divendres, 23 de novembre del 2018

L’ICS intenta aturar la vaga que afecta als seus metges d’assistència primària


Tal com havia anunciat des del primer moment el seu director gerent, l’ICS es compromet a una sèrie d’accions, totes elles d’aplicació immediata, com a resposta a les demandes dels metges de primària.



Tanmateix, Josep Maria Argimon, intentant que les propostes de l’ICS arribessin quan abans millor al col·lectiu mèdic, ha incomodat als negociadors de Metges de Catalunya que en ple procés de negociació s’han trobat com la proposta de l’ICS s’ha fet arribar per correu electrònic a tot el col·lectiu afectat per la vaga. 



L’ICS ha mogut peça, i tal com Josep Maria Argimon havia anunciat dies enrere, ha fet públic un seguit de mesures encaminades a donar resposta a la majoria de reivindicacions dels metges d’assistència primària. Donem un cop d’ull a algunes d’aquestes mesures, basades en quatre objectius fonamentals: enfortir el lideratge de l’atenció primària, actuar sobre la sobrecàrrega assistencial, millorar les condicions laborals i afavorir l’organització autònoma dels equips de treball 

Objectiu: enfortir el lideratge de l’atenció primària

A partir de l’1 de gener 2019, les direccions d’atenció primària tindran un pressupost assignat propi, tindran la gestió pròpia dels recursos humans i retran comptes directament a la direcció de l’ICS i al seu Consell d’Administració.

Objectiu: actuar sobre  la sobrecàrrega assistencial 

Incorporar 201 nous metges de família, segons es desprèn de l’estudi sobre les necessitats de medicina de família, que s’ha basat amb les hipòtesis següents:
12 minuts temps mitjà de visita, 1100 hores anuals de dedicació a l’atenció directa, 1300 pacients assignats per metge. Aquest estudi serà publicat a la intranet de l’ICS.
Dotació econòmica per poder incorporar a aquests professionals, facilitat per incorporar metges no comunitaris quan sigui necessari, i possibilitat d’incorporar a temps parcial a metges que tinguin plaça en algun centre del SISCAT, allargament voluntari de l’edat de jubilació, possibilitat de remunerar addicionalment als metges que assumeixin més feina si no es troben els especialistes que es necessiten.

Objectiu: millorar les condicions laborals

A nivell retributiu:
Recuperar el 100% de les DPO a partir del 2019 i revisar el seu contingut.
Garantir l'assoliment dels nivells III i IV de carrera professional per a metges d'atenció primària. 
Eliminar de la Llei de pressupostos, tot allò que dificulta l’aplicació de la carrera professionals.
Modificar el complement d’atenció continuada dels ACUT.
Modificar el complement d’atenció primària dels ginecòlegs
Facilitar la conciliació de la vida familiar i la social i laboral
A banda de les places ja convocades de medicina familiar i pediatria convocar i resoldre un total de 10.092 llocs de treball de personal estatutari fix, de 20 categories diferents.

Objectiu: afavorir l’organització autònoma dels equips 

Dotar de màxima autonomia de gestió dels EAP i potenciar als seus equips directius.
Elecció de l’equip directiu pels professionals de l’equip.

Davant d’aquestes propostes, com ha reaccionat el sector? Comencem per la infermeria. L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiC) ha emès un comunicat en el que posa de manifest que la infermeria ha estat del tot oblidada en el document presentat, i que el Pla de Xoc anunciat pel director-gerent de l’ICS està clarament esbiaixat atès que en cap cas posa en valor ni el treball en equip, ni l’aportació de la infermera a l’atenció primària de salut. També fa referència als ratis d’infermeria del tot insuficients tal com va quedar clarament demostrat en el fòrum de les professions del passat més de setembre, en el que s’havia identificat la manca d’unes 18.000 infermeres a Catalunya.

El document de l’AIFiC reconeix un esforç de l’ICS per enfortir el lideratge dels equips d’atenció primària, però en aquest sentit recorda que només un 7% dels equips d’atenció primària estan dirigits per infermeres. També reclamen que s’aposti clarament per el treball en equip i es doni valor a les competències adquirides per les infermeres en l’àmbit d’infermeria familiar i comunitària. 

Per la seva banda, el sindicat Metges de Catalunya s’ha manifestat al respecte, denunciant en primer lloc “joc brut” per part de l’ICS per haver enviat a tota la plantilla de facultatius d’atenció primària de l’ICS el document d’accions de millora a l’atenció primària mentre el comitè de vaga i la direcció de l’ICS estaven mantenint una reunió negociadora. El metges entenen que aquesta manera de fer dinamita el procés negociador i no volen valorar el contingut del document fins que l’ICS no les presenti formalment a la mesa de negociació. 

Metges de Catalunya es referma en les seves demandes dirigides a garantir la qualitat de l’assistència i la dignitat de les condicions de treball dels metges. Per tant, avui per avui, es manté vigent la convocatòria de vaga des del 26 al 30 de novembre. Consideren que la mobilització anunciada “és més justa i necessària que mai"

Per tant, les espases continuen en alt... dilluns 26 és a la cantonada...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada