dilluns, 19 de novembre del 2018

Una nova vaga de facultatius dels centres del SISCAT s’afegeix a la vaga dels metges de primària de l’ICS


Ambdues vagues coincideixen en el temps: del 26 al 30 de novembre, fet que por comportar un greu col·lapse a la sanitat pública catalana.

Segons fonts sindicals mèdiques, la vaga s’ha convocat a contracor i la seva convocatòria és el resultat del fracàs absolut de la negociació. 



El sindicat Metges de Catalunya havia convocat una vaga per els dies 26, 27, 28, 29 i 30 de novembre que afecta a tots els metges de primària de l’ICS, com a conseqüència de la manca de respostes del departament de Salut a l’excessiva pressió assistencial que viuen els metges de la primària, a la precarietat laboral que pateixen, a la manca d’autonomia de gestió a la que estan sotmesos i que no els permet ni tan sols organitzar les seves pròpies agendes, a la impossibilitat de poder conciliar família i treball, i a la pèrdua de poder adquisitiu materialitzada ininterrompudament, any rere any, des del 2010. 

Metges de Catalunya també havia advertit, per activa i per passiva, que si les negociacions del conveni col·lectiu del SISCAT, deixaven de banda la majoria de reivindicacions mèdiques, el metges del SISCAT també serien cridats a la vaga, farts ja de rebre copets a l’esquena, però sense cap concreció que vingués a complementar els agraïments verbals a la seva professionalitat i a la seva dedicació i vocació, que com es sabut han contribuït decisivament a pal·liar els efectes de la crisi sobre la ciutadania en el sector sanitari públic. 

Com que ara per ara sembla que alguns posicionaments importants del col·lectiu mèdic han quedat marginats del que pot acabar sent el nou conveni col·lectiu del SISCAT, a falta de tancar alguns serrells, el sindicat Metges de Catalunya s’ha vist obligat a convocar aquesta nova vaga, que coincideix en el temps amb la que afectava als centres de primària de l’ICS. Aquesta nova vaga implica a més de 10.000 facultatius de 53 hospitals d’aguts, 86 equips d’atenció primària, 50 centres sociosanitaris i 25 centres de salut mental. Si a això hi sumem els centres d’atenció primària de l’ICS que ja estaven cridats a la vaga en les mateixes dates, ens podem trobar davant d’una setmana que pot representar el major col·lapse sanitari de la història de la sanitat pública a Catalunya. 

Aquesta nova vaga es fonamenta en tres tipus de reclamacions: 
  1. Les assistencials, i entre elles, la limitació del nombre màxim de visites a primària, o l’assignació d’una part de la jornada a formació i recerca, etc.
  2. Les laborals, com la reducció dels contractes precaris o la millora de les condicions per conciliar treball i família, entre d’altres.
  3. Les retributives com la recuperació del poder adquisitiu, la remuneració del preu de l’hora de guàrdia mèdica al mateix valor que l’hora ordinària de treball, l’equiparació salarial dels metges de primària amb els dels hospitals, etc. 
Les espases continuen en alt atès que formalment Metges de Catalunya no s’ha retirat de la Mesa de negociació, i la decisió final dependrà de la reunió d’aquest dilluns que representa la última oportunitat per evitar unes vagues que tanmateix semblen inevitables. 

Un representant sindical del col·lectiu mèdic mostra obertament la seva decepció “amb uns responsables polítics d’una mirada tan curta, que no són capaços d’entendre res... ni tan sols volen seure a parlar amb els metges de qüestions que no formen part del conveni, sinó de tantes coses que caldria arreglar en el sistema sanitari... De fet, dona la sensació que el CatSalut ens vol convertir en mecànics de persones, situats davant d’una pantalla, sense que hi pugui haver empatia amb el malalt, ni transferència emocional... Es inconcebible que en una sanitat de primer nivell s’atorgui als seus professionals només 20 hores a l’any per formació! És inaudit!... Els negociadors del conveni col·lectiu, semblen interessats a parlar només de sous, permisos, etc. No els interessen per exemple, la degradació de l’equipament tecnològic, peça clau en un bon sistema sanitari... En la legislatura anterior podies estar o no d’acord en algunes de les decisions que es varen prendre, però aquell equip tenia capacitat d’escoltar i empatia... Ara la única possibilitat d’opinar està limitada a la mesa del conveni, i si una part dels que hi són presents es posen d’acord entre ells, els metges ens quedem fora... És molt preocupant el mal tracte que els metges estem rebent, i per això, els metges farem vaga, tot i que no ens agrada utilitzar aquest recurs, però els metges hem dit ja n’hi ha prou...”

El malestar, com es pot constatar, és molt elevat i està molt generalitzat com ho demostra el reguitzell d’adhesions a la vaga de primària que el sindicat Metges de Catalunya ha rebut aquests darrers dies. Queda la sessió de la mesa de negociació d'avui dilluns en la que es decidirà si Metges de Catalunya signa o no el conveni. A hores d’ara, veient com estan els ànims, es diria que les possibilitats que els metges signin són molt i molt escasses per no dir nul·les, però caldrà esperar a aquesta última reunió per saber-ho. Si els metges no signen el conveni, la vaga de tot el col·lectiu mèdic del sistema sanitari públic català està servida...   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada