dijous, 13 de setembre del 2018

Continuen els canvis: rumors cada vegada més potents a la Regió Sanitària de Lleida


L’efecte dominó porta al Dr. Mateu Huguet des de la gerència de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida a la gerència de l’Hospital Sant Joan de Reus.



I segons indiquen els mateixos rumors, les portes giratòries podrien dur al gerent de Regió Sanitària del CatSalut a Lleida, a la gerència de l’Hospital Arnau de Vilanova i de l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris.



En la última entrada al blog comentava que els rumors apuntaven a canvis a la Regió Sanitària de Lleida del CatSalut. Segons aquests rumors el departament de Salut està en fase de canviar la imatge en algunes de les regions sanitàries, i en aquest sentit, des de l’estiu ençà ja n’ha recanviat a tres: A les Terres de l’Ebre, a la Catalunya Central i al Camp de Tarragona. Ara els rumors apunten amb força a Lleida on sembla que el Sr Jordi Cortada, actual gerent de la Regió Sanitària, podria ser promogut a gerent de l’Hospital Arnau de Vilanova i de l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris. Seria un exercici de portes giratòries amb la gravetat afegida que el Sr. Cortada no té formació en gestió, ni experiència reconeguda en aquest camp. Una vegada més, si la notícia es confirma, ens trobem davant la demostració palmària de que el departament de Salut no respecta als professionals de la gestió. En alguns nomenaments dona la sensació que això de les responsabilitats de gestió les pot assumir el primer que passa. Els centres sanitaris, si volen excel·lir, necessiten els millors metges, les millors infermeres, els millors professionals en tots els àmbits i sens dubte també els millors gerents. Dona la sensació que el departament de Salut és com la Universitat Rey Juan Carlos, que atorga el títol de gerent  a  dit i a aquell que els convé...  

Jordi Cortada, proper gerent de l'Arnau?
Estem davant d’un problema de manca absoluta de transparència. Aquests nomenaments de persones sense la formació adequada, només es poden fer quan no s‘estructuren processos de selecció amb diferents candidats per poder triar al millor, en funció de les característiques del lloc a cobrir i de les especificitats de cada candidat. De nou, tornen els nomenaments a dit... que lleig tot plegat, i que obscur el procediment. La conseqüència  més immediata d’aquesta manera d’actuar és que els resultats estaran en consonància. Per tant, nomenar a algú per ocupar una gerència sense una formació en gestió, a qui més perjudica és a la sanitat catalana 

Situats en aquest punt, per poder ubicar al Sr. Cortada al front de l’Arnau de Vilanova, calia ressituar en un altre lloc al seu actual gerent, en aquest cas el Dr. Mateu Huguet, que serà nomenat avui mateix gerent de l’Hospital Sant Joan de Reus. Val a dir que amb aquest nomenament al Dr. Huguet no li faran cap favor. Ell és un professional molt experimentat en l’àmbit de la gestió i està en possessió d’una formació tècnica adequada. Tanmateix Mateu Huguet tindrà davant seu una responsabilitat que no podrà assumir. No per que ell no tingui les condicions professionals requerides, sinó per que treballar seriosament amb els polítics reusencs que es mouen en el sector salut, és senzillament impossible. En pocs anys han estat capaços de cremar a tres o quatre gerents, un darrere l’altre. 

Mateu Huguet, que per cert ja està proper a la jubilació, va iniciar la seva trajectòria en gestió hospitalària a l’any 1989 quan va ser nomenat gerent de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona on hi va estar fins al 1992, quan va assumir la direcció de l’antiga Clínica Adriano de Barcelona, i des d’allà va fer el salt a la gerència de l’Hospital Son Dureta a Palma de Mallorca on s’hi va estar fins a l’any 1996. No va tornar a la gestió hospitalària fins a l’any 2014 quan va ser nomenat gerent del Sant Hospital de la Seu d’Urgell. A l’any 2016 va ser nomenat gerent de l’Hospital Arnau de Vilanova i de l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris. A banda de les responsabilitats de gestió explicades, el Dr. Huguet ha ocupat diferents càrrecs a l’administració sanitària i entre ells ha estat director de la Divisió Hospitalària de l’ICS i director de l’Institut d’Estudis de la Salut. Sens dubte, Mateu Huguet té un currículum molt bo. 

Mateu Huguet serà el nou gerent de
L'Hospital Sant Joan de Reus 
Reus però és una mala peça al teler per un gerent. Tant si fan el consorci com si no el fan. El problema de Reus és el deute acumulat i el dèficit anual, que un bon gerent podria intentar reduir aplicant mesures de gestió però que els polítics locals no li permetran aplicar si aquestes mesures generen algun grau de crispació entre els treballadors de l’Hospital. Per aquests polítics el més important no són les solucions als problemes, sinó la seva imatge i els vots que es poden escapar si no defensen allò que tècnicament és indefensable. Que l’Hospital Sant Joan de Reus estigui sobredimensionat els és igual; que la cartera de serveis estigui desproporcionada en relació a la població de referència els és igual. Ells volen mantenir a tota costa el seu edifici faraònic. Sort en tenen dels professionals de l’Hospital que amb el seu esforç diari eviten que les coses vagin encara pitjor. Veurem quan de temps aguanta el Dr. Huguet a Reus... 

Ara queda per saber qui substituirà al Sr. Cortada al front de la Regió Sanitària de Lleida si el rumor que el situa al front de l’Arnau es confirma.   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada