dimecres, 1 d’abril del 2015

Comentant temes d’actualitat amb el Dr. Josep Maria Padrosa director del CatSalut



Després d’un esforç important que ningú sembla agrair, el CatSalut està tornant a la situació del 2010 tant pel que fa a les llistes d’espera com per una recuperació encara tímida del poder adquisitiu del treballadors dels sistema sanitari públic.


El Dr. Padrosa troba a faltar en l'àmbit de Salut, el suport d’un soci fiable que doni estabilitat en el Parlament de Catalunya. Malgrat tot, des del CatSalut  tenen molt clar el camí a seguir tant a Lleida amb el nou consorci públic, com a l’Escala i Alcover per l’encàrrec de gestió de la primària.



Com és sabut en la última sessió del consell de direcció del CatSalut, es va aprovar un increment de tarifes del 3,6% que serà vigent a partir de l’1 de maig. Al Dr. Padrosa li hauria agradat que la vigència d’aquest increment de tarifes s’hagués pogut retrotreure a l’1 de gener. Malauradament en les negociacions amb Economia es van tenir que fer determinades concessions doncs els diners disponibles eren en total 165 milions d’€. D’aquests diners, 75 milions s’utilitzaran en la recuperació de la paga extra que fou suprimida als treballadors  de l’ICS, mentre que els altres 90 s’injectaran a través d’aquest increment de tarifes als centres concertats amb l’objectiu d’anar recuperant les condicions salarials prèvies a la crisi dels treballadors dels sistema sanitari públic de Catalunya. Queda clar doncs l’esforç del Departament de Salut i del CatSalut d’anar recuperant les retribucions dels treballadors del sistema. Més enllà de la significació concreta d’aquest 3,6% recuperat, el més important des del meu punt de vista és que el punt de partida del 2016 serà un 3,6% superior als nivells salarials actuals, i per tant, de cara a l’any vinent el camí per la recuperació de les retallades salarials serà molr més curt, i per tant possible.  Aquesta és una notícia molt bona pel sector, que hauria de ser valorada per l’esforç pressupostari que representa amb els llistons tan injustos que imposa Madrid pel que fa al límit d’endeutament de la Generalitat.    

El Dr. Padrosa ha mostrat també la seva decepció pel que fa a la nul·la defensa que el propi sistema fa de les acusacions de privatització i/o corrupció. En concret, el Dr. Padrosa es mostrava dolgut pel les manifestacions recents d’un metge que avui exerceix a la sanitat privada, que sense cap argument que ho avali havia declarat en en el suplement "Salut i Medicina" de dissabte passat, que “el 90% de la corrupció existent a la sanitat pública es produeix en els consorcis”. Certament, és per denunciar a aquest personatge, perquè això és faltar deliberadament a la veritat. Senzillament això és mentida, i a la vegada intolerable.  No hi ha un sol cas de corrupció en cap consorci sanitari de Catalunya. A vegades, quan una cosa es desconeix, és molt millor callar que fer el ridícul. 

Lligant amb aquestes acusacions tan absurdament falses de privatització de la sanitat pública, el Dr. Padrosa ha comentat que precisament avui, el DOGC publicava l’Edicte pel qual se sotmet a informació pública la “proposta d’acord del Govern pel qual s’autoritza la dissolució de Gestió de Serveis Sanitaris i la constitució  del Consorci Sistema Integral de Salut (SIS Lleida) i se’n aproven els estatuts”. Es podran presentar les al·legacions que es considerin oportunes durant un termini de vint dies hàbils comptats des de l’endemà de la data de publicació en el DOGC.

Sobre aquesta qüestió em sorprèn com els mitjans de comunicació continuen mentint. Quan tornava cap a casa, després de la reunió amb el Dr. Padrosa anava escoltant la ràdio al cotxe: En concret l’emissora de notícies Catalunya Informació. Estaven explicant la roda de premsa del delegat de la Generalitat a Lleida anunciant precisament l’inici d’aquest període per presentar al·legacions al projecte. Doncs bé, he escoltat com uns periodistes ignorants posaven en dubte que un consorci públic, constituït per entitats públiques  sigui una entitat pública. Què està passant? Ens hem tornat tots bojos o què?  Està molt clar que quan la mentida es vol imposar a la intel·ligència, la societat que ho pateix està molt malalta.

En la conversa també hi ha hagut temps per comentar amb el Dr. Padrosa la situació dels concursos pendents  dels encàrrecs de gestió de les ABS de l’Escala i Alcover. M’ha donat la sensació que el Dr. Padrosa ja estava una mica cansat de parlar d’aquests concursos, i molest per la contradicció evident determinats partits polítics i amb la d’alguns ajuntaments amb les actituds i posicions que defensen ara, i les que defensaven en altres moments, o les que defensarien si en algun  municipi en els que governen hi haguessin canvis substancials pel que fa a la gestió de l’assistència primària. Tinc la sensació que el Dr. Padrosa  ha vingut a dir que “no es pot dir missa i repicar campanes” al mateix temps.

Tanmateix ha quedat clar que els concursos de l’Escala i d’Alcover es repetiran i que en els plecs de clàusules si inclouran les modificacions  demanades: que l’experiència que hauran d’acreditar els licitadors estigui d’acord amb l’objecte del contracte (experiència en gestió de la primària) i algun tema relacionat amb les puntuacions a atorgar en alguna de les especificacions del concurs. 


Cal agrair al Dr. Josep Maria Padrosa el temps que m’ha dedicat, que de fet és una deferència seva cap a  tots els que seguiu el blog.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada