 5 de generals (Bellvitge, Viladecnas, Sant Boi, Moisès Broggi, Creu Roja) i 4 de monogràfics (ICO, 2 de salut mental, 1 pediàtric). I tots aquests dispositius per una població de 900.000 persones. Ha explicat que cada any el malalt fa estades més curtes als hospitals, i que el programa de crònics que el Departament ha endegat també comporta menys ingressos hospitalaris junt amb la major capacitat de resolució de la primària. Tot plegat fa que la necessitat de llits sigui la que és. Ha insistit que avui no té sentit mesurar els hospitals pel nombre de llits que tenen, sinó pel nombre de malalts que atenen. La reordenació de llits es fa per tant d’una manera “natural”.

El tercer bloc de preguntes ha estat el relatiu a les RAT: 

En aquet tema el conseller ha explicat que les RAT són reordenacions que volen aconseguir que les coses es facin en el lloc adequat. Serveixen per racionalitzar com es presten els serveis als usuaris, atès que "no es pot fer de tot a tot arreu"  i que cal acostar l’atenció especialitzada a l'assistència primària. Una RAT és un Pla de Serveis per cada territori

Ha posat com exemple de RAT la duta a terme a l'any 2011 sobre la cirurgia oncològica a Catalunya, de manera que de més de 20 hospitals que en feien es va passar a uns 15 fet que ha estat beneficiós pels malalts per motius de "training" dels professionals, tecnologia,  característiques de l'hopsital, etc.,  assegurant que “tot el que aconseguim d’estalvis, serà per aplicar-ho al problema més greu que tenim, que és les llistes d’espera”.

El quart bloc ha estat el relatiu als problemes que plantegen els conductors d’ambulàncies:

En aquest punt el conseller ha explicat que a l’any 2005 es va fer un concurs públic per adjudicar els serveis d’ambulàncies. Aquest concurs s’havia de tornar a fer a l’any 2010. Com que aquell any es van aplicar retallades al sector, el govern anterior (tripartit) va decidir excepcionalment i amb bon criteri, allargar la durada del concurs 2 anys més, per tal que les empreses es poguessin recuperar una mica de les retallades sofertes. Ara, aquesta situació d’excepcionalitat ja no existeix i cal treure de nou el concurs per que "si no ho fem, estem reconeixent un cert monopoli d'aquells que ara hi són".

 En aquest sentit el conseller ha tranquil·litzat als treballadors del sector atès que ha fet el raonament següent: “si s’adjudica a qui ja està fent el servei, cap problema, el treballador continua, però si s’adjudica a una empresa diferent, tampoc passa res atès que la nova empresa prestatària dels serveis s’haurà de subrogar els treballadors de l’empresa que ho estava fent fins ara”. Per tal de guanyar eficiències i estalviar diners, el conseller ha explicat que ara només es farà un sol concurs. Es vol que la mateixa empresa assumeixi tant el transport sanitari urgent com l’ordinari.

El cinquè bloc s’ha centrat en la comissió d’investigació de la sanitat que s’està desenvolupant al Parlament:

Sobre això el conseller ha dit que “confio molt que tot això sigui bastant més soroll que realitat”, i que això no volia dir que no s’hagi produït alguna disfunció. “El sistema sanitari públic del país no està malalt”, ha reblat. El conseller espera doncs que la comissió d’investigació del Parlament es tanqui amb la constatació que la gran majoria de corrupteles que s’han denunciat es demostri clarament que són inexistents. Ell compareixerà a la comissió dilluns dia 29 de juliol.

El sisè i últim bloc, és el dedicat a l’Hospital de Sant Pau:

Aquí el conseller Ruiz ha explicat que aquestes crisis a Sant Pau són cícliques. Són períodes de temps en els que Sant Pau manté l’excel·lència pel que fa a la qualitat de l’assistència, però té forts desequilibris econòmics.

El conseller creu que en aquesta ocasió, els calen de l’ordre de 2 o 3 milions d’€ per equilibrar el pressupost. Que l’esperit de les converses amb el “cos facultatiu” els ajudarà a trobar aquests acords interns i trobar solucions. Pel que fa al deute acumulat, el conseller ha deixat entreveure que també intentaran trobar-hi una solució.

Ha deixat clar que els diners de la Fundació Patrimonial (la MIA) són bens públics, i per tant no poden destinar-se a pagar sous, per que a més la voluntat dels que van fer aquests donacions tampoc era aquesta, i això també s’ha de respectar.

Fins aquí el que ha donat de si aquesta entrevista. No puc acabar sense ressaltar la poca professionalitat de la Sra. Oltra: entrevista al conseller de Salut i no sap que és un CAP, talla a la gent, interromp les explicacions, etc. Tota una mal educada. 


      

2 comentaris:

  1. He vist l`entrevista, efectivament sorpren el tò agressiu de la Sra. Oltra amb el tò explicatiu del Conseller. Ella imita a la Mònica Terribas, però en malament, sense rigorositat sinó amb mala pata. Necessitava un Valium

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ben trobat: necessitava un vàlium i unes quantes lliçons d'educació. Hi ha periodistes que es creuen que si són agressius, tenen més credibilitat. Suposo que deu anar per aquí. De fet, aquesta agressivitat no és més que el reconeixement implícit de la seva ignorància. Pretenen tapar una cosa amb l'laltre...

      Elimina