diumenge, 14 de juny del 2015

Escrit en defensa del sistema sanitari públic a Catalunya, dirigit als grups parlamentaris


Segurament, arriba massa tard


Dimecres sessió monogràfica al Parlament per debatre  sobre el sistema públic de salut


Aquest dies ha transcendit l’escrit que un grup de professionals de la gestió han adreçat als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, en defensa del sistema sanitari públic, en el que demanen una entrevista amb els diferents grups del Parlament abans del debat monogràfic sobre sanitat previst pel proper dimecres.

“Els sotasignats, professionals de la gestió sanitària a Catalunya, ens adrecem a vostè com a representant electe de la ciutadania. L'objecte és sol·licitar-li una reunió per tal de compartir els problemes i les circumstàncies en que es desenvolupa actualment l'activitat sanitària, i conèixer les nostres propostes de millora en aquest àmbit”

Fins aquí totalment d’acord, tot i que fa mesos que s’hauria d’haver pres aquesta iniciativa que a més caldria acompanyar d’accions concretes per part de les patronals que continuen mirant a un altre banda com si els problemes no anessin amb elles. Sobta la passivitat d’UCH i el Consorci de Salut i Social de Catalunya, davant un sèrie de acusacions basades en fets puntuals que han estat generalitzats interessadament per alguns, donant una imatge de corrupció i campi qui pugui que no es correspon de cap manera amb la realitat. Trobo a faltar una defensa enèrgica dels sistema sanitari, en el que el Departament de Salut també hauria de tenir molta més implicació. Tanmateix crec que els que podrien defensar amb més èxit el sistema sanitari no són ni els gestors, ni les patronals, ni el Departament. Al meu entendre, els professionals tindrien molta més credibilitat per defensar un sistema sanitari dels millors d’Europa amb uns resultats excel·lents amb Salut, i amb uns costos no diré que sostenibles, però Déu ni do l’esforç que s’ha fet en aquest sentit. No fa pas masses setmanes, els metges del Clínic van ensenyar el camí a seguir.     

Més endavant l’escrit diu: “La sanitat és la història d'una política reeixida a la que han contribuït tots els ciutadans i les forces polítiques del nostre país. No és patrimoni de ningú i és mèrit de tots. I entre tots hem fet del nostre model, -en què participen entitats públiques i privades que treballen en xarxa amb vocació de servei públic- una fórmula d'èxit, situant-la en les primeres posicions del rànquing europeu per la seva accessibilitat, equitat, resultats, satisfacció dels pacients, i eficiència”

El que es diu en aquest paràgraf ho poden subscriure pràcticament tots aquells que coneixen la sanitat pública catalana encara que sigui lleugerament. Només una crítica a això del rànquing, atès que no hi ha cap mena de classificació per dir això. El que si és cert, és que mesurant els resultats, en relació al que costa obtenir-los, la sanitat catalana es situa en els primers nivells d’Europa, bàsicament gràcies al model, però no ho oblidem, gràcies sobretot a uns magnífics professionals.

En el paràgraf següent els signants diuen: “Tot el debat que envolta en aquests moments a la sanitat i del qual el Parlament sovint se'n fa ressò, expressa desinformacions molt importants i es basen molt poques vegades en dades reals i contrastades, promovent, arran de casos puntuals que s'estan investigant, dubtes seriosos sobre el rigor amb que el sistema està organitzat o gestionat. Qüestionar el sistema de salut provocant desconfiança en la seva competència i seguretat no ajuda als ciutadans, ni ajuda a fer sostenible el sistema”

Aquí els signants fan un pas endavant, relacionant la desinformació amb el que es debat en el Parlament i no els falta raó. Passa però, que segons quins diputats del Parlament no admetran en cap cas, que no estan ben informats. I això els posarà en contra (de fet els hi ha posat) dels signants. Que alguns diputats parlen de Sanitat i del sistema sanitari sense tenir informació suficient és una evidència que tots hem pogut constatar a través d’afirmacions fetes sense cap ni peus, però evidentment no ho admetran mai.

I finalment l’últim paràgraf de la carta explica l’objecte de la reunió que es demana: “L'objectiu de la reunió que li sol·licitem és que pugui debatre amb persones implicades en el món de l'organització i gestió de serveis, per tal de tenir una visió àmplia i objectiva del nostre model, que li permeti abordar el debat al Parlament amb un coneixement ple de la nostra realitat que, encara que és diversa respecte a les fórmules jurídiques de les entitats proveïdores de serveis, és molt sòlida respecte al seu compromís de servei públic a la ciutadania, posant al ciutadà com eix del sistema i de les seves actuacions” 
Un grup de gerents debatent al voltant de  l'ètica
i la gestió sanitaria   
Les reaccions dels Srs. diputats no s’han fet esperar. Que se sàpiga tots els grups parlamentaris sembla que estan disposats a reunir-se amb el grup de gerents per tal d’escoltar el que aquests els vulguin explicar. Tanmateix la CUP s’ha desmarcat dient que no disposen de temps per fer aquesta reunió. I en particular em sobten les paraules d’Isabel Vallet, que sembla que ha dit “tot el que hem fet aflorar és cert”. De veritat que hi ha gent que sembla que visqui en un altre món.  Un altre diputada que s’ha lluït és Marta Ribas, habitualment ben informada, que ha deixat anar que “això (l’escrit) demostra el nerviosisme d’alguns per que se’ls acaba el temps de fer el que estaven fent fins ara”  Sembla increïble. Amb aquesta frase s’està acusant a tot el col·lectiu de gestors (si més no als signants) de fer coses que no haurien de fer. Sembrar el dubte i insinuar actuacions poc professionals sense probes no és ètic, i quan un polític deixa de banda l’ètica, deixa de banda la seva credibilitat.  La diputada Carmen Pérez, ha anat més enllà dient que “els signants de l’escrit només es representen a ells, i que la majoria han estat designats per la Generalitat” I jo em pregunto si el fet que els que estan en consorcis (només aquests) hagin estat proposats per la Generalitat invalida que puguin tenir criteri a l’hora de defensar la sanitat catalana. Aquesta Sra. ha desacreditat als signants de l’escrit per creure’s que estaven en possessió de la veritat. O sigui, qui està en possessió de la veritat és ella. És això Dra. Pérez? La diputada Eva Garcia que ha demostrat repetidament els seus “coneixements” en temes sanitaris, ha criticat també el to de la carta dels gerents. 

Per la seva banda, la diputada Núria Segú ha declinat valorar l’escrit dels gerents, mentre que la diputada Alba Vergés ha comentat que acceptarà la reunió per tenir una visió més del sistema sanitari públic de Catalunya.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada