dissabte, 1 de setembre del 2018

Rebombori polític-sanitàri a la Regió sanitària del Camp de Tarragona


El departament de Salut i el CatSalut cessen al seu gerent de Regió (i delegat territorial) al Camp de Tarragona. Es comenta que existeixen pressions per situar a un polític reusenc a la gerència de l’Hospital Sant Joan de Reus 



La pressió exercida sobre el departament de Salut, des de l’Ajuntament de Reus ha obligat a un canvi en la gerència de la Regió, que només es justifica des de la política i mai des de la gestió. Els nostres polítics encara no han entès que un gerent no és un ninot en mans de la política, sinó un professional que es deu a la ètica i a l’eficiència a l’hora de gestionar recursos escassos.   



El departament de Salut ha decidit cessar al seu delegat i gerent de la Regió al Camp de Tarragona. Per entendre el perquè d'aquesta decisió he volgut conèixer l'opinió de diferents  persones que normalment estan al corrent del que es cou per aquelles contrades, algunes de les quals encara no coneixien ni tan sols la notícia. Aquest seria un resum de les opinions que he pogut recollir:

Què hi ha rere el cessament del gerent territorial de la Regió sanitària del Camp de Tarragona? Doncs pels comentaris d’uns i altres sembla que s’han ajuntat diferents  interessos. Per una banda sembla que a Reus l’Ajuntament pretén que els catalans paguem entre tots el deute brutal que ha assolit l’Hospital Sant Joan, sense que l’Ajuntament de Reus assumeixi ni un sol euro derivat de les barbaritats que varen fer forçant la construcció d’un hospital faraònic amb una cartera de serveis desproporcionada per les necessitats de la població de referència. No accepten de cap manera reduir la cartera de serveis, ni unificar els dos hospitals sota una gerència única, ni racionalitzar l’atenció oncològica  a tota la regió sanitària a través de l’ICO, entre altres negatives. Volen mantenir el poder dins de la institució per evitar que ningú aixequi catifes. Volen que els catalans en el seu conjunt continuem pagant els seus dèficits històrics, mantenint ells el control de l’Hospital, i pretenen també que el gerent de la regió sanitària es doblegui als seus interessos. El deute acumulat per l’Hospital Sant Joan de Reus supera els 70 milions d’€, i el dèficit anual es situa al voltant dels 12 milions. I pujant... Fins aquí res de nou, atès que això ja fa temps que ho vinc denunciant des del blog.

Per entendre bé que pot estar passant a Reus, cal preguntar-se perquè des de l’Hospital Sant Joan no es vol que l’ICO entri a racionalitzar tota l’estructura oncològica. Un altre pregunta a fer-se hauria d’estar relacionada amb l’interès de l’Ajuntament de Reus en conservar la responsabilitat de la gestió amb persones de la seva confiança; perquè?.  També haurien d’aflorar les pressions polítiques que pretenen que la gestió de l’Hospital passi a mans d’un polític conegut entre altres raons, per que va fer-se instal·lar un reposapeus al cotxe oficial quan per raons de càrrec l’utilitzava; sembla que fa tan sols uns mesos ja va intentar, sense èxit, assumir la gerència de Sant Joan però des de “Barcelona” ho varen aturar. Dona la sensació que des de l’Ajuntament reusenc estan pressionant al departament de Salut per tal que al front de la Regió hi hagi algú que els ajudi a aconseguir els seus objectius i es doblegui a les seves exigències. En conseqüència semblaria que el canvi en la gerència de la Regió es deu molt més als interessos d’unes persones concretes, amb noms i cognoms, que no pas a raons professionals o tècniques.  

Si tot això és cert, tot fa pensar que el canvi en la gerència de la Regió respon molt més a criteris polítics que no pas a qüestions de caràcter tècnic. I en el cas del futur nomenament com a gerent de l’Hospital Sant Joan, d’aquest polític del reposapeus (si es confirma), ens trobaríem amb allò tan criticat de les portes giratòries, malgrat que avui el departament de Salut fa gala d’una transparència màxima en totes les seves actuacions. 

El Dr. Ramon Descarrega serà el proper delegat
territorial de Salut al Camp de Tarragona, i
gerent de la Regió Sanitària    
La substitució del gerent de la Regió l’assumirà el Dr. Ramon Descarrega (ERC), del que es destaca que és una bona persona. Metge de família, no té cap experiència en gestió, més enllà d’haver dirigit una ABS durant set anys. Un expert en l’atenció primària per reconduir el conflicte en l’atenció especialitzada entre els hospitals Joan XXIII i Sant Joan.   Aquest nomenament, així com el del futur gerent de l’Hospital Sant Joan de Reus si es confirma, posen de manifest la històrica manca de respecte del departament de Salut per les responsabilitats de gestió. Ha de quedar ben clar que un gestor no és un polític. Sovint la gestió i la política representen interessos contraposats. Un gestor, a banda de formació, experiència i capacitat de lideratge, ha de tenir criteri propi i ha de ser capaç de convèncer. Un gestor no està al servei exclusiu de la política sinó que ha d’estar al servei de l’eficiència en la gestió de recursos escassos i de la qualitat dels serveis. Un gestor no és de “quita y pon”, sinó que requereix d’un temps per desenvolupar el seu projecte, i poder-ne avaluar els resultats. Els gestors han d’interpretar allò que decideixin els polítics, però ho han de fer des de la seva responsabilitat; no per imposició “si o si”. En ocasions els gestors també han de saber fer veure als polítics que determinades decisions no són adequades. La gestió i la política han de col·laborar, no s’han d’imposar l’una a l’altre.  Un gestor, ha de ser un professional de la gestió; no un que passava per allà...

Més enllà del rumors i del que diuen uns i altres, he volgut conèixer la versió del departament de Salut sobre el cas. Efectivament des de Salut confirmen la substitució  del Dr. Roger Pla com a gerent de la Regió Camp de Tarragona, i per tant també com a delegat territorial de Salut. En concret “El departament de Salut i el CatSalut agraeixen i reconeixen tota la feina que ha fet el Dr. Pla. I ara, s’inicia una nova etapa, amb nous objectius...” 

Deixant de banda les afectacions personals, en aquest cas del Dr. Pla, el problema greu és l’Hospital de Reus i tot l’embolic que hi ha al darrere. O s’implanten mesures efectives, s’adequa la cartera de serveis a les necessitats de la població de referència, es dimensiona la plantilla d’acord a les necessitats estrictes de personal, es reprèn el conveni col·lectiu del sector com a conveni de la institució, i es fa un pla per fer front al deute acumulat, o prendrem mal. No és de rebut que entre tots els catalans haguem de pagar els desgavells que s’han fet a Reus. Portem ja masses víctimes professionals a conseqüència dels desastres que s’han fet a Reus aquests últims 12 anys. Cal un remei urgent; però un bon remei. 

4 comentaris:

  1. Espero k escolti a la gent del territori i no tan a la coselleria k desde barcelona no se enrecorden de k tarragona tambe tenim nesesitats desde fa molt de temps

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, gràcies per participar. Primer de tot vull aclarir que no escolto a la conselleria. És la meva honesta opinió. Potser equivocada, però la meva. Hi ha gent del territori que també està molt d'acord amb el que he explicat en el post.
      Jo no estic pas en contra que la gent del Camp de Tarragona rebin la millor atenció possible; però possible; és a dir sostenible. Ni a Tarragona, Barcelona, o Catalunya ho podem exigir tot, sinó allò que ens puguem pagar. I al meu entendre a Reus han estirat més el braç que la màniga. Ho dic amb respecte, però és el que penso.

      Elimina
    2. Reus ha d'acceptar que "hospital de Tarragona " ha de ser l'eix principal de la sanitat al territori per poblacio i per ubicacio.

      Elimina
    3. Jo no dic tant. Jo dic que Reus ha d'adaptar l'oferta a la demanda i racionalitzar la seva estructura assistencial d'acord a aquesta adaptació. Si a més els dos hospitals es coordinen i milloren l'eficiència i els serveis a la població llavors ja seria fantàstic. A Girona ho han fet

      Elimina