divendres, 9 d’agost del 2019

19a Jornada d’estiu de la Professió Mèdica (II)







(...Continua de l’entrada anterior)

La segona Taula titulada “Aplicacions en bioenginyeria que han canviat la manera de treballar dels metges” va ser moderada per el Dr. Jordi Varela i comptava amb  el Dr. Daniel Navajas que va impartir una conferència sobre les “noves perspectives de la medicina del segle XXI, basades en bioenginyeria”.
Jordi Varela va introduir el tema explicant que la medicina d’avui no s’entendria sense les aportacions dels físics i els enginyers i entre altres exemples va dir que el desenvolupament de les tecnologies de la imatge així com la medicina nuclear han requerit una estreta col·laboració entre metges i altres professions. Tot seguit va donar pas a la conferència “Noves perspectives per la medicina del segle XXI basades en Bioenginyeria” 

Dr. Daniel Navajas.- Va començar explicant que l’ICREA és un centre interdisciplinar  que disposa de 22 grups de recerca i on professionals de diferents àmbits resolen un problema mèdic i aprenen els uns dels altres. Va afirmar que avui en dia, les fronteres entre les diferents disciplines es van dissolent. Tanmateix va afirmar que les tecnologies seran eines de suport per al diagnòstic i la teràpia, però que en cap cas substituiran la feina del professional metge. Va parlar dels smartphones plens de sensors que cada vegada més seran el nostre “centre de salut”. 
Va posar com exemples de col·laboració entre professionals de diverses especialitats l’electrocardiograma d’Apple Watch recentment aprovat a Europa o els avenços en nano medicina, que possibilita la utilització de nano partícules que s’acaben convertint en nano motors. També va comentar la revolució que ha significat la possibilitat de poder imprimir en 3D diferents teixits.
Va acabar la seva intervenció sentenciant que la utilització de la tecnologia obre expectatives extraordinàries però això no és per substituir als metges sinó per aportar noves eines a la medicina. 

Seguidament aquesta Taula va comptar amb alguns exemples d’aquesta col·laboració entre diferents professionals:

Dr. Ferran Fillat i Sr. Sergi Coderch, de l'Hospital Parc Taulí varen explicar la creació de guies quirúrgiques en 3D per facilitar la pràctica clínica. Van explicar que un enginyer biomèdic ha de conèixer aspectes de telecomunicacions, mecànica i informàtica. La col·laboració entre el coneixement mèdic i el coneixement tècnic acaba sent positiva per l’Hospital i sobretot per el malalt. En el cas del Taulí, gràcies a aquesta col·laboració i a la impressió en 3D elaboren models anatòmics que ajuden a operar millor i guies quirúrgiques adaptades a cada cas que s’apliquen en el dia a dia de l’Hospital

Sres. Carolina Gálvez i Núria Montserrat varen explicar un exemple de col·laboració de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, per el disseny  d’enginyeria tissular que es troba en fase experimental i varen exposar els avenços assolits en la seva recerca, que persegueix la creació de teixit cardíac artificial amb l’objectiu de en futur poder evitar transplantaments. També van insistir en el concepte de bioenginyeria que varen definir com el resultat de les aportacions de metges, enginyers, biòlegs, informàtics 

Aquestes dues interessants Taules de la sessió del matí varen deixar unes conclusions que semblen molt evidents: 
La medicina incorpora cada vegada més, en la seva pràctica, nous coneixents derivats d’altres camps de la ciència, i això implica que tot i que les decisions últimes sempre estaran en mans dels metges, la col·laboració d’altres professionals serà cada dia més habitual. 
L’avenç tecnològic en molts camps de la ciència, ens obre uns horitzons fins ara difícils d’imaginar; tot just estem a les portes d’una nova era tecnològica que ho canviarà tot. També el perfil professionals dels “metges” d’avui dia. 

En acabar les dues Taules, els diferents comentaris que es varen poder escoltar entre els assistents, van ser molt positius valorant l’interès de les diferents aportacions. Realment estem davant d'un futur apassionant.  

(Continuarà...)                           

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada