dijous, 3 d’octubre del 2019

Finalment, després d’un any “in albis”, s’ha reunit el Consell de Salut de Catalunya


El Consell de Salut de Catalunya va ser creat a l’any 2015 amb l’objectiu de fomentar la participació de la societat i l’administració local en la configuració del sistema sanitari públic.
“El Consell de Salut de Catalunya és l’òrgan central de participació comunitària, adscrit al departament competent en matèria de salut, mitjançant el qual s’articula, juntament amb els consells de participació territorial de salut, la participació de l’Administració local i de la societat civil en el sistema sanitari públic de Catalunya.”



El Consell de Salut és per tant un òrgan participatiu, en el que la societat civil, i els seves associacions, així com les administracions locals haurien de tenir veu en els projectes del departament de Salut que afectin al funcionament o a la configuració del sistema sanitari públic de Catalunya. 
El fet que el Consell es reuneixi de Pasqües a Rams, és una prova evident que de nous projectes, a la sanitat Catalana, més aviat pocs... 



El Consell de Salut de Catalunya portava més d’un any sense ser convocat, i això considerant que la seva última convocatòria s’havia fet conjuntament amb un Consell de Direcció del CatSalut. Sigui com sigui entre l’aplicació de l’article 155, la baixa per maternitat de la consellera Vergés d’una banda, la manca de nous projectes per l’altre, i el fet que no hi hagués res interessant a comunicar, no hi havia contingut suficient per omplir l’ordre del dia. Sembla que aquest Consell interessa molt poc al propi departament de Salut atès que en els últims 2 anys tan sols ha estat convocat dues vegades, quan segons el que estableix el punt 4.1 del Decret que regula el seu funcionament “El Consell de Salut de Catalunya s’ha de reunir, com a mínim, un cop cada sis mesos, i quan ho acordi el seu president o presidenta...” 

Finalment, el Consell s’ha reunit, i de nou la consellera Vergés ha aprofitat per insistir en el seu missatge que no hi haurà noves retallades, quan lamentablement el govern català no tindrà cap altre opció, i la consellera ho sap. No tant per l’exigència del govern  espanyol de fer ajustos en la despesa del departament, sinó sobretot per l’enorme dèficit de l’exercici passat. Allò que la consellera considerava “una inversió històrica” del departament, acabarà sent un llast molt important perquè tots sabem que els dèficits s’han d’acabar pagant, i 1.400 milions d’€ de dèficit faran molt mal als pressupostos futurs de la sanitat pública catalana. Si cada any “invertíssim” de la mateixa manera en la salut dels ciutadans de Catalunya, estaríem deixant per les generacions que venen, el país més endeutat del món. Per tant ja n’hi ha prou de jugar amb les paraules, i més valdria centrar tots els esforços en gestionar millor els diners de tothom.

De fet, aquest dèficit tan gran de la sanitat catalana de l’any 2018, és conseqüència no només d’una pròrroga pressupostària, sinó sobretot del nul respecte dels responsables del departament de Salut per una  gestió professionalitzada dels recursos. En lloc de professionals, el departament situa en aquests llocs de responsabilitat de gestió a adeptes al partit sense experiència ni formació adequades per la responsabilitat que haurien  d’assumir... I així ens va... i llavors expliquem que no és un dèficit, sinó una “inversió històrica...” Vivir para ver...

Tornant a la reunió del Consell, cal ressaltar la petició formulada per el president del sindicat Metges de Catalunya. El Dr. Jordi Cruz va posar sobre la taula la manca d’informació de dos projectes endegats en la legislatura passada i que contaven amb un grau de consens important entre els professionals. Un d’aquests projectes és l’ENAPISC, que pretenia millorar l’atenció primària de salut, i sobre el que no hi ha hagut novetats conegudes del seu grau de desenvolupament. L’altre és el PLANUC que tenia per objectiu millorar l’atenció d’urgències tant a nivell de l’assistència primària com  de l’especialitzada. Sobre aquests projectes, a dia d’avui no s’han conegut noves actuacions per millorar el seu grau d’implementació. Cal destacar sobre el PLANUC, que des de la seva posada en escena, les situacions conflictives en els nostres serveis d’urgències no s’han tornat a reproduir amb la intensitat d’anys enrere, i que sorprenentment, la persona que el va dissenyar i implementar en el territori, ha estat cessada en el càrrec... Tot i els seus bons resultats cal implementar encara noves actuacions per aconseguir una major eficiència. 

El representant de Metges de Catalunya també va aprofitar per fer una petició als partits polítics presents a Parlament de Catalunya per tal que aprovin quan abans millor, uns nous pressupostos que tant es necessiten en el sistema sanitari públic; encara que només sigui per compensar “les inversions” de la consellera Vergés.  

Per cert, sobre la reunió del Consell, cap referència ni a la web del departament de Salut, ni a la del CatSalut, una mostra evident de l'interès que per la conselleria té canalitzar l'opinió dels ciutadans en matèria de salut. Això si; tenim una secretaria d'Atenció Sanitària i de Participació, que cobra un sou, i que paga la corresponent "carta financera" al partit... Continuem augmentant la quota d'afiliats en els càrrecs de l'administració sanitària, independentment de la seva idoneïtat per ocupar el càrrec. D'això se n'hi pot dir administrar amb rigor els recursos públics?      


         

2 comentaris:

  1. Malament no convocar el Consell de Salut .
    No hi han excuses que valguin. Ni que la Consellera estigui de baixa per maternitat, les institucions han de funcionar amb normalitat.
    Si està absent, cal que la vicepresidenta la substitueixi amb les funcions de Presidenta del Consell. Pura negligència.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo hi afegiria que no tenen cap interès en fomentar cap tipus de participació perquè tenen pànic a les crítiques...

      Elimina