dijous, 5 de novembre del 2015

Els impagaments del CatSalut


El FLA controlat pel ministre Montoro és l’autèntic responsable dels impagaments.


Un excés de burocràcia del CatSalut impedeix als centres del SISCAT poder facturar segons les noves tarifes.


Com en anys anteriors el CatSalut té seriosos problemes per afrontar els pagaments a les farmàcies i als centres sanitaris. Aquesta situació es produeix d’una manera sistemàtica cada any a partir del moment en que les diferents partides pressupostàries es van exhaurint. Quan això passa, la Generalitat no té recursos per fer front a les seves obligacions i deixa de pagar les factures dels seus proveïdors. Recordem en aquest sentit que la Generalitat aprova un pressupost d’acord a les directrius del govern espanyol, i a partir d’aquest pressupost que ja incorpora el dèficit autoritzat pel govern estatal, va rebent el corresponent finançament.

Quan les despeses carregades contra el pressupost superen la quantitat pressupostada, la diferència entre unes i altres (el dèficit) no està finançada, i és quan apareixen els problemes. El que fa el Govern de Catalunya és modular el ritme de pagaments per evitar deixar les partides a "zero" , i per això, a partir del moment en que s’encenen les alarmes va pagant un determinat tant per cent de les facturesi així guanya temps amb l'esperança que mentrestant arribi el FLA. Abans de la crisi econòmica, la Generalitat de Catalunya igual que altres autonomies, podia acudir als mercats per comprar diners emetent deute públic, però d’ençà la crisi els governs autonòmics ja no poden accedir al mercats, i si hi accedissin tindrien molt difícil obtenir finançament atès que en el cas de Catalunya, el deute de la Generalitat està qualificat com a “bo escombraria”. 

Per pal·liar aquest problema, i facilitar que l’administració pública pogués complir amb les seves obligacions, el govern espanyol es va inventar l’anomenat FLA o Fons de Liquiditat Autonómica que té com a objectiu immediat que els proveïdors puguin cobrar. Aquest fons és una línia de crèdit creat pel govern del PP, equivalen per tant a un préstec que algun dia caldrà retornar amb els corresponents interessos. Ara, en la conjuntura actual, estem pendents que Madrid habiliti el nou FLA del qual la Generalitat de Catalunya ha demanat 2.300 milions d’€. I aquí és on comencen a sorgir els problemes. Segons publica algun diari sembla que el ministre Montoro vol posar en dificultats al govern Mas, i en el cas de Catalunya està disposat a retardar l’alliberament dels diners del FLA ateses les “vel·leïtats” independentistes de la Generalitat. Sembla ser que Montoro està pendent de la decisió que prengui Rajoy sobre si s’escanya encara més l’autonomia catalana, i mentre no es decideixen, va guanyant temps parlant de la manca de lleialtat institucional del govern de Catalunya.

El que Montoro obvia és que a qui està ofegant realment és a les empreses catalanes proveïdores dels serveis de salut de la població, i als seus treballadors, que veuen amb preocupació com els diners no arriben, i en canvi ells han de continuar complint les seves obligacions. La resposta del govern català no s’ha fet esperar, i la vicepresidenta del govern català Neus Munté ha dit que el Govern no està incomplint res i ha assenyalat al govern espanyol com el responsable d’incomplir en matèries “molt sensibles per a les persones i les entitats”, citant una sentència del Tribunal Suprem. Finalment, ha remarcat que el FLA “no és un favor ni un regal” sinó el retorn dels impostos dels ciutadans catalans “d’una manera bastant humiliant, amb comptagotes i amb retard”.

Així les coses, els que estan pagant les conseqüències de tot plegat són les empreses que a Catalunya proveeixen el sistema públic de salut, i les farmàcies del nostre país. Per aquest motiu les patronals UCH. CSC, i ACES s’han fet ressò de les dificultats que aquesta situació està creant a les empreses, algunes de les quals tenen seriosos problemes per fer front al pagaments de proveïdors atès que els ingressos no els arriben segons les seves necessitats. La situació es veu agreujada per que els increments de tarifa que s’havien d’haver produït l’1 de maig, encara no s’han materialitzat mentre que les empreses concertades si que han hagut de fer front des d’aquella data a un increment de la massa salarial d’un 5% conseqüència del conveni laboral que es va signar comptant amb l’increment de tarifes aprovat per les autoritats sanitàries de Catalunya. Aquestes noves tarifes no es poden aplicar si abans no s’han signat les clàusules dels contractes 2015, i aquestes continuen pendents en molts centres del SISCAT. La tresoreria dels centres està doncs severament afectada. Cal per tant deixar clares les responsabilitats de tot plegat. D’una banda el sinistre Sr. Montoro ministre d’Hisenda del govern espanyol és el gran responsable que el FLA no arribi a Catalunya, però de l’altre l’excessiva burocràcia del CatSalut que encara no ha tancat les clàusules dels concerts del 2015 amb molts centres de la xarxa pública, també ha d’assumir la seva responsabilitat pel fet que les empreses no puguin facturar d’acord a les noves tarifes. Tanmateix fa molt més mal a la tresoreria dels centres la manca de serietat del ministre Montoro (aquell que exigeix lleialtat institucional) que no poder facturar l’activitat segons les noves tarifes, que per altre banda tampoc es podrien cobrar si el FLA no hagués arribat, com és el cas. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada