dimarts, 6 d’agost del 2019

19a Jornada d’estiu de la Professió Mèdica a Puigcerdà (I)


Puigcerdà ha estat novament la seu d’aquesta refrescant trobada en la que els metges analitzen, lluny de les tensions del dia a dia, les circumstàncies que envolten la seva professió així com les implicacions de futur que puguin incidir en la pràctica de la medicina. Es un exercici de prospectiva que aquest any ha estat dedicat a l’avaluació d’altres àrees de coneixement que poden interactuar en la pràctica mèdica els propers anys. La robòtica, la bioinformàtica, la intel·ligència artificial entre altres, són nous camps de coneixement que poden ajudar als metges en la seva actuació davant dels malalts, i que requeriran noves formes de treball en les que participaran diferents professions per ajudar al metge a prendre decisions. Avui en dia, enginyers de diferents especialitats, físics i altres professionals ja estan irrompent en el hospitals que aportar els seus coneixements a la pràctica mèdica.  
Atenent al creixent interès que aquests Jornades han despertat, i davant del 20 aniversari de les mateixes que es celebrarà l’any vinent, vull tenir un record especial per l’amic Jordi Boix que va deixar una petja important a través de la seva feina a la Cerdanya. Ell va ser, junt amb altres persones, un important valedor del nou Hospital Transfronterer de la Cerdanya que avui ja és una magnífica realitat, i també va formar part del grup que va impulsar la celebració d’aquestes Jornades iniciades a l’any 2000. Avui en Jordi Boix estaria orgullós d’aquests dos magnífics llegats en els que ell hi va estar fortament implicat. El seu pas per aquesta comarca ens ha deixat aquestes dues magnífiques realitats.
La Jornada d’aquest any, ha estat organitzada pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya  (CCMC), dins del marc de la Universitat d’Estiu Ramon Llull.
Varen donar la benvinguda als assistents el Dr. Josep Vilaplana, president del CCMC, el Dr. Enric Subirats Coordinador Mèdic de l’Associació Universitària de la Cerdanya (AUCer), la Sra. Maria Josep Puente cap de les jornades d’AUCer, el Dr. Josep Roig director mèdic de L’Hospital de la Cerdanya i el Sr. David Fernández gerent de la Fundació Hospital de Puigcerdà.    




La Dra. Montserrat Esquerda
La 19 edició de les Jornades es va estructurar en base a 3 Taules i dues conferències. La sessió del matí incloïa dues Taules. La primera, moderada per la Dra. Montserrat Esquerda, estava integrada per la Dra. Ana Ripoll, catedràtica d’Arquitectura i Tecnologia de de  Computadors a la UAB, el Dr. César Velasco director de l’AQuAS, el Dr. Antoni Sisó director de Recerca del CAPSBE i el Dr. David Torrents professor investigador ICREA. Aquest és un breu resum del contingut de la Taula:

Dra. Montserrat Esquerda.- En la presentació de la Taula la Dra. Esquerda es va preguntar: continuarem necessitant metges de cara al futur i quina part de la professió mèdica desapareixerà; com ens quedarà la professió? Què haurem de deixar de fer per poder seguir fent de metges? Fa ja alguns anys vam haver d’incorporar l’estadística perquè no en sabíem, què haurem de d’incorporar ara als nostres coneixements? I va afegir què: Si podem ser substituïts per màquines és que ens mereixem ser substituïts per les màquines...Hem de demostrar que no som substituïbles i podem aportar valor més enllà de l’ajut de les  màquines. Tot seguit va donar la paraula al ponents d’aquesta taula:

Dra. Ana Ripoll.- Que poden aprofitar el metges de tots aquests avenços d’avui en dia? La tecnologia ha d’ajudar però els metges són els que han de prendre les decisions, per tant  els metges han de continuar fent de metges. Va explicar que aquests últims anys s’està generant molta informació i això és imparable degut als avenços tecnològics. En conseqüència la capacitat emmagatzemar dades s’ha incrementat molt i aquestes dades cal processar-les amb eines que superin les que s’estan utilitzant avui en dia. Calen noves eines científiques per processar i gestionar aquestes dades. 
Dra. Ana Ripoll
La qualitat de les dades és un principi fonamental per assegurar resultats correctes, i per això cal fer interpretables tot aquest enorme conjunt de dades tan heterogènies que estem generant. Per ser aprofitables les dades ha de ser fàcils de trobar, accessibles, interpretables i reutilitzables, i s’ha de poder generar un valor. Les dades esdevenen informació i a partir de la informació es genera coneixement. 
Salvats totes els inconvenients derivats de la por sobre la pèrdua de confidencialitat de les dades, sobre els cost de les eines que es requereixen per el seu tractament, d’assegurar la seva qualitat, i de la ignorància derivada de saber quines dades són big-  data, és evident que caminem cap a una medicina de precisió, dita de les 4 P: Personalitzada, Preventiva, Predictiva i Participativa. Per això cal una transformació cultural a través d’una formació adequada. Els metges i els professionals d’altres disciplines han de parlar el mateix idioma i col·laborar per crear valor a partir de les dades.

Dr. César Velasco.- Va explicar que estem davant d’un canvi de paradigma per la irrupció de les dades i la tecnologia, i que tenim molta informació molt valuosa que no es recull i per tant no es pot utilitzar.
Va incidir en el programa PADRIS (Programa d’Analítica de Dades per la Recerca i innovació en Salut), que gestiona l’AQuAS però que com és sabut només poden  gaudir-ne els recercadors d’entitats públiques. Sobre aquest programa va explicar que fins a la data han donat suport a 170 propostes que han estat avaluades i prioritzades basant-se en el valor que aporten als pacients. 
Va cloure la seva intervenció dient que cal fer un salt tecnològic similar al que han fet altres sectors.

Dr. Antoni Sisó.- Va parlar de projecte MASCAT que té per objecte determinar quina és la prevalença d’un conjunt de malalties autoimmunes a Catalunya i va parlar de les 4 V que distingeixen el big-data: Varietat, Veracitat, Velocitat, Volum.
Dr. Antoni Sisó
A través del PADRIS es van sentir interpel·lats per tirar endavant la seva recerca atès que el CatSalut té una gran caixa forta de dades que es poden consultar presentant un projecte que sigui d’interès.
De entre les dades que va explicar destaquen:
800.000 persones pateixen malalties autoimmunes a Catalunya
Le malalties autoimmunes són femenines en la proporció de 2:1
Va acabar la seva intervenció explicant que totes les dades obtingudes en el seu estudi  serveixen per establir patrons, fer prediccions i a partir d’elles, poder planificar. Per poder treure tot el profit possible del big-data, cal incorporar noves professions al sistema de salut.

Dr. David Torrents.- Va parlar del Barcelona Supercomputer Center explicant que en el seu grup disposen d’una màquina molt potent en un centre dissenyat per donar serveis computacionals, on  un grup de biòlegs, bioinformàtics, enginyers i matemàtics treballen per trobar les bases genètiques de les malalties.
Va destacar que tenir dades és molt important però encara ho és més compartir-les, i en aquest sentit va explicar que quan s’acaba un estudi poden passar fins a 8 o 9 anys abans que el resultat arribi als pacients, i això cal corregir-ho. 
Es va preguntar cap a on anem, remarcant que tot i la globalització cal tenir un  objectiu comú, i compartir dades de manera que qualsevol hospital del món pugui compartir la seva informació per permetre que els metges tinguin informació per saber quins tractaments han anat bé, i quins  no. 

(Continuarà...)  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada