dijous, 30 d’abril del 2015

Hospital del Mar, commemoració del centenari 1914-2014 (II)


(…Continuació de l'entrada anterior)

Els problemes econòmics de l’IMAS es van resoldre satisfactòriament gràcies a l’entesa entre Joan Clos i Xavier Trias.

En ocasions aquesta entesa, els va  comportar problemes en els seus partits respectius


Abans de començar la taula rodona es va llegir un comunicat impulsat per les patronals CSC i UCH en defensa de la sanitat pública catalana, que publicaré en aquest blog quan pugui disposar d’ell.



La Taula Rodona es va desenvolupar amb un ambient molt agradable i distés, i tot seguit en faig un  resum:

El Dr. Joan Clos, que en l’actualitat és Subsecretari general de les Nacions Unides, i director executiu d’ONU-Habitat, va ser president de l’IMAS i alcalde de Barcelona. En la seva intervenció va recordar a un seguit de professionals que per un motiu o altre s’havien significat a l’Hospital del Mar, i va afegir que “aquest Hospital forma part de la meva biografia”. Va justificar la creació de l’IMAS com un intent per que els números de l’entitat “quadressin” i aconseguir integrar a la sanitat municipal dins de la sanitat pública, constituint-se com un pont entre la situació inicial i l’objectiu final. En la seva intervenció va repassar situacions decisives en la història de l’Hospital i va reconèixer la bona entesa que sempre va tenir amb Xavier Trias, més enllà de les diferències ideològiques entre ells dos. Va acabar la seva intervenció dient que avui l’Hospital del Mar és una peça més de la gran infraestructura sanitària de Barcelona i Catalunya, deixant entendre per tant, que finalment i després de molts anys de lluita, i dificultats, finalment allò que havia imaginat s’havia convertit en realitat.

Per la seva banda l’alcalde de Barcelona Xavier Trias va explicar que a l’any 1981, l’Estat espanyol va traspassar a la Generalitat l’Insalud i amb ell, els pocs concerts que existien en la sanitat catalana, Un d’aquests concerts era precisament el de l’Hospital del Mar. Va destacar la creació de l’IMAS a l’any 1983, i va explicar que ja en aquell moment l’Hospital volia ser un hospital universitari i un referent en recerca. En la seva intervenció el Dr. Trias va explicar que al poc temps de ser nomenat cap del servei d’hospitals de la direcció general d’assistència sanitària de la Generalitat, va tenir coneixement que a l’Hospital del Mar començava a destacar un jove del que existia la impressió que acabaria manant molt. Per tant, i coneixent el pragmatisme de Xavier Trias, no estranya gens que digués que “si en Clos era qui havia de manar, jo m’havia d’entendre amb ell”. I així és com va començar la relació entre dues persones que tot i ser rivals polítics van ser capaços d’entendres i generar acords i complicitats, algun dels quals fins i tot els ve ocasionar algun problema en el sí dels seus respectius partits.

L’alcalde de Barcelona va continuar la seva intervenció explicant que l’IMAS tenia dues vessants. D’una banda el concert amb l’ICS (l’ICS d’aquella època era l'entitat que gestionava els concerts de la sanita pública), pel que atenia a malalts de la seguretat social, i la beneficència que anava a càrrec de l’ajuntament, i que emparava a persones que no estaven cobertes per la seguretat social i no tenien mitjans econòmics. La Llei General de Sanitat del ministre Lluch, va universalitzar l’accés a l’assistència i per tant la beneficència va deixar de tenir sentit atès que a partir d’aquell moment, qualsevol ciutadà tenia dret a ser atès per la sanitat pública, quedant per tant la beneficència integrada en aquesta universalització de l’assistència. El fet d’integrar tota l’assistència pública que es feia a l’Hospital del Mar en el concert amb el Departament de salut va requerir temps, per que la Generalitat no disposava de recursos per fer aquesta integració de cop, i per tant es van haver de idear fórmules que permetessin que l’impacte econòmic del cost de la beneficència pogués ser repartit en diferents anys. 
   

En opinió de l’alcalde Trias, mirant enrere es constata que aquesta integració de l’Hospital del Mar en el sistema sanitari públic ha estat tot un èxit, no exempt de dificultats i alguna que altre tensió, però sempre amb un esperit de col·laboració molt important. Tanmateix a l’alcalde Trias li sap greu que l’IMAS hagi desaparegut per que era una institució pròpia de l’ajuntament de Barcelona i una bona eina per gestionar la sanitat. Ara, aquell antic IMAS s'ha convertit en un consorci en el que la majoria pertany a la Generalitat 

(Continarà…)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada