dilluns, 8 de juliol del 2013

L’Hospital de St. Pau a la Comissió d’investigació de la Sanitat




Han comparegut ex alts càrrecs del centre



Jordi Colomer, ex gerent de Sant Pau en la seva
compareixença al Parlament 
Ha  iniciat les compareixences el Sr. Jordi Colomer, que va ser gerent de l’Hospital de Sant Pau  entre 2004 i 2007, que a banda de remarcar els bon resultats de gestió obtinguts en la seva època dient que quan ell va arribar l’hospital estava en fallida i el va deixar amb equilibri pressupostari. També ha fet referència a l’excés de costos del nou hospital culpant a que es volia fer un hospital  “d’autor”  transferint per tant les responsabilitat de les desviacions a l’equip d’arquitectura, tot i que mica en mica ell mateix ha anat contradient-se a l’explicar que el personal sanitari, especialment el mèdic va tenir massa intervenció en les obres, modificant constantment els planells, intentant extrapolar a les noves instal·lacions els diferents “muntatges”  que tots ells tenien en els vells pavellons de l’Hospital.

Jordi Colomer també ha explicat que no va rescindir el contracte amb Philips va ser degut a que fer-ho implicava pagar penalitzacions; el que va fer va ser deixar-lo aparcat. També ha explicat que va revisar els contractes de gent que eren excessivament alts.  Pel que fa  la governabilitat del centre, va demanar als màxims representants de la MIA, que es professionalitzés el perfil dels representants institucional.

Ha comentat també que respecte al cas de Ricard Gutiérrez, ell vadetectar que sent membre del Patronat no podia tenir cap contracte amb la institució, i ho va posar en coneixement del President de la Fundació, que li va respondre: “ja ho arreglarem...”

Jordi Colomer en general ha estat una mica massa generós en la valoració de la seva pròpia gestió, mostrant-se com un gran gestor que encara no sabia perquè havia estat acomiadat

Jordi Varela ha defensat la seva gestió al front de
 l'Hospital de Sant Pau
La  següent compareixença ha estat la de Jordi Varela, que ha estat gerent fins al 2011. Jordi Varela ha començat la seva intervenció justificant els dèficits dels exercicis 2009 (pel trasllat, amb estalvis per passar a un edifici monobloc, però amb despeses afegides per que hi ha més superfície, i també es fa més activitat)

Jordi Varela ha justificat la contractació de José Cuervo, apel·lant als seus coneixements i a la seva experiència en temes de recerca, evitant tant com li ha estat possible relacionar la contractació del Dr. Cuervo amb pressions polítiques. Contràriament, la justificació de la presència de Ricard Gutiérrez no ha estat tan encertada.

Sobre el aval a Arkasa, la justificat dient que aquesta empresa especialitzada en restauració va rebre un espai absolutament buit i que calia fer les inversions de cuina i mobiliari que les havia d’assumir la pròpia Arkasa, però per fer-ho requerien un crèdit que va se avalat per Sant Pau, sinó no s’hauria pogut equipar ni al cuina, ni el menjador laboral, ni el bar públic.

El Dr. Varela ha reflexionat sobre la governança del centre i els seus problemes, posant èmfasi en la manca  de continuïtat en el temps dels directius.

Gutiérrez Martí, acompanyat del Dr. Vilardell
President del COMB
Ha acabat la seva intervenció ressaltant l’esforç de gestió que va significar compensar una retallada aproximada del 10%  amb una activitat similar a la feta l’any anterior pel que fa als ingressos hospitalaris.  Pel que fa a les desviacions de l’obra, un dels problemes, segons Jordi Varela va ser l’execució de l’Hospital en masses fases prolongades en el temps.

Ricard Gutiérrez ha estat el següent compareixent. S’ha presentat com a “Superman” amb un currículum tan extens que l’únic que prova és que no ha tingut temps de poder fer res bé. De fet, des de sempre Gutiérrez s'ha mogut per la sanitat intentant acumular càrrecs. A Catalunya ha arribat a ser President de la Creu Roja de Catalunya.

Ha explicat que amb el seu contracte  d’adjunt a gerència  li van demanar dos encàrrecs:
  • La coordinació del projecte del nou Hospital de San Pau
  • Crear un espai de recerca, docència i formació de la gestió clínica.


Davant de les preguntes sobre aquests encàrrecs no executius, el Sr.Ricard Gutiérrez ha fugit d’estudi, dient que a tots els hospitals importants hi han adjunts a gerència amb funcions com les seves, que això no és cap cosa rara, i que el fet d’estar ubicat físicament lluny del gerent no té cap rellevància. També ha intentat justificar la validesa del seu contracte tot i ser membre del patronat de la Fundació, i s’ha justificat dient que el fet de ser entre altres coses vicepresident del Col·legi de Metges no li prenia temps, per que les reunions al Col·legi es feien a “l’hora de dinar” mentre que un altre feina que tenia a Madrid, tampoc era un inconvenient atès que moltes vegades tot i ser a Madrid on hi anava un dia a la setmana “les feia el diumenge”

La frase final de la intervenció de Ricard Gutiérrez és la que descriu millor qui és en realitat aquest senyor: “li he dedicat a Sant Pau moltes hores, tant en quantitat com en qualitat...” Els que el coneixen...que opinin...   

La quarta intervenció del dia ha estat la del Dr. José Cuervo Argudín, que com a bon gallec ha eludit força bé les escomeses dels diputats. Ha presentat com Gutiérrez un gran currículum, però a diferència d’aquell, aquest és molt més sòlid i relacionat amb la gestió. Pepe Cuervo es considera a sí mateix com un bon gestor de projectes públics, i val a dir que ho és.

El Dr. Cuervo també ha passat pel Parlament per explicar
detalls del seu contracte
Ha explicat que al 2010, quan plega de Delegat de la Generalitat a Madrid, demana el seu reingrés a l’ICS,  i  una adscripció temporal a l’Hospital de Sant Pau, on li fan dos contractes: un primer contracte temporal de 6 mesos, però que finalment acaben sent 5. Aquests contracte li fa la Fundació de Gestió i el contracten com assessor de l’àrea de projectes, i un segon contracte a continuació d’aquest, que li fa la Fundació Patrimonial, amb l’encàrrec de dissenyar un estabulari per l’institut de recerca. Interpel·lat sobre el fet de tenir dos contractes per el mateix projecte, el Dr. Cuervo ha contestat que “deixem que això ho decideixi qui ho ha de decidir...”


El Dr. Cuervo ha recalcat en diverses ocasions que en la seva opinió ha estat contractat a Sant Pau per les seves capacitats professionals, o si més no ell ho vol creure així, i està convençut d’haver ajudat amb els seus coneixements i al seva experiència a l’Institut de recerca de Sant Pau.

Fins a quí, tots els compreixents han esquivat alguna pregunta basant-se en els sumaris oberts per tractar les possibles irregularitats de Sant Pau. 

La última compareixença  del dia era per Xavier Pomés, però aquesta mereix una entrada al blog només per ella sola...Pomés avui l’ha armat al Parlament.  Ha fet de “Mançanita”  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada