dimecres, 21 d’agost del 2019

Els fets més destacats d’aquest últim curs en el sector sanitari


El mes d’agost és un bon mes per fer un repàs d’aquells temes que han estat actualitat aquest últim curs en el sector sanitari, i avaluar així si la sanitat catalana progressa adequadament o per contra està estancada. El que ofereixo avui és un repàs d’aquells temes que des del meu punt de vista són rellevants per el sector. Soc conscient que altres persones poden tenir un altre punt de vista, i per tant admeto que la meva visió de la realitat pugui generar discrepàncies.
Tanmateix, en una cosa si que no hi poden haver masses discrepàncies. Aquest curs 18/19 s’ha distingit sobretot per la proliferació de les vagues en el sector, i poca cosa més... un dels cursos més ensopits d’aquests últims anys...  




Mes de setembre 2018.- El més destacable és la cimera que es va dur a terme per abordar els problemes dels professionals, i que un any després encara no ha aportat cap resultat destacable més enllà de la presa de consciència del problema i alguns petits avenços poc efectius fins avui.
També cal remarcar el nomenament de Mateu Huguet al front de l’Hospital de Reus i la de Jordi Cortada que el va substituir al front de l’Arnau de Vilanova lleidatà, en una decisió que va deixar ben clar el poc respecte que des del departament de Salut es té per la funció gerencial.

Mes d’octubre 2018.- El Dr. Toni Dedeu va anunciar que deixava la direcció de l’AQuAS, i va ser substituït per el Dr. Cesar Velasco, que tothom sabia que anava a l’AQuAS a fer currículum. Passat un any del seu nomenament, ni tan sols es pot dir això. El Dr. Velasco passa del tot desapercebut.
Mes de novembre 2018.- Es convoca una vaga de metges a l’assistència primària de l’ICS i dies després se’n convoca un altre, totes dues coincidents en el temps, que afecta als metges dels centres concertats.
Es signa l’acord del II Conveni Col·lectiu del SISCAT, que una vagada més deixa als metges fora dels acords. 

Mes de desembre 2018.- Es desconvoca la vaga que afectava als metges de primària de l’ICS gràcies a uns acords de difícil acompliment. Tanmateix, tot i que el sindicat Metges de Catalunya sabia que alguns dels acords no es podrien acomplir, necessitaven una excusa davant dels seus afiliats per poder desconvocar la vaga.
Per la seva banda la vaga de metges del SISCAT no va ser desconvocada, i no hi va haver cap negociació per posar-hi fi. La vaga va durar fins l’últim dia que s’havia convocat, però amb un seguiment molt escàs per part dels professionals.
El departament de Salut fa evident que no té un model territorial per gestionar la sanitat a Catalunya, i canvia el plantejament que s’havia fet en la legislatura anterior per gestionar l’Hospital de Reus, autèntic pou sense fons de la sanitat catalana. 
Es repeteix l’espoli de l’Hospital de Mora, per salvar el dèficit galopant de l’Hospital reusenc.          

Mes de gener 2019.- Els metges del SISCAT convoquen una nova vaga a la sanitat concertada
La consellera de Salud Alba Vergés torna al càrrec després d’haver gaudit, durant uns mesos, d’un permís de maternitat.

Mes de febrer 2019.- El Col·legi d’Economistes celebra el 40 aniversari de la creació de la Comissió d’Economia de la Salut
Es produeix la unificació dels consorcis sanitaris del Garraf i l’Alt Penedès

Mes de març 2019.- Es celebra la segona cimera de professionals, que torna a decebre al sector per la manca de solucions efectives. Es parla molt però s’avança molt poc en la solució dels problemes reals.   
Continuen els problemes econòmics a molts centres del SISCAT; ara al Centre Sanitari del Solsonès.

Mes d’abril 2019.- El sector sanitari brinda un sentit i merescut homenatge a Xavier Trias, en el moment en que anuncia la seva retirada de la política activa.
Cada dia es posa més de manifest la paràlisi institucional de la sanitat pública catalana. Molta propaganda a Twitter, i molts pocs resultats pràctics  

Mes de maig 2019.- El SEM convoca una nova vaga en el sector sanitari
Els sindicats signants del II Conveni Col·lectiu del SISCAT rebutgen incorporar al Conveni els acords a que havien arribat Metges de Catalunya i les patronals
El Consorci de Salut i Social de Catalunya es reinventa per adaptar-se a les noves realitats.

Mes de juny 2019.- El resultat de les eleccions municipals té conseqüències en la governança de diferents institucions del SISCAT.
Es produeix a Vall d’Hebron un relleu a la gerència que impacta en el sector.

Mes de juliol 2019.- El CatSalut refà el seu organigrama, i deixa fora a la Dra. Cristina Nadal, responsable entre d’altres èxits del bon funcionament dels serveis d’urgències d’aquests últims anys.
La Dra. Gemma Craywinckel assumeix la gerència de l’Hospital de Sant Pau 
Es descontrolen les llistes d’espera
La Justícia tomba els acords entre les patronals sanitàries i el sindicat Metges de Catalunya. S’obren les portes al conveni mèdic...  
Manel Ferré és reelegit president del Consorci de Salut i Social de Catalunya 

Mes d’agost 2019.-El govern de Madrid exigeix al departament de Salut una retallada en la despesa farmacèutica i en altres prestacions.   
A conseqüència del punt anterior tornen les retallades a la sanitat catalana, tot i que des d’Economia es vol difuminar l’impacte de les mesures preses al sector sanitari. El Vicepresident del govern i conseller d’Economia, en resposta a un requeriment del govern espanyol ordena una reducció pressupostària del 6% que afecta a tots els departaments de la Generalitat i a totes les empreses i consorcis del seu sector públic, excepte a l‘assistència primària i a l’especialitzada. Tanmateix atorga tot el poder executiu de l’Ordre a la Intervenció general... què Déu ens agafi confessats...   

Que cadascú ho valori...    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada