dijous, 29 d’octubre del 2020

Nova vaga a la vista... ara les infermeres


Aquesta vegada és el sindicat Infermeres de Catalunya qui està decidit a convocar vaga indefinida de les infermeres de tots els centres del sistema sanitari públic de Catalunya, si no es troben vies de solució a les diferents reivindicacions que el sindicat planteja.



En una carta a la consellera de Salut Alba Vergés el sindicat exposa les raons que justifiquen la vaga, i entre elles el cansament físic i mental de les infermeres després de tants mesos de sobreesforç degut a l’altíssima pressió assistencial, i a la manca crònica de personal d’infermeria que pateix el sistema sanitari públic a Catalunya.

 

 

Jessica Morillas, presidenta del sindicat Infermeres de Catalunya, ha fet arribar la carta a la consellera de Salut Alba Vergés i a la directora general de professionals Montserrat Gea, en la que es queixa dels dèficits amb que les infermeres es veuen obligades a treballar a conseqüència de les circumstàncies derivades de la pandèmia i que no permeten prestar una assistència adequada a tota la població. La pressió assistencial que les infermeres han de suportar degut a la manca de personal, treballant sota mínims, amb jornades llarguíssimes, sense possibilitat de conciliar vida laboral i vida personal, posant en risc la seva pròpia salut, ha acabat amb la paciència del col·lectiu, i tot a conseqüència d’un sistema sanitari ineficient que s’ha aprofitat de la bona voluntat de les infermeres i de la seva professionalitat. 


En la carta, les infermeres exposen tot un seguit de reivindicacions agrupades segons el seu contingut:

De caràcter social, i entre elles limitar a 1.300 el nombre de persones assignades a cada infermera en l’atenció primària i adequar els ràtios a l’atenció especialitzada.

De caràcter laboral i econòmic, i entre elles increment retributiu del sou base del 6%  amb efectes a 1 de gener de 2019, la restitució dels 3 dies graciables que varen ser suprimits, o la recuperació de les plantilles.

De caràcter professional, i entre elles fixar uns objectius raonables i assumibles, implementar la prescripció infermera de manera que cobreixi es necessitats de la població, o determinar una ràtio pacient/auxiliar en centres sociosanitaris i residencials.

 

La carta enviada a la consellera Vergés acaba amb un breu paràgraf que diu “Els exposem aquestes demandes perquè siguin ateses abans de la convocatòria d’una vaga general indefinida en l’àmbit de la sanitat pública de Catalunya."

 

De fet, la Covid-19, a banda dels brutals efectes sobre les persones i sobre els professionals de la salut, ha tingut altres efectes que han posat de manifestat les debilitats d’un sistema sanitari quan aquest ha estat sotmès a una situació crítica. Davant la pandèmia no hi ha hagut una resposta adequada per part de l’Administració sanitària. S’ha actuat tard i malament, i a aquells que criticaven la manca d’idoneïtat de les persones que ocupen els alts càrrecs del departament de Salut, els fets els han acabat donant la raó.

 

És possible que en determinats departaments del govern, es pugui assumir la màxima responsabilitat sense tenir cap coneixement d’allò del que t’han anomenat màxim responsable, tot i que al meu entendre això és sinònim de mal govern. Aquesta pandèmia ha demostrat que en un departament com el de Salut això és absolutament negatiu. Per més que el càrrec de conseller sigui un càrrec polític, en situacions crítiques com les que vivim, calen uns coneixements sanitaris. I més quan es fa poc cas, o nul, als comitès assessors. Les coses no passen per què si. La llei de Murphy sempre té una raó que la justifica


Sigui com sigui, estem en la legislatura que ha patit més vagues des que la Generlitat fou recuperada fa ja 41 anys. Mai en aquest llar període les vagues havie sovintejat el dia a dia de la sanitat catalana com ho estan fent en aquesta legislatura; segurament tampoc mai hi havia hagut a la cúpula de la sanitat catalana un nivell sanitari, salvant totes les excepcions que calgui, com el que hi ha avui. Sembla que els canvis que s'han produït a nivell de la secretaria general del departament milloren el nivell, però "a buenas horas mangas verdes..."         


La realitat és que segons denuncia el sindicat Infermeres de Catalunya, les infermeres ja s’han cansat de treballar sota unes condicions molt precàries des de tots els punts de vista i sense haver obtingut cap millora en els darrers anys. Veurem si aquesta amenaça es confirma o pel contrari, la situació es calma.  


P.S.- La vaga afectaria no només al personal d'infermeria sinó també a la resta de personal dels centres sanitaris   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada