diumenge, 13 d’octubre del 2019

La sanitat que ve...


Avui ja és demà: els hospitals intenten esbrinar els nous rols que hauran d’assumir per satisfer les noves demandes en salut d’una població cada vegada més envellida, i amb una important cronificació de determinades malalties.
La Unió Catalana d’Hospitals, preocupada des de fa temps per la intensitat dels canvis que venen, centra els seus esforços en ajudar a les organitzacions sanitàries a anticipar-se al futur per tal que les organitzacions vagin preparant solucions per els problemes que vindran.
Però no és només UCH qui mostra la seva preocupació per aquest futur, sinó que veus autoritzades del sistema sanitari alerten també dels canvis i la seva transcendència. L’ex conseller Boi Ruiz o el Dr. Manel Balcells, entre d’altres, s’afegeixen a aquestes alertes, reclamant atenció per les noves demandes  que haurà de fer front el sistema sanitari.


Els únics que sembla que no s’assabenten del que ve, és el departament de Salut, que més enllà d’enunciats de la consellera sobre com fer front a les noves necessitats, ni tan sols ha creat un grup de treball per analitzar les tendències i poder formular propostes per aquest futur que ja tenim aquí. En aquest sentit, el departament només ha creat, en l’únic encert de la legislatura, la direcció general de Professionals de la Salut que si que treballa en aquesta direcció. Però sense un model que defineix com serà aquest futur, aquesta direcció general està lligada de peus i mans, i aquest model, qui l’hauria de dibuixar és la direcció general de Planificació en Salut, que pel moment, sembla que amb tots els canvis que ha sofert aquests darrers anys, no està precisament per la labor... L’actual Pla de Salut, que és la gran eina per dibuixar aquests canvis, acaba la seva vigència a l’any 2020. Estarem molt pendents del que estableixi el Pla 2020-2024.



L’ex conseller Boi Ruiz, en un article que publica la revista “New Medical Economics” titulat “La cronicidad como reto de solvencia para el SNS” es fa ressò del problema de la demanda de nous serveis derivada de les malalties cròniques i proposa que la seva atenció, a més d’incloure els recursos assistencials que calguin, incorpori també recursos socials per aconseguir una autèntica “atenció centrada en el pacient” i per tant demana que l’atenció social s’incorpori formalment al catàleg de prestacions  del Servei Nacional de Salut. 

Per la seva banda, el Dr. Manel Balcells, president del Consell Assessor de la consellera de Salut, i també director del CIMTI entre altres responsabilitats, en una entrevista al diari ARA, situa a la cronicitat com un factor clau a l’hora de repensar el model sanitari català, atès que tal com el coneixem avui en dia, no considera que aguanti més enllà de 5 anys o 6 anys.

Algunes organitzacions com per exemple UCH també es mostren preocupades en trobar les respostes als interrogants sobre el model sanitari del futur. Així, a banda del projecte “+ futur” dirigit precisament a actuar ara per anticipar-se als futur canvis que es derivaran de les noves demandes, UCH organitza pels propers dies activitats enfocades també a dibuixar aquest futur que ja tenim a sobre. El dia 17 d’octubre en la VIII trobada de directius de la Unió, es presentarà el treball “Finding the future of care provision” en el que s’estableixen les bases per que una xarxa d’hospitals intel·ligents constitueixin un ecosistema d’assistència sanitària més àmplia, en el que els hospitals no tenen un paper tan central com fins ara. Les noves tecnologies, la robòtica, la digitalització, la intel·ligència artificial, la impressió en 3-D etc., seran eines fonamentals per aquesta transformació.

També el dia 24 d’octubre UCH prepara una nova reunió en el marc del projecte + Futur.

Estem doncs davant de canvis importants que les organitzacions estan tractant d’identificar per preparar les respostes adequades. El sector està per tant treballant intentant trobar aquestes respostes de futur... I mentre tant què fa el departament de Salut? Doncs en paraules de la consellera, dites recentment a la Comissió de Salut del Parlament, “tenim el repte d’afrontar les necessitats del futur... generem espais per a la transformació del sistema... una transformació entre continuar fent el que fem... o virar per fer el que necessitem...” És a dir, llevat de la direcció general de Professionals de la Salut, el més calent és a l’aigüera...    
       

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada