diumenge, 29 d’octubre del 2017

El Living Lab de Terrassa rep un impuls econòmic important i es consolida a la ciutatDe tots els projectes presentats pel Living Lab de Terrassa a l’Estratègia RIS3Cat de la Generalitat, 3 projectes aconsegueixen finançament.


El Living Lab de Terrassa presenta al·legacions per la resta de projectes, atès que els considera del tot interessants i adequats a les condicions previstes en la convocatòria.   El Dr. Manel Balcells, al seu depatx
del Consorci Sanitari de Terrassa
Un “líving lab” és un espai en el que usuaris i empreses poden crear, experimentar, i avaluar propostes innovadores de manera conjunta per millorar la qualitat de vida de les persones. En el cas de Terrassa, el living lab té una clara orientació a la salut i en particular a l’envelliment actiu de les persones abastant tot l’espectre sociosanitari, fomentant un estil de vida saludable, i utilitzant per aconseguir-ho les noves tecnologies. En aquesta línia de projectes per a questa finalitat, el living lab egarenc és únic a Catalunya.

La Unió Europea dins de l’Estratègia RIS3 va demanar a les 59 regions europees que establissin la seva pròpia estratègia en R+D+I, adaptant-la a les directrius emanades de la UE, segons diferents criteris, i entre ells a plantejar projectes per generar ocupació i crear llocs de treball en base a les noves tecnologies i la innovació, en lloc de plantejar la tradicional utilització del “totxo” com a element culminant del projecte. Aquestes estratègies regionals són els anomenats Projectes d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT).

En el cas de Catalunya, l’estratègia RIS3Cat és la resposta a l’exigència de la Comunitat Europea i estableix les prioritats i les actuacions en les polítiques públiques de recerca, desenvolupament i innovació d’avantguarda que tenen suport económic del programa FEDER, d’acord a 4 eixos d’actuació:

Àmbits sectorials líders (entre ells les industries de la salut)
Activitats emergents
Tecnologies facilitadores transversals (les TIC, la nanotecnologia, la biotecnologia...)
Entorn d’Innovació (innovació digital... promoció de les competències digitals dels ciutadans...)

Les diferents capitals de comarca catalanes, a partir de l’Estratègia RIS3CAT definida per la Generalitat, han elaborat els seus respectius PECT i aquests varen ser presentats a la comissió de la Generalitat de Catalunya encarregada d’avaluar els diferents projectes i decidir-ne el finançament. En el cas de Terrassa això es va dur a terme a través d’un living lab que llavors estava en fase de constitució, liderat per l’Ajuntament terrassenc i integrat per la Fundació Leitat, el Consorci Sanitari de Terrassa, el Consorci Sanitari del Parc Taulí. La Mútua de Terrassa, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Fundació Instituto Trastorn Límit i la Fundació CECOT Innovació.  Entre totes aquests institucions constituïen el denominat “Health Care Innovation Lab Orbital 40”

Ara fa una mica més d’un any, es va decidir per part del living lab terrassenc presentar una sèrie de projectes per part dels integrants, per la seva avaluació amb l’objectiu d’aconseguir finançament per convertir-los en realitat. Aquest finançament ha de correspondre a la meitat del cost d’implantació del projecte, atès que l’altre meitat ha de ser finançada pels promotors del projecte. Pel conjunt de projectes terrassencs presentats pel living lab es va demanar finançament per un  import de 4,6 milions d’€. Aquesta petició incloïa en total vuit accions internes a desenvolupar un per cada un dels membres del líving lab, alguns dels quals finalment han aconseguit finançament. Es tracta dels projectes liderats per Leitat (dinamització del Living lab), l’Institut Trastorn Límit i el propi Ajuntament terrassenc. La quantitat aconseguida  globalment per els tres projectes és 2,3 milions d’€.

La persona que ha fet possible aquest èxit és el Dr. Manel Balcells que es mostra content pel nivell de finançament aconseguit, però que no està del tot satisfet atès que hi ha institucions (Mútua, Taulí, o UPC) que no han aconseguit els diners que demanaven. Per això ha anunciat que han presentat al·legacions a la comissió entre-departaments  de la Generalitat atès que entén que els projectes rebutjats mereixen també ser tinguts en consideració. Aquestes al·legacions podrien estar resoltes abans de finals d’any i caldrà esperar fins llavors per saber la quantitat final de la que es podrà disposar.    

L'edifici de la Fundació Leitat és on inicialment s'ubicarà,
el Living Lab de Terrassa
Tanmateix el Dr. Balcells comenta que “la creació del living lab està garantida, i en un futur proper, consolidarà una plataforma de projectes innovadors i podrà donar cobertura a altres projectes amb altres finançadors; el living lab no és temporal i té la voluntat de quedar-se. Serà un espai estable de creació de projectes innovadors en l’àmbit sociosanitari a Terrassa”. Pel Dr. Manel Balcells, el living lab de Terrassa serà tot un referent a nivell català atès que a Catalunya ni hi ha cal altre iniciativa que tingui la mateixa orientació; l’e-health, la telemedicina, l’atenció domicialiària, etc., caben en aquest espai de nova creació. El Dr. Balcells valora molt positivament que institucions com el Consorci Sanitari de Terrassa, el Consorci del Parc Taulí així com Mútua de Terrassa contribueixin a donar consistència a un projecte que serà molt positiu per la ciutat de Terrassa.


Si la crisi econòmica no hagués aturat al reforma de Torrebonica propietat de la Fundació Sant Llàtzer, aquesta seria sens dubte la ubicació ideal del living lab de Terrassa, però com que en l’actualitat la reforma no està ni tan sols pressupostada, el living lab ocuparà provisionalment les instal·lacions de la Fundació Leitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada