dilluns, 20 d’abril del 2015

Un any del Dr. Pere Soley a la gerència de l’ICS (i III)

(Continua de l'entrada anterior)

El Nou Model de l’ICS

Important reducció de comandaments a la primària

Vall d’Hebron experimenta una nova organització basada en processos que compta  amb la participació dels professionals


Continuant amb el Nou Model de l’ICS, abordem avui el que és la Reorganització de les seves estructures, i d’entre elles destaca en primer lloc la Reorganització de l’Atenció Primària en la que entre d’altres actuacions cal senyalar el replantejament de les estructures de comandament amb l’objectiu de reduir els càrrecs directius a allò estrictament necessari. En aquest sentit la feina duta a terme a la Gerència Territorial Metropolitana Nord és un exemple a seguir, amb una reducció que ha passat de més de 60 càrrecs de comandament  a una mica més de 30.

També l’Atenció a la Cronicitat forma part d’aquest Reorganització que té com a objectiu atendre a les necessitats dels pacients més complexos en el lloc i amb els dispositius més eficients, promovent un model d’atenció compartit i cooperatiu territorial i amb l’Atenció Primària com a eix central.

El desenvolupament del projecte GeriatrICS també està inclòs en aquesta Reorganització, que pretén garantir des del sistema públic de salut una atenció sanitària integral i de qualitat a les persones que viuen en centres residencials geriàtrics.

La integració de la Salut Penitenciaria és un altre dels elements de la Reorganització. Es pretén que la salut penitenciaria sigui assumida pels equips d’atenció primària de referència amb la integració en els mateixos dels personal que fins ara treballava aïlladament dins de les institucions penitenciaries.

A senyalar també dins de la Reorganització de l’ICS el projecte de fusió de laboratoris, per aconseguir una major massa crítica i incrementar l’eficiència dels equipaments. Com a exemple d’aquesta proposta, a la ciutat de Barcelona es tractaria d’unificar els tres laboratoris actuals a 1 de sol ubicat a Vall d’Hebron.

Un altre aspecte que inclou la Reorganització és el Programa de Desenvolupament Professional en el que es vol introduir la cultura dels processos en contraposició a les línies jeràrquiques funcionals convencionals. Això implica a nivell d’Organització, valorar i redefinir les actuals estructures organitzatives, identificant llocs clau. I a nivell de les Persones, implica implantar la gestió per competències començant pels llocs clau, disposar de programes de desenvolupament directiu i implementar un programa de gestió del coneixement.

El Model d’avaluació i selecció també forma part d’aquesta Reorganització de l’ICS. Aquest model pretén la implantació de les avaluacions de 360º, en les que els avaluats donen també la seva opinió sobre l’avaluació que han rebut i sobre els propis avaluadors (caps) i sobre els seus companys.

Una Reorganització no pot deixar de banda el desenvolupament dels sistemes d’informació, i en aquest sentit destaca els sistemes "Business Intelligence", que consisteix en un conjunt de tecnologies dirigides a la transformació de dades en informació, i la informació en coneixement, per permetre el procés de presa de decisions. Aquests sistemes no es poden comprar en el mercat, sinó que ha de ser construït de forma contínua en funció del que es vagi requerint.

L’agregació de les compres també està contemplada en aquest procés de reorganització de l’ICS que té per objectiu aconseguir solucions més econòmiques, més ràpides i amb una gestió més homogènia. Es pretén aconseguir un catàleg de productes únic per tot l’ICS, amb sistemes d’alta i baixa en el catàleg únics i centralitzats.

Finalment, la Reorganització també passa per la potenciació del programa “Pacient Expert” en el que en el període 2012-2014 han passat 2.688 pacients , 184 dels quals han actuat coma pacients experts. És un instrument útil per millorar l’autocura, redueix el consum de recursos (visites a primària i a urgències), els pacients senten que tenen un rol més actiu, i el pacient participa en els discussions al voltant dels seus problemes de salut.

Val a dir que algunes d’aquestes qüestions que formen part d’aquesta àmplia Reorganització de l’ICS ja estan implantades en el sí de l’Institut i d’altres ho seran ben aviat. Entre totes elles, i no per la seva importància sinó per l’impacte xocant que impliquen vull esmentar el canvi cultural que s’està duent a terme a Vall d’Hebron, on el seu Gerent Vicenç Martínez, a començaments de  març explicava com volia orientar les diferents reorganitzacions que es volien dur a terme en aquell complex hospitalari.

L’objectiu és situar l’Hospital Vall d’Hebron com un dels 5 hospitals europeus de referència a l’any 2020. Per aconseguir-ho cal fomentar la participació dels professionals tant sanitaris com no sanitaris per detectar camps de millora i desenvolupar accions específiques, a través de reunions amb tots els col·lectius. Després de l’estiu es començarà a desenvolupar un Pla estratègic que s’hauria de començar a implementar a l’any 2016.

L’Hospital s’organitzarà en processos tal com he explicat més amunt i inclourà els processos següents: Urgències, Hospitalització, Atenció al Malalt Crític, Bloc Quirúrgic, Alternatives a l’Hospitalització, i Atenció al Pacient Crònic de dependran de la direcció de processos. Aquesta direcció de processos dependrà al seu torn de la direcció assistencial. Per la seva banda la direcció assistencial comptarà a més amb un àrea de Serveis Mèdics, un Àrea de <serveis quirúrgics, i la direcció “tradicional” d’infermeria.

El Dr. Vicenç Martinez gerent de l'Hospital Vall d'Hebron,
 i la Dra. Anna Ochoa directora assistencial del centre
En unes declaracions recents. El Dr. Martínez, ha explicat que aquestes reunions grupals ja han començat a l’àrea d’Urgències de l’Hospital General on els treballadors han de proposar millores en funció de la seva experiència en el treball diari en aquesta unitat. És un procés per fomentar la participació i un enfocament innovador en la sanitat catalana. En paraules del Dr. Martínez seran els propis treballadors els que decidiran la manera de treballar i sentiran així que formen paret del procés. Aquest grups es reuniran cada dues setmanes. L’objectiu de tot plegat és aconseguir que els pacients no s’hagin d’esperar tant i que es pugui treballar en un bon ambient de treball. En paraules de la directora assistencial Anna Ochoa abans de l’estiu ja es podran notar les primeres millores en el funcionament del servei. També es crearan grups amb els veïns per conèixer les seves queixes i propostes.

Tot plegat un molt bon exemple d’aquest Nou Model de l’ICS que en aquest cas incorpora quatre dels vectors importants del procés de reorganització de l’Institut: participació dels professionals, organització en base a processos, orientació a les necessitats del territori, convertir-se en un model d’excel·lència. Sembla mentida que tenint-ho tan clar a Vall d’Hebron, a Lleida amb el nou Consorci ho hagin fet tan malament. Tanmateix, si tot això es dur a terme, el futur promet. Veurem!  Obras son amores, y no buenas razones   


4 comentaris:

  1. Sigo con frecuencia este blog, que desafortunadamente, a menudo parece un sistema de propaganda del status quo del ICS y de Salut. En el caso del Hospital Vall d'Hebron y de su "nueva gerencia", la desinformación es flagrante. Sr. Bosch, las cosas no son como usted dice. Por favor, informese de la realidad de lo que está ocurriendo en este centro, de la percepcion real de uan gran mayoria de los profesionales de la institución y del verdadero talante del nuevo gerente.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Benvolgut amic: respecto la teva opinió, però discrepo en algunes de les afirmacions que fas. El blog no pretén ser cap mena de propaganda de ningú: ni dels de l'estatus tal com tu els qualifiques, i dels "anti". El blog intenta representar al sentit comú, tot i que ja veig que no ho aconsegueixo massa sovint…

      En la conversa que vaig tenir amb el gerent de l'ICS em va semblar que el que em deia era correcte i així ho he volgut explicar. Si a Vall d'Hebron hi ha gent que no ho entén de la mateixa manera, us ho poso ben fàcil: feu-me arribar un escrit raonat i el publicaré en el blog sense cap problema. Per altre banda, si et mires bé els escrits del blog te n'adonaràs com n'hi ha que defensen actuacions del Departament i també d'altres que hi estan en contra de determinades accions dutes a terme. No he contat quins guanyen a quins.
      Tanmateix t'agreixo la teva sinceritat, i t'animo a fer-me arribar la informació de la que disposis sobre com s'estan fent les coses a Vall d'Hebron. M'agrada que una veu crítica sigui lector del blog. Gràcies!

      Elimina
  2. Gracias por su disponibilidad. Su blog es de los pocos sitios en los que encontramos información sobre la gestión sanitaria. Sin embargo, algunos echamos de menos la visión interna de las medidas que el ICS está anunciando como cambios drásticos en el sistema de gestión, "L’Hospital s’organitzarà en processos", etc. y también el contraste de lo anunciado con la realidad. Es cierto que mucha de la información sobre el sistema sanitario está sesgada, manipulada o distorsionada con clara intencionalidad política (perder o ganar votos). Desafortunadamente, educación y sanidad, son moneda de cambio fácil en periodos pre-electorales.

    En el caso del Hospital Vall d'Hebron, pensaremos si aportar algunos apuntes desde dentro. Los conductos reglamentarios y el diálogo no existen desde la llegada de la nueva gerencia. Tanto los profesionales de la medicina como los de enfermería se han visto sorprendidos por un cambio de rumbo brusco que se vive con inquietud y sorpresa. Es cierto que la gerencia anterior hizo mal muchas cosas, o no les dejaron hacerlas bien desde instancias superiores. Sin embargo, a menos de cinco meses de unas elecciones con cambio asegurado de Conseller (y por lo tanto de gerente del ICS) se hace difícil entender una ruptura tan brusca en el modelo de gestión de una institución tan emblemática y al mismo tiempo tan frágil.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola de nou: supuso que ets la mateixa persona que ha fet el comentari anterior. Et vull agrair novament la teva participació en el blog. Un dels objectius del blog era precisament el generar debat al voltant dels temes d'interès, de manera que m'estàs ajudant a aconseguir-ho i ho agraeixo.

      Respecte al nou gerent de Vall d'Hebron, si que comparteixo amb tu una preocupació per "les maneres". La seva etapa a Girona va resultar una mica complicada amb els comitès d'empresa com a conseqüència d'un tarannà personal una mica difícil.

      T'animo a que prepareu aquests apunts donant una visió des de dins del que passa a Vall d'Hebron que us publicaré si me'ls feu arribar. Em comprometo a més a mantenir total discreció respecte a l'identitat de qui me'ls envii.

      Una consideració final: en aquest blog es pot dir tot, preservant això si, el respecte a les persones

      Elimina