dissabte, 13 d’octubre del 2018

El Dr. César Velasco serà el nou director de l’AQuAS


Metge de 32 anys, aparentment amb un currículum molt potent, tot i que hi ha veus que denuncien que és un currículum molt “adornat”. Actualment treballa a l'Hospital Vall d'Hebron en el càrrec de Director de Gestió Integral i Innovació.



Per la seva banda, el Dr. Dedeu torna al Regne Unit, on ha aconseguit una posició de rellevància a Oxford, relacionat amb la recerca a l’àmbit sanitari. El seu pas per l’AQuAS s’ha distingit per la introducció amb força, de la innovació en el sistema sanitari català. 



Fa uns dies, el Dr. Toni Dedeu anunciava que deixava la direcció d’AQuAS atès que no havia estat “confirmat” en el seu càrrec per la nova consellera de Salut. Paral·lelament explicava que havia decidit presentar la seva candidatura a un càrrec important a una organització del Regne Unit i que havia guanyat la plaça després d’un dur procés en una entitat ubicada a Oxford, relacionada amb la recerca en l’àmbit sanitari, i que a partir del 5 de novembre s’incorporaria a aquesta nova activitat. El Dr. Dedeu posseeix un currículum internacional molt ampli i molt valuós que el fan candidat a les millors places, i per tant no és d’estranyar que hagi estat requerit per una entitat de prestigi. Val a dir també, que Oxford està molt més a prop d’Edimburg que no pas Barcelona. 

Per substituir la marxa del Dr. Dedeu, el departament de Salut ha triat al Dr. César Velasco. Qui és el Dr. Velasco? El Dr. Velasco va néixer a Madrid al 1986, és doctor en medicina i especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública. La seva experiència se centra en el camp de la salut global, l'epidemiologia i la innovació sanitària segons indica el seu currículum on explica que ha treballat com a epidemiòleg i expert a l'Organització Mundial de la Salut, que el va destinar durant 4 mesos a Sierra Leone per combatre l’Ebola, i al Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties. Després de l’experiència a l’Institut Salut Global, va assumir la subdirecció de l’Hospital Clínic de Saragossa on no sembla que tingués un èxit excessiu. Posteriorment es va interessar per la innovació en les processos assistencials i els sistemes d’informació. Actualment ocupa el càrrec de Director de Gestió Integral i Innovació a l’Hospital Vall d'Hebron. D’acord al seu perfil professional és fàcil deduir que la seva etapa al front de l’AQuAS servirà per reforçar el pes de la innovació dins de l’Agència. 

L’AQuAS va néixer com una entitat que inicialment tenia per objectiu avaluar les tècniques tecnologies i procediments que s’aplicaven a la sanitat catalana. Sense abandonar mai aquest objectiu, l’Agència s’ha vist influenciada per les característiques dels diferents responsables  que l’han dirigit.  Així en l’època de Joan Guanyabens es va potenciar molt significativament la implementació de les TIC en el sistema sanitari. Posteriorment i en l’etapa de Josep Maria Argimon l’AQuAS va viure un reforçament del tractament de les dades i la Central de Resultats n’és un molt bon exemple, i el mandat del Dr. Dedeu s’ha caracteritzar per un esforç important en la introducció de la innovació en el sistema públic de salut. En aquesta nova etapa, directius del pes de Ramon Maspons veuran com la innovació adquireix encara un major protagonisme en el sí de l’Agència. 

He demanat opinió sobre les capacitats del Dr. Velasco a tres metges que avui ocupen posicions de responsabilitat en la sanitat pública catalana. Elss tres coincideixen a valorar la seva formació i el seu currículum, així com la seva visió internacional, malgrat la seva joventut. Entenen que el Dr. Velasco pot desenvolupar una tasca molt valuosa al front de l’AQuAS. Per altre banda, a altres nivells de responsabilitat persones de l’àmbit mèdic que coneixen al Dr. Velasco el veuen com una persona excessivament jove, sense experiència ni formació de cap mena en el camp de la gestió, i afegeixen que a l’Agència a banda del coneixement tècnic i científic, la gestió també hi té un paper important doncs en el seu sí hi treballen més de 40 persones. En aquest sentit, afirmen que és un home brillant a l’hora de fer presentacions i que a través dels molts viatges que fa, ha donat visibilitat internacional a l’Hospital Vall d’Hebron, tot i que aquest centre té autèntiques eminències que a nivell científic segur que han internacionalitzat molt més el nom de l’Hospital que no pas el Dr. Velasco. El fet de viatjar tant implica que no ha pogut dedicar massa temps a tots els projectes que ha endegat a Vall d’Hebron, i això ha comportat que cap d'ells estigui acabat. També destaquen que el Dr. Velasco és molt actiu a les xarxes socials per tal de potenciar la seva pròpia imatge.  

Per tant no tot són elogis per el Dr. Velasco. En la seva època de subdirector del Clínic de Saragossa, va rebre crítiques especialment dures que l’acusaven d’haver adornat el seu currículum d’una manera molt evident. Certament sembla difícil explicar que sent tan jove, hagi fet tantes coses. El que està clar és que és un home que se sap vendre molt bé. Esperem,
pel bé de l’AQuAS, que el Dr. Velasco no sigui un bluf.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada