dijous, 29 de novembre del 2018

Per el departament de Salut sembla que al sector només hi hagi una vaga


La mediació endegada per el departament de Treball, només té en compte la vaga dels metges de primària de l’ICS. Dona la sensació que la vaga que afecta a tot el sector concertat, al departament de Salut i al de Treball els preocupa i ocupa molt poc. Per  no dir gens. Tot el procés negociador en marxa, es centra exclusivament en les reivindicacions dels metges de la primària de l’ICS. La vaga de metges de la concertada que afecta a 52 hospitals de la xarxa pública, a més dels sociosanitaris i centres de salut mental i assistència primària concertada, centra les seves reivindicacions en la millora de la qualitat de l’assistència, i per ara això no mereix cap resposta per part del departament de Salut.   


Durant tot aquest procés, s’ha trobat a faltar un posicionament polític. Ni el vicepresident de la Generalitat i conseller d’Economia, ni la consellera Vergés de baixa maternal, ni la secretaria general del departament de Salut, ni el director del CatSalut han estat a l’alçada del que requerien les circumstàncies. Hem passat d’un excés de política en l’època Comin, a l’absència total de política dels moments actuals. 

        


Després que s’han consumat els tres primeres dies de vaga dels metges de la sanitat pública catalana, el departament de Salut ha volgut explicar a la ciutadania l’estat de les negociacions amb els representants dels facultatius i dels oferiments que des del departament es posen sobre la taula de negociació per satisfer les demandes dels professionals a través d’una roda de premsa en la que ha quedat ben clar que la vaga s’hauria pogut evitar si la negociació s’hagués endegat quan tocava, i no quan ja se li havien vist les orelles al llop. Acabi con acabi aquesta vaga, els metges han guanyat la partida. I dir que els metges han guanyat equival a dir de retruc que també hi guanya l’assistència primària. Benvinguda sigui doncs la vaga que haurà complert aquesta doble funció de satisfer als professionals i millorar l’atenció sanitària en aquest àmbit tan fonamental com és l’atenció primària de salut. Lamentar, això si, els danys col·laterals que han afectat a les reprogramacions de visites, i que han patit milers de ciutadans.  

Tanmateix, el sector sanitari públic té convocada un altre vaga, de la que ningú en parla, i els mitjans de comunicació sembla que tampoc ho tenen del tot clar, que coincideix en el temps amb la vaga dels metges de primària, que afecta als metges de tot el sector concertat, tant de primària com d’hospitals d’aguts, centres sociosanitaris i centres de salut mental. I d’aquesta segona vaga, tan greu o més que la primera, no se’n parla, ni s’ha establert cap mesa de negociació, ni el departament de Treball ha convocat cap mediació per intentar posar fi a la vaga. Dona la sensació com si la vaga dels centres del SISCAT no fos problema del CatSalut. I aquí el departament de Salut està cometent un segon error.

El primer va ser permetre que els metges es quedessin fora del conveni i no acceptar les seves reivindicacions. Aquesta desconsideració vers el sindicat de metges i als metges que representen va ser definitiva a l’hora d’encrespar encara més els ànims. I ara, amb aquest menyspreu a la vaga dels centres concertats, el departament de Salut està repetint exactament la mateixa errada. Els metges no es cansaran i divendres acabaran la vaga, però si no hi ha negociació, si el departament no vol assentar-se amb els metges per conèixer els seus problemes i intentar trobar solucions, la vaga continuarà. I cada vegada les distàncies seran més grans. Palplantar-se en les posicions respectives farà que cada dia que passi l’acord sigui més difícil. 

Les reivindicacions dels metges del sector concertat són molt més qualitatives que no pas econòmiques. Entre altres reivindicacions demanen permisos retribuïts fins a 40 hores a l’any per formar-se; demanen que la jornada de treball inclogui un temps destinat a formació i recerca; demanen recuperar la plantilla anterior al començament de la crisi; demanen poder conciliar millor la vida familiar i el treball, etc... I totes aquestes demandes tenen al silenci de l’administració com a resposta.

Fins ara, el govern ha anunciat que destinarà 100 milions d’€ addicionals per a la contractació de 200 metges de família (d’on sortiran?), i altres mesures totes elles en l’àmbit de l’assistència primària, però no ha fet cap referència a les reivindicacions dels metges dels centres concertats. Amb aquesta manera d’actuar el govern demostra que no sap massa bé per on va i que és incapaç d’identificar els elements claus del sistema sanitari. Va quedar ben palès amb la cimera de professionals quan malgrat les advertències que se’ls havia fet varen prendre la “sàvia” decisió de post-posar a un any vista les solucions als problemes detectats. Caldria felicitar a l’il·luminat que va creure que allargant els problemes un any més, arreglaria el malestar existent dels professionals dels sistema sanitari públic.     

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada