diumenge, 20 d’octubre del 2019

Bona resposta del sistema sanitari català a la situació generada per les protestes contra una sentència injusta



El SEM, a peu de barricada, ha atès amb molta diligència a una gran quantitat de ferits 



Un policia en estat greu, una noia que es debat entre la vida i la mort, i quatre persones que han perdut la visió, junt amb altres ferits i contusionats menys greus, és el lamentable balanç fruit de la incompetència dels polítics. 



Fins avui el SEM ha atès a 579 persones, com a conseqüència dels enfrontaments entre els cossos policials i els manifestants que protestaven per unes sentències injustes, desproporcionades i fonamentades en fets que només estan en la imaginació dels que han elaborat determinats relats. Tanmateix, el que ens ha portat fins aquí és conseqüència dels polítics que van decidir renunciar a la política i pensar que la Justícia resoldria el problema que ells s’han mostrat del tot incapaços de resoldre.

Del conjunt de ferits, destaca una noia afectada de un traumatisme cranioencefàlic que es debat entre la vida i la mort a l’Hospital Vall d’Hebron, i un policia en estat greu que està sent atès a l’Hospital de Sant Pau. Altres 4 persones han perdut com a mínim la visió en un ull conseqüència previsiblement de l’impacte de pilotes de goma o projectils de foam. En aquest sentit, val a dir que el Parlament de Catalunya havia prohibit l’ús de pilotes de goma per part de la policia, però es veu que hi ha alguna organització que té el recolzament suficient per passar-se per folre les disposicions del Parlament, sense que els passi res. Del total de ferits, sembla que 14 han necessitat hospitalització. 

Un altre balanç dels disturbis viscuts a Catalunya és el dels 24 empresonats que hi ha a hores d’ara a banda dels danys produïts en el mobiliari urbà de Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i altres ciutats catalanes. Tampoc es pot deixar de fer referència a les pèrdues econòmiques derivades de la vaga general del divendres 18. 

Afortunadament no tot són lectures negatives de tot el que està passant; també n’hi ha de positives, i la que més, és l’actitud pacífica dels independentistes catalans que una vegada i altre fem evident en les marxes, manifestacions i concentracions que convoquen les entitats, més enllà de la violència desplegada per una minoria que no representa a ningú. En la lectura positiva no es pot deixar de banda la molt bona actuació del SEM, que en primera línia de les baralles ha estat capaç d’aportar l’atenció serveis sanitària d’urgència als nombrosos ferits dels bàndols enfrontats.

 Malgrat que el SEM ha donat una magnífica resposta a les necessitats derivades de les batusses entre uns i altres, no es pot dir el mateix del departament de Salut. Algú em va comentar fa poc, que les crítiques havien de ser constructives, i en aquest línia jo només vull recordar que quan els atemptats del 17A a Barcelona i Cambrils, el departament de Salut va estructurar un sistema d’informació que permetia saber els ferits que hi havia, en quin centre estaven hospitalitzats, i la gravetat de les seves ferides. Aquesta informació s'actualitzava dues vegades al dia. Ara, ens trobem que ni a la pàgina web del departament de Salut, ni a la del CatSalut, ni a la del SEM apareix cap mena d’informació sobre els ferits que s’han produït en el transcurs de les protestes contra les sentències. Potser s’hauria d’haver activat el mateix dispositiu que es va activar ara fa més de dos anys, no? Si més no sabríem exactament on som, més enllà que la consellera de Salut hagi avançat alguna xifra en algun programa de ràdio. És en aquestes circumstàncies quan cal estar preparat per aportar la informació d'una manera clara i actualitzar-la periòdicament.  

Lamentar l’existència de ferits, tant entre els manifestants com de les forces policials, felicitar al SEM per la seva actuació, i criticar profundament als polítics que no han sabut fer política, i que han permès amb la seva ineptitud que un problema purament polític, hagi esdevingut primer un problema de la justícia (amb minúscules), i ara un problema social. 

I si ens tornessis els sous que han cobrat tots ells (els d’allà i els d’aquí) durant aquests últims 10 anys? 

PS. Segons em fan notar des de Comunicació del departament de Salut, les dades sobre els ferits que hi ha hagut en els enfrontaments entre les forces se seguretat i els independentistes s'han anat fent públiques a través de Twitter, tant per part del SEM com per part del departament. L'observació que m'han fet arribar, un cop contrastada ha resultat del tot certa. Quedi clar doncs que la informació estava disponible.  

             

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada