dijous, 1 d’octubre del 2020

“Mal de muchos... consuelo de tontos” Així és com la presidenta de la comunitat de Madrid entén que s’ha de tractar el coronavirus


El govern espanyol i la Comunitat de Madrid, havien pacten mesures contra el coronavirus que afectaven a totes les ciutats de l’Estat de més de 100.000 habitants. Un cop establert el pacte, i fet públic, la presidenta de Madrid se n’ha fet enrere.


La presidenta de la Comunitat de Madrid, autora de la frase “Madrid es España dentro de España. Que es Madrid si no es España?”,  pretén evitar que Madrid sigui assenyalada com la regió del món que pitjor ha gestionat la crisi del coronavirus, i quan ha vist que els criteris establerts per aplicar les restriccions en la pràctica només afectaven a la “Villa y Corte” s’ha negat a aplicar-ho i ha trencat l’acord que ella mateixa havia establert amb el ministre Illa i que “por la gracia de Dios” afectava a totes les comunitats de l’Estat espanyol. Tanmateix, i malgrat el vot en contra de la comunitat de Madrid, l’acord tirarà endavant perquè ha superat el nombre de vots que es requeria en el si del Consell Interterritorial de Salut.  


A Catalunya el coronavirus continua amb xifres de nous contagis altes, però que semblen sota control, però amb la temença que el fet de no tancar Madrid contribueixi a empitjorar la situació a Catalunya. Per això, el secretari de l’Agència de Salut Pública de Catalunya Josep Maria Argimon recomana evitar viatjar a Madrid, en la mesura del possible. Per altre banda continuen aplicant-se intervencions de cirurgia fina, amb PCR massius, en aquelles localitats en les que s’observa una desviació negativa de la tendència.  



 

El ministre de sanitat, el català Salvador Illa i la presidenta de la Comunitat de Madrid Isabel Diaz Ayuso, havien arribat a un acord per obligar a totes les ciutats de més de 100.000 habitants de l’Estat a aplicar les mateixes restriccions que s’apliquin a Madrid. Tot un  exemple de com Madrid respecta l’estat de les autonomies. D’aquesta manera la presidenta madrilenya evitava veure’s a l’ull de l’huracà com la pitjor gestora de la crisi sanitària, i evitava també que el món veiés la capital espanyola com un lloc a evitar, pel seu alt nivell d’infecció. Madrid es tapava les vergonyes amb la bandera de la plaça de Colon, fent que tothom sigui tractat sota el mateix raser, tant el que han gestionat bé la pandèmia com els que no. 


El govern més progressista de la història, havia cedit davant la pressió de la FAES, de VOX, de Ciutadans i del PP, permetent un tracte preferencial amb Madrid que no ha tingut amb cap altre comunitat. Gràcies a l’acord al que havien arribat el ministre Illa i la presidenta Diaz Ayuso, totes les ciutats espanyoles de més de 100.00 habitant estaven obligades a una limitació de moviments i entre altres limitacions, per exemple, no es podia viatjar a segones residències, també es limitaven els contactes socials, reducció d’aforaments i horaris de locals comercials inclosos bars i restaurants i el reforçament del seu sistema sanitari. Això sempre que tinguessin més de 500 cassos de Covid-19 per 100.000 habitants, un percentatge de positius en les proves diagnòstiques per sobre del 10% i una ocupació dels llits d’UCI dels seus hospitals per sobre del 35%.

 

En el cas de Catalunya, cap de les nostres ciutats de més de 100.000 habitants entrava dins d’aquests criteris, i només la ciutat de Girona estaria en risc, atès que compleix un d’aquests requisits. Tanmateix, la consellera Vergés ja havia dit públicament que Catalunya continuaria aplicant les mesures que considerés oportunes i que no se sentia interpel·lada per aquestes mesures atès que Catalunya actua molt abans d’arribar a les xifres dels indicadors establerts per el ministre Illa. 

 

Tanmateix, en el Consell Interterritorial de Salut d’aquesta tarda ha saltat la sorpresa: la Sra. Diaz Ayuso, quan ha conegut els indicadors esmentats abans per aplicar les mesures, es feia enrere d’allò acordat per ella mateixa amb el ministre Illa, votava en contra,  i demanava més concessions per a la seva comunitat com per exemple aplicar les mesures per districtes a banda d’altres consideracions. Tot i així el document del ministre Illa ha estat aprovat per una majoria de 2/3 dels assistents. Catalunya també ha votat en contra.  


La resposta del ministre Illa davant d’aquesta actuació de la Sra. Diaz Ayuso ha estat immediata. En una compareixença davant dels mitjans, posterior al Consell Interterritorial ha assegurat que el seu ministeri imposarà, mitjançant una ordre, el confinament perimetral de Madrid capital i altres 9 municipis de la comunitat. Per el ministre, els acords del Consell Interterritorial de Madrid són plenament vigents, malgrat que la seva impulsora hi hagi votat en contra.


Són les contradiccions en que cauen aquelles/es que es dediquen a la política sense una voluntat de servei, i només van a la recerca d'una posició de privilegi que per mèrits propìs mai haurien assolit. la Sra. Diaz Ayuso n'és un bon exemple.


I per acabar-ho d'adobar el conseller de Salut de la comunitat de Madrid, ha insinuat que el seu govern no complirà els requeriments del ministeri de confinar perimetralment Madrid. Els problemes del ministre Illa en lloc de reduir-se es fan més grans. Embolica que fa fort !              

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada