divendres, 23 d’octubre del 2020

Els MIR desconvoquen la vaga

 

Després de 12 dies de vaga, els MIR acaben acceptant pràcticament la mateixa oferta que l’ICS i les patronals els havien presentat el passat diumenge ben entrada la tarda. La seva actitud, ha implicat per als malalts quatre dies extra de vaga que es podien haver evitat si els MIR haguessin actuat amb una mica més de serietat.
Sempre he defensat un sou digne per els MIR, i la millor formació possible. També les reivindicacions sobre la jornada i les condicions de treball han semblat raonables. El que ja no és tan raonable és portar les coses al límit per veure que més els pot caure si segueixen pressionant al sistema. Quan això passa, quan vols anar més enllà del que t’havies proposat inicialment, estàs caient en el teu propi parany: l’excés d’ambició et fa perdre la raó.
Les performances dels MIR aquests dies han estat fins i tot divertides. Tanmateix, la d’ahir a la plaça Sant Jaume de Barcelona deixa clar que alguns MIR els feia il·lusió despullar-se en públic abans de desconvocar la vaga. Altre cosa és que puguin pensar els ciutadans d’aquesta mena d’actituds. D’entrada dona la sensació que hi ha uns quants metges que no tenen massa respecte a la seva professió.  
 

 

Finalment s’ha desconvocat la vaga dels MIR després de 12 dies de “lluita”. Segons la pàgina web del sindicat Metges de Catalunya sembla com si aquest final de vaga hagués estat un èxit per el col·lectiu de metges especialistes en formació, però si ens fixem en el que han aconseguit veurem que és el mateix que les patronals del sector i l’ICS els havien ofert diumenge a última hora de la tarda. Per ser exactes hi ha una petita diferència en l’aplicació d’un dels acords. En la proposta de les patronals s’indicava que l’increment de sou del 5% s’aplicaria amb efectes de l’1 de novembre. Finalment la data d’aplicació serà l’1 d’octubre. Aquesta és la única diferència respecte a l’oferta que els MIR van rebutjar diumenge a la nit.  


El primer que ve a la ment després de veure com s’han produït els esdeveniments és que a aquesta vaga dels MIR li han sobrat quatre dies; l’acord assolit ahir era perfectament possible diumenge si ells no haguessin respost a la proposta de les patronals i de l’ICS amb una contraproposta del tot inacceptable. La proposta de les patronals i de l’ICS de diumenge passat va ser qualificada d’impresentable i d’autèntica almoina per part del col·lectiu MIR i del sindicat Metges de Catalunya, i 72 hores més tard, amb el petit canvi d’aplicar els increments l’1-O en lloc de l’1-N, Metges de Catalunya qualifica la proposta d’acord històric. Amb aquesta petita anècdota queda ben clara la serietat de tots plegats.

 

Aquests quatre dies addicionals de vaga han resultat estèrils per els MIR, però no per els sistema sanitari que en plena segona onada de la pandèmia ha estat sotmès a una tensió extra a conseqüència de la continuïtat capritxosa d’una vaga que ja no tenia raó de ser. Els diferents blocs en que s’havien dividit les reivindicacions dels MIR havien tingut una resposta vàlida per part de les patronals del sector concertat i de l’ICS. El Bloc de reivindicacions sobre Formació no s’ha vist alterat pel que fa a la proposta de les patronals i de l’ICS, tampoc hi ha hagut alteracions en el Bloc relatiu al Temps de Treball i a la Jornada, i únicament ha experimentat una variació el Bloc sobre Retribucions amb el canvi ja esmentat d’avançar l’increment del 5% de l’1 de novembre a l’1 d’octubre.


La raons per les quals els MIR i el sindicat Metges de Catalunya han actuat amb aquesta frivolitat, són difícils d’entendre. Per què han tardat 4 dies a acceptar l’oferta que tenien sobre la taula, i que varen rebutjar rotundament per insuficient quan la varen rebre no té una explicació massa entenedora, més enllà de pensar que segurament es volia anar tensant la corda per veure tot el que els queia de més. Segurament el fet d’incrementar les seves reivindicacions a mesura que anaven rebent propostes de les patronals pretenia portar el llistó tan amunt com fos possible, i al constatar que els patronals i l’ICS estaven disposats a plantar-se definitivament, els ha portat finalment a fer un pas enrere i acceptar la proposta que se’ls va posar sobre la taula diumenge passat. El resultat: quatre dies extra de vaga per no res.

 

Per no res... és un dir, perquè de coses n’han passat, i entre elles, que els MIR s’han manifestat a la plaça de Sant Jaume quedant-se amb roba interior. Amb el lema “ens deixen en pilotes” s’han mig despullat al mig de la plaça, davant de la sorpresa dels vianants. De fet, veient com han anat els coses, i com han acabat acceptant la proposta de diumenge, qui ha quedat verdaderament en pilotes ha estat el sistema sanitari durant aquests quatre dies de vaga sobrera. 



 
           

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada