dimecres, 7 d’octubre del 2020

El CatSalut posa en marxa una nova eina per millorar la funció de rastreig

Una nova eina permet a Salut avisar als contactes estrets d’una persona que hagi resultat positiva en la prova de la Covid-19. Això facilita la interrupció de la cadena de contagis, atès que possibilita detectar precoçment casos de Covid-19, en moments inicials de la malaltia, i poder aïllar-los oportunament.
De fet, l’eina comença a funcionar a partir del moment en que es prescriu una PCR a una persona sospitosa de Covid-19. Quan aquesta comunica quins han estat els seus contactes estrets, si els tests resulta positiu, aquests són notificats immediatament mitjançant un SMS que els envia l’eina ContacteCovid.cat




 

Els rastrejadors dels contactes de malalts afectats per la Covid-19, tenen com a funció  identificar els casos i els seus contactes i fer-ne el seguiment per assegurar el seu aïllament. Ara Salut disposa d’una nova eina que complementa i fa més eficient la feina dels rastrejadors. Consisteix en un  sistema basat en missatges SMS que Salut envia a totes les persones sospitoses de poder haver estat contagiades.

 

Quan a una persona se li prescriu una prova PCR per què presenta uns símptomes compatibles amb la Covid-19, mentre espera els resultats dels seu test rep un missatge SMS al seu mòbil que dona accés a una pàgina en la que aquesta persona sospitosa, pendent del resultat, haurà d’indicar les dades bàsiques dels ses contactes estrets. També se li recorda l’aïllament preventiu que ha de respectar mentre espera el resultat de la PCR.  

 

Si la PCR resulta positiva, el malalt rep un segon SMS on se li demana que confirmi o ampliï la llista de contactes estrets que havia proporcionat en el primer dels SMS rebuts. També se li donen explicacions de com mantenir l’aïllament en el seu domicili, de com reportar el seguiment dels símptomes o de com demanar la baixa laboral si és el cas. En aquest moment la persona afectada passa a estar ja sota la responsabilitat dels sistema de salut, que determinarà, en funció de l’estat del malalt, el recurs assistencial més adient. Per la seva atenció mèdica.





Gràcies a la llista de contactes estrets que el malalt havia confirmat en el segon SMS, aquests rebran al seu mòbil un avís en el que se’ls notificarà que han resultat ser contactes estrets d’una persona amb diagnòstic confirmat de Covid-19. En cap cas es donarà el nom de la persona origen del contagi. En aquest SMS es dona informació de com cal fer la quarantena al domicili, de com notificar el seguiment dels possibles símptomes si sorgeixen, i com actuar si aquests es presenten. També s’activa el protocol per programar una prova PCR.  

 

L’eina és del tot segura i manté la confidencialitat de totes les dades. Només s’hi pot accedir quan s’ha rebut la invitació via un SMS personalitzat al mòbil. Aquest primer SMS inclou un codi de seguretat que és el que permet accedir al sistema. Quan has entrat, s’han de completar les dades que es demanen: Nom, CIP de la targeta sanitària individual, DNI, i el número del telèfon mòbil on s’ha rebut el missatge. També caldrà indicar les dades dels contactes estrets com nom, número de telèfon, data del contacte, o on va tenir lloc el contacte. 

 

Tota la informació aportada al sistema és confidencial. Les dades dels contactes estrets són privats i no se’n farà cap us si el resultat de la PCR és negatiu. Els contactes estrets tampoc tindran cap informació sobre la identitat de la persona que ha donat positiu i els ha identificat com a contactes estrets. Es tracta doncs d’una eina segura que permet als epidemiòlegs establir la traçabilitat del virus, evitant així la seva propagació.

 

ContacteCovid.cat és una eina que complementa el treball dels agents Covid i dels rastrejadors, automatitzant uns procediments que fets manualment comportarien més temps, i per tallar la cadena de contagis reaccionar amb rapidesa és fonamental.           


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada