dimarts, 8 d’octubre del 2019

Girona: continua la manca de consens sobre la ubicació del nou hospital Josep Trueta


Un llarg fil de Twitter del Dr. Ramon Brugada, ha posat de manifest que a Girona continua el desacord entre les forces influents de la ciutat, pel que fa a la ubicació del nou hospital. Aquesta circumstància allunya en el temps que Girona pugui disposar d’aquest nou equipament tan necessari per la gent de les comarques gironines. 
D’una banda l’Ajuntament es manté en la seva postura inicial de construir el nou equipament sanitari en la zona de Domeny, fet que segons un estudi encarregat per el consistori gironí comportaria una reducció del nombre de llits, cosa que no sembla precisament raonable, tot i que avui en dia el factor llit no tingui la transcendència d’anys enrere quan ni la tecnologia, ni els avenços terapèutics, ni noves pràctiques com l’hospitalització a domicili, estaven al nivell actual.
Per altre banda, tenim la postura dels professionals gironins, (secundada en certa mesura per l’ICS gironí),  clarament decantats per construir el nou hospital en terrenys adjacents a l’actual Hospital de Santa Caterina en el municipi de Salt, constituint tot plegat un Parc Sanitari que concentraria una àmplia oferta de serveis assistencials, amb les sinèrgies derivades de la proximitat.


Sigui com sigui, mentre els gironins no es posin d’acord, al CatSalut li va de meravella no tenir que endegar el procés per la construcció del nou hospital a Girona. Amb els diners compromesos fins ara, el departament de Salut no té capacitat inversora per finançar el nou Trueta. Mentre duri el desacord entre els gironins, el CatSalut no farà res per intentar fer de mediador entre les dues opcions, i ni tan sols es mullarà per dir quina de les dues li sembla més adequada. Mentre tant, qui dies passa... anys empeny... i el nou Trueta no serà una realitat fins més enllà del 2025, i això sent diligents pel que fa al projecte, a les obres, i als equipaments.  
Sense voler entrar en la polèmica, mentre escric aquesta entrada al blog, em ve a la memòria la visita que vaig realitzar fa uns anys al “Houston Medical Center”. Quan ho vaig veure vaig pensar “quina llàstima que a casa nostra no puguem disposar d’una estructura sanitària tant potent, concentrada en un únic complex urbanístic, amb tots els serveis assistencials, docents i investigadors”... Doncs bé, els gironins podrien aconseguir-ho si finalment es posen d’acord.

      
Pel seu interès, explico tot seguit els arguments de la proposta del Dr. Brugada:

Ubicació actual dels diferents dispositius de la sanitat
pública a Girona  
El fil del Dr. Brugada a Twitter comença descrivint el context en el que se situa l’Hospital Trueta de Girona, que és el segon hospital de Catalunya pel que fa a la població que té assignada (800.000 persones), només superat per l’Hospital de Bellvitge (1.000.000 de persones). Posa com exemple que a l’Hospital de Girona s’atenen més codis infart que els que s’atenen a l’Hospital Vall d’Hebron.

Una vegada situat l’Hospital gironí en el context català, el Dr. Brugada explica el que per ell són els majors inconvenients de situar el nou Hospital a Domeny, i entre ells esmenta:
Els terrenys de Domeny són particulars; la seva adquisició encariria el projecte
La ubicació a Domenys no permet cap futur creixement de l’Hospital.
Construir el nou Hospital a Domeny obliga a una reducció del nombre actual de llits
El fet disposar de menys llits obligaria derivar mallats d’alta complexitat als hospitals de l’àrea metropolitana de Barcelona. 
Sense complexitat es perjudica la capacitat de docència i fa molt difícil l’atracció del talent. 
Una reducció de llits comportarà una increment de les llistes d’espera

To seguit el Dr. Brugada assenyala les avantatges de construir el nou Hospital a Salt, a tocar del Parc Sanitari Martí Julià, on ara hi ha ubicat l’Hospital Sta. Caterina, i entre elles:
El creixement de l’Hospital Sta. Caterina el convertiria en un hospital comarcal molt potent amb un a elevada capacitat de resolució
A més del nou Trueta, a la zona hi ha espais suficients per, amb els temps, incorporar-hi les facultats i escoles de  medicina, infermeria, odontologia, nutrició, biomedicina, el centre d’habilitats clíniques i el centre de cicles formatius. Constituint tot plegat un Parc Sanitari. També s’hi podria albergar una residència universitària.    
El Dr. Brugada valora l’impacte d’aquest projecte que veu factible completar a l’any 2050, i creu que tot plegat contribuiria a la integració de l’àrea metropolitana Girona-Salt.

El Dr. Brugada acaba el seu fil a Twitter dient:

Aquesta és una possible situació del campus sanitari que
el Dr. Brugada creu factible poder assolir a l'any 2050  
“El Campus Biomèdic ha de ser el gran revulsiu social del segle per aquest territori. Necessitem un projecte competitiu per retenir i atraure talent, per mantenir la complexitat. Necessitem un projecte competitiu per mantenir el terciarisme.
Si aquest model de compactació de l’assistència, la recerca i la docència en un Campus no fos el més competitiu, ningú el tindria. I el tenen tots els hospitals terciaris del món, també tots els de Catalunya, excepte Girona”.

No cal dir que els ciutadans de les comarques gironines es mereixen tenir un hospital terciari modern i adequat a les necessitats reals de la població. Només els cal que les forces vives de la societat civil gironina es posin d’acord i consensuïn una ubicació definitiva del nou Trueta. Ja fa massa anys que dura aquesta manca d’entesa entre uns i altres. Així no es va enlloc...  



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada