divendres, 27 de novembre del 2015

XIX Jornada ACEBA a Tarragona (I)

"SANITAT PÚBLICA AMB VALOR AFEGIT"


Oriol Illa va reclamar per a la Taula del Tercer Sector, un sistema de concertació similar al sanitari


A nivell mundial, el costos del sistema sanitari es duplicaran en els propers 10 anys  


el Sr. Oriol Illa
Dijous d’aquesta setmana, Tarragona ha aplegat la XIX Jornada de l’Associació Catalana d’Entitats en Base Associativa (ACEBA), que ha comptat amb la col·laboració de Muralles SLP, una de les dues EBA de les comarques tarragonines.

La Jornada ha començat amb una conferència inaugural a càrrec d’Oriol Illa, president de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya que ha versat sobre “el futur del tercer sector i l’economia social en l’àmbit dels serveis públics: aliances i canvis d’una societat en transformació” la intervenció del Sr. Illa de ser molt interessant atès que va fer un repàs de la situació actual del sector, destacant entre altres efectes negatius de la crisi, la desaparició de l’obra social de les caixes, que temps enrere havia estat una font de recursos important pel sector. Malgrat la crisi el Sr. Illa va destacar que qualsevol crisi genera noves oportunitats i que el Model de protecció social ha pogut donar resposta a una bona part de les necessitats de la societat catalana. Una de les característiques del sector social és que és la suma de moltes petites entitats. A nivell econòmic, el Sr. Illa va posar de relleu que els drets socials estan suportats per un pressupost que està massa per sota d’altres de les potes que suporten l’Estat del Benestar. En la seva opinió per millorar aquesta situació caldria que les polítiques socials passin a ser prioritàries , i poder ser presents com a sector a les taules de debat i aconseguir que els polítics entenguin la importància dels drets socials.

Per analogia al sector sanitari públic, va fer referència a la situació de canvis que està patint la societat fet que els portarà a replantejar-se els seus objectius i reconvertir l’activitat de la Taula del Tercer Sector. Va acabar la seva intervenció dient que la desigualtat es construeix a partir d’un sistema econòmic injust, i va acabar demanant “un sistema de concertació com els dels sector sanitari”

Tot seguit va ser el torn de Jaume Sellarès, gerent de l’EAP Sardenya (EBA) que va desenvolupar el tema “És l’autogestió un bon model pel present i el futur?  En la seva intervenció Sellarés va definir l’autogestió com el fet de disposar de capacitat i autonomia en el maneig dels recursos. Va ressaltar que les dades comparatives del 2013 i del 2014 mostren una certa consistència, i va concretar tres indicadors que així ho manifesten: Reducció de la despesa farmacèutica per usuari d’un 10% aproximadament, una disminució clara de les urgències hospitalàries produïdes a partir de malalts assignats a una EBA d’un 23% aproximadament, i una reducció  de les hospitalitzacions evitables d’un 12%. Sellarés va quantificar els efectes d’aquests 3 indicadors en un estalvi de 150 Milions d’€ anuals, que no es poca cosa.

Tanmateix caldria saber si hi han indicadors negatius, que generin una despesa que contraresti els estalvis anteriors, però d’això no se’n va parlar.

El resum de la intervenció de Jaume Sellarès va ser:
  • L’autogestió és un bon model
  • Es malalts estan mostren una grau de satisfacció elevat
  • Els professionals estan satisfets del treball que fan i de la forma que el poden fer
El Sr. Ricard Alemany

Tot seguit Toni Hidalgo Director de Consultoria & CEOva presentar el tema “Central de resultats  d’AP: del rànking al benchmarking” , que no comentaré, com tampoc ho faré extensament amb la intervenció següent de Ricard Alemany, científic del Centre de recerca Matemàtic de la UB , que va fer una interessant exposició al voltant de “Arquitectura, innovació i tendències en els models de gestió”. Algunes de les afirmacions del Sr. Alemany varen ser: 
  • El deute tardarà molts anys a pagar-se
  • Els interessos a llarg termini també baixen
  • Quan el rendiment del capital és superior al creixement econòmic es produeix un increment de la desigualtat
  • Si no hi han estalvis no s’inverteix en bens productius
  • La sobre regulació pot condicionar la col·laboració entre el sector púbic i el privat
  • A nivell mundial, el cost dels sistemes sanitaris es duplicarà en els propers 10 anys
  • La variable a mesurar serà l’eficiència i el valor afegit
  • En la col·laboració públic/privat el model de negoci ha de generar beneficis, però aquests han de ser reinvertits en el procés per fer-lo sostenible
  • Les societats que siguin més ràpides en implementar models de col·laboració tindran un avantatge comparatiu important. 
(Continuarà…)



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada